Kesihatan

17 Faedah Melompat Tali untuk Badan, Bukan Sekadar Kekuatan Otot!

Manfaat tali lompat sangat bermanfaat untuk kesihatan, kerana ia adalah salah satu aktiviti pembakaran kalori yang baik. Perlu diingat, lompat tali adalah senaman seluruh badan sehingga dapat membakar kalori dalam masa yang singkat.

Atas sebab ini, lompat tali boleh menjadi sebahagian daripada rutin diet dan senaman yang akan meningkatkan metabolisme badan. Baiklah, untuk mengetahui faedah lain dari tali lompat, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Sukan Crossfit, Faedah dan Pergerakan untuk Pemula Perlu Tahu

Apakah faedah kesihatan tali lompat?

Dilaporkan Garis Kesihatan, tali lompat dapat membantu menegakkan inti, meningkatkan keupayaan paru-paru, dan membina stamina. Bagi orang yang bersaiz sederhana, tali lompat boleh membakar lebih dari 10 kalori dalam satu minit.

Melompat tali memang dapat membantu menurunkan berat badan dengan cepat, tetapi mesti disertai dengan gaya hidup yang sihat. Beberapa faedah lain dari tali lompat yang perlu anda ketahui, termasuk:

1. Meningkatkan koordinasi

Melompat tali sebenarnya dapat meningkatkan koordinasi dengan membuat anda fokus pada kaki anda. Apabila anda memperhatikan cara melompat tali, otak anda biasanya menyedari apa yang dilakukan oleh kaki anda. Latihan lompat tali secara berkala boleh membuatkan anda berasa lebih ringan di kaki.

2. Latih keseimbangan badan

Selain koordinasi antara bahagian badan, rajin tali juga dapat meningkatkan keseimbangan, anda tahu. Ini sememangnya berguna semasa anda melakukan banyak aktiviti harian. Koordinasi dan keseimbangan badan dapat memudahkan setiap pergerakan anda.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains Sukan dan Perubatan, pada atlet seperti pemain bola sepak, tali lompat boleh menjadi latihan untuk meningkatkan keseimbangan dan koordinasi agar lebih mudah bergerak di padang semasa pertandingan.

3. Mengurangkan risiko kecederaan kaki dan pergelangan kaki

Latihan lompat tali berguna bagi mereka yang aktif dalam sukan. Banyak bola keranjang, tenis, bola sepak, dan atlet lain sering mengalami kecederaan kaki dan pergelangan kaki kerana berlari dan kemudian berhenti dengan cepat atau berpusing secara tiba-tiba.

Manfaat tali lompat bukan sahaja dapat meningkatkan koordinasi kaki, tetapi juga kekuatan otot di sekitar sendi pergelangan tangan, sehingga dapat mengurangkan kemungkinan kecederaan. Oleh itu, jadikan kebiasaan untuk melompat tali atau memasukkannya ke dalam latihan rutin anda, ya.

4. Membakar kalori

Berbanding dengan berjoging selama 30 minit, melakukan latihan lompat tali sebenarnya membakar lebih banyak kalori. Secara kasar, lompat tali selama sepuluh minit boleh dianggap setara dengan larian lapan minit.

Cara membakar kalori dengan lebih berkesan

Apabila seseorang ingin mendapatkan hasil pembakaran kalori yang lebih berkesan ketika melompat tali, maka teknik asas melompat. Pertama, pegang kedua pegangan tali di satu tangan dan ayunkan mereka untuk mengembangkan rasa irama.

Selepas itu, mulailah berdiri tegak dengan kaki selebar bahu dan tali di belakang kaki anda. Gunakan tangan anda untuk mengayunkan tali ke hadapan dalam satu gerakan.

Semasa mengayunkan tali ke hadapan, anda juga perlu menggerakkan pergelangan tangan sedikit ke atas sehingga tali jatuh di antara pergelangan kaki dan lutut anda.

Latihan ini mungkin memerlukan beberapa kali latihan untuk melihat di mana tali sebelum cuba melompat. Tentukan ayunan tali sehingga anda dapat mengangkat lutut dan melompat tali setelah tali di atas kepala anda.

Baca juga: Mengatasi Bakteria dan Virus, Inilah Cara Sistem Imun Berfungsi di Tubuh!

5. Mengurangkan lemak perut

Tidak ada latihan yang berkesan untuk menurunkan berat badan atau mengurangkan lemak tanpa disertai dengan diet. Walau bagaimanapun, latihan lompat tali telah dikaitkan dengan hasil penurunan lemak yang lebih cepat, terutama di sekitar otot perut dan badan.

Semasa rutin lompat tali anda, anda boleh menyasarkan kawasan ini dan mula membina abs anda.

6. Meningkatkan ketumpatan tulang

Latihan terbaik untuk meningkatkan kepadatan tulang adalah latihan melompat dan menurun. Dalam kajian Jepun, tikus yang melompat dan mendarat 40 kali dalam seminggu meningkatkan kepadatan tulang dengan ketara setelah 24 minggu.

7. Meningkatkan kesihatan kardiovaskular

Menurut American College of Sports Medicine, lompat tali sangat disyorkan untuk penyaman aerobik. Apabila anda menggunakan tali lompat sebagai rutin senaman, degupan jantung anda akan meningkat menjadi intensiti yang lebih tinggi daripada biasa.

Perlu diingat, senaman intensiti tinggi telah terbukti menjadikan jantung lebih kuat dan mengurangkan risiko strok atau penyakit jantung.

Untuk meningkatkan kesihatan jantung dan paru-paru, anda harus melakukan latihan ini tiga hingga lima kali seminggu selama 12 hingga 20 minit.

8. Peningkatan kecekapan pernafasan

Manfaat tali lompat bukan hanya baik untuk kesihatan jantung dan stamina, tetapi juga dapat meningkatkan kecekapan pernafasan. Ini kemudian menjadi sangat berguna ketika melakukan aktiviti lain kerana tidak akan kehabisan nafas setelah berlari atau berenang di kolam renang.

9. Melompat tali melatih kekuatan otot

Secara tidak langsung, tali lompat dapat membantu melatih meningkatkan jisim dan kekuatan otot. Dipetik dari Kesihatan wanita, mendarat setelah mengangkat kaki ke atas tali boleh bermanfaat bagi otot betis. Tendon dan tisu penghubung yang mengelilinginya boleh menjadi lebih kuat daripada sebelumnya.

Tali lompat melatih kekuatan otot di banyak bahagian badan. Bukan hanya di betis, tetapi juga bahu. Sebilangan orang hanya boleh menumpukan perhatian pada bahagian bawah badan ketika melompat tali. Walau bagaimanapun, bahu juga boleh menjadi positif daripada melakukan senaman ini secara berkala.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Kinetik Manusia, orang yang menghabiskan lebih banyak masa berlatih tali lompat selama 12 minggu akan mempunyai sendi dan otot bahu yang lebih kuat. Sudah tentu, ini boleh memberi kesan positif kepada mobiliti harian.

10. Faedah lompat tali untuk otot lantai pelvis

Bukan hanya otot bahu dan betis, tali lompat juga dapat menguatkan otot-otot dasar pelvis, anda tahu. Kekuatan otot lantai panggul sangat diperlukan untuk lelaki dan wanita. Otot ini dapat membantu anda menahan air kencing yang akan keluar pada waktu yang salah.

Selalunya, penurunan kekuatan otot pelvis mempunyai kesan negatif terhadap beberapa perkara, seperti ejakulasi dini yang dialami lelaki. Manakala pada wanita, otot lantai panggul biasanya melemah setelah melahirkan.

Nah, melakukan latihan lompat tali secara berkala dapat menguatkan otot-otot dasar pelvis. Anda juga boleh menggabungkannya dengan latihan Kegel untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

11. Latihan amali

Ramai orang terpaksa membeli banyak peralatan untuk melakukan sukan tertentu. Tetapi untuk melompat tali, anda dapat menjimatkan sedikit lagi. Kerana lompat tali adalah sukan yang sangat praktikal dan tidak memerlukan banyak peralatan.

Yang anda perlukan hanyalah tali. Menurut William Robert, MD, pengarah program latihan di Sekolah Perubatan Universiti Minnesota, Walaupun praktikal, tali lompat dapat memberikan manfaat yang luar biasa, salah satunya adalah pembakaran kalori yang lebih optimum.

Di samping itu, anda juga boleh melakukan latihan ini di mana sahaja, seperti di rumah atau di pejabat. Melompat tali adalah sukan yang tidak memerlukan ruang besar. Selagi bilik mempunyai siling yang mencukupi, anda boleh melakukan latihan ini.

12. Kesan positif terhadap kecerdasan

Percaya atau tidak, hakikatnya adalah bahawa melakukan latihan tali lompat secara rutin dapat memberi kesan positif terhadap kemampuan kognitif seseorang. mengikut Institut Jump Rope, Melompat tali secara tidak langsung dapat mengoptimumkan perkembangan otak kanan dan kiri.

Akibatnya, akan ada peningkatan kesadaran spasial, kemampuan membaca, ingatan terhadap sesuatu, dan peningkatan kewaspadaan. Melompat akan mewujudkan keseimbangan setelah penyesuaian pada otot saraf.

13. Faedah lompat tali untuk mood

Sekiranya anda penuh dengan kemarahan, cubalah mengurangkannya dengan melompat tali. Dari perspektif biomekanik, sukan yang satu ini dapat memberi kesan positif terhadap mood seseorang. Tubuh dan fikiran anda seiring, membantu anda berasa santai dan lebih tenang.

14. Baik untuk kesihatan mental

Bukan hanya membantu menjadi lebih tenang dan santai, melompat tali juga dapat menjaga kesihatan mental seseorang. Kajian yang diterbitkan di Journal of Frontiers dalam Penuaan dan Neurosains kata, latihan lompat tali yang kerap dapat membantu menghilangkan tekanan.

Tekanan yang dibiarkan terlalu lama dapat berkembang menjadi gangguan mental yang serius, salah satunya adalah kemurungan. Jadi, apabila anda sudah merasakan tekanan fikiran dan tekanan, cubalah melegakannya dengan melompat tali, ya.

Baca juga: Sering dianggap sama, ini adalah perbezaan antara tekanan dan kemurungan

15. Memperbaiki postur

Ingin mempunyai bentuk badan atau postur badan yang ideal? Mulai sekarang cuba lakukan latihan lompat tali secara rutin. Anda dapat membakar lebih banyak kalori dan menyingkirkan simpanan lemak yang terdapat di banyak bahagian badan anda.

Ya, ini secara tidak langsung akan memberi kesan positif pada bentuk dan postur badan. Tidak ketinggalan, melompat tali adalah latihan yang melibatkan seluruh badan.

Sekiranya anda ingin mempunyai otot lengan yang kuat, latihan ini dapat membantu menggerakkan bahu, bisep, trisep, dan lengan bawah. Bahagian perut juga boleh menjadi lebih ketat, kerana latihan melibatkan otot-otot inti yang meregang dari dada bawah.

16. Faedah lompat tali untuk stamina dan tenaga

Sekiranya anda seorang yang mudah sesak nafas setelah melakukan aktiviti ringan, ini bermakna badan anda memerlukan lebih banyak tenaga sehingga anda dapat diajak melakukan aktiviti. Latihan lompat tali secara berkala dapat membantu meningkatkan stamina atau tenaga dalam badan anda.

Walaupun anda tidak mempunyai lebih banyak masa untuk pergi ke gimnasium, anda masih boleh menghabiskan beberapa minit di rumah untuk melompat tali untuk meningkatkan stamina anda. Seperti yang telah disebutkan, tali lompat adalah sukan praktikal yang boleh dilakukan di mana sahaja.

17. Mengurangkan risiko pelbagai penyakit

Salah satu kelebihan tali lompat yang jarang diketahui oleh banyak orang adalah kemampuannya untuk membantu mengurangkan risiko banyak penyakit dan masalah kesihatan.

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Tali lompat biasa dapat membuat seseorang cenderung untuk menghidap penyakit jantung koronari, strok, darah tinggi atau tekanan darah tinggi, dan diabetes jenis 2.

Bukan hanya itu, tali lompat juga dipercayai dapat mengurangkan potensi penyebaran sel barah di dalam badan, terutama di kawasan payudara dan usus besar.

Risiko kecederaan yang boleh berlaku

Apa-apa bentuk senaman berpotensi menyebabkan kecederaan, sama ada aerobik atau menguatkan otot dan tulang. Sekiranya dilakukan dengan tidak betul, anda boleh jatuh. Orang yang tidak seimbang harus mula melompat tali dengan ringan.

Sebelum memulakan, pastikan anda memanaskan badan terlebih dahulu agar otot anda lebih bersedia untuk bersenam. Oleh itu, risiko kecederaan dapat dikurangkan.

Maklumat kesihatan lain boleh diminta terus ke doktor di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found