Kesihatan

Analgesik

Ubat analgesik adalah kelas ubat yang dirancang untuk menghilangkan rasa sakit tanpa menyebabkan kehilangan kesedaran. Ubat ini boleh diresepkan atau dijual di kaunter di farmasi. Walau bagaimanapun, ubat analgesik tidak boleh diambil secara sembarangan.

Baca juga: Jangan hanya mengambilnya, ini adalah bahaya ubat penahan sakit di kaunter!

Untuk apa ubat analgesik?

Seperti yang diketahui bahawa ubat analgesik adalah ubat yang digunakan untuk menghilangkan rasa sakit. Kelas ubat ini juga dikenali sebagai ubat penahan sakit atau penghilang rasa sakit.

Secara teknikal, istilah analgesik merujuk kepada ubat yang dapat menghilangkan rasa sakit tanpa anda tertidur atau membuat anda kehilangan kesedaran.

Ini kerana ubat analgesik secara selektif melegakan kesakitan tanpa menyekat pengaliran impuls saraf, yang jelas mengubah persepsi deria atau mempengaruhi kesedaran.

Apakah fungsi dan faedah ubat analgesik?

Analgesik mempunyai faedah melegakan kesakitan atau kesakitan yang disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu. Beberapa penyakit yang dapat dirawat dengan ubat analgesik termasuk:

 • Apendisitis (keradangan pada lampiran)
 • Kanser
 • Fibromyalgia (sakit otot dan kepekaan)
 • Gangguan saluran gastrousus
 • Sakit kepala
 • Jangkitan
 • Kerosakan saraf
 • Osteoartritis (penyakit sendi degeneratif)
 • Sakit gigi
 • Artritis reumatoid.

Jenis ubat analgesik

Banyak jenis ubat mempunyai sifat menghilangkan rasa sakit. Dua jenis ubat analgesik yang paling biasa adalah ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) dan opioid (narkotik).

Analgesik sendiri mempunyai perbezaan dalam cara kerjanya. Terdapat juga perbezaan bagaimana ia diserap, diedarkan, dan dikeluarkan di dalam badan.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai setiap jenis ubat analgesik dan bagaimana ia berfungsi.

1. Opioid (narkotik)

Opioid atau yang kadang-kadang disebut sebagai narkotik adalah ubat-ubatan yang hanya diresepkan oleh doktor untuk merawat kesakitan yang berterusan atau teruk. Ubat ini tidak sah jika diambil secara cuai.

Opioid berfungsi dengan melekat pada protein yang disebut reseptor opioid pada sel saraf di otak, saraf tunjang, usus, dan bahagian tubuh yang lain. Apabila ini berlaku, opioid menyekat mesej yang dihantar dari badan melalui saraf tunjang ke otak.

Walaupun mereka dapat menghilangkan rasa sakit dengan berkesan, opioid mempunyai beberapa risiko dan boleh menyebabkan ketagihan. Risiko ketagihan juga sangat tinggi jika opioid digunakan untuk merawat kesakitan kronik dalam jangka masa panjang.

Beberapa jenis opioid termasuk morfin, oksikodon, metadon, hidromorphone, meperidine, fenatil, kodein.

2. Acetaminophen

Acetaminophen atau paracetamol tergolong dalam kelas ubat yang disebut analgesik (penghilang rasa sakit) dan antipiretik (penghilang demam). Acetaminophen dapat mengurangkan prostaglandin di otak. Prostaglandin adalah bahan kimia yang menyebabkan keradangan dan pembengkakan.

Acetaminophen berfungsi dengan mengurangkan kesakitan dengan meningkatkan ambang rasa sakit, iaitu dengan memerlukan kesakitan yang lebih besar untuk berkembang sebelum seseorang merasakannya.

Bukan hanya itu, acetaminophen juga dapat mengurangkan demam melalui tindakannya pada pusat pengatur panas otak, yang secara khusus memberitahu pusat untuk menurunkan suhu badan.

3. Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID)

Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) adalah ubat yang banyak digunakan untuk menghilangkan rasa sakit, mengurangkan keradangan, dan menurunkan suhu tinggi.

Mereka sering digunakan untuk merawat sakit kepala, sakit haid, keseleo dan ketegangan, selsema dan selesema, artritis, dan kesakitan jangka panjang yang lain.

Prostaglandin adalah bahan kimia seperti hormon di dalam badan yang menyumbang kepada keradangan, kesakitan, dan demam dengan menaikkan suhu badan dan melebarkan saluran darah, yang menyebabkan pembengkakan dan kemerahan di kawasan tertentu.

NSAID berfungsi dengan menyekat enzim yang disebut cyclooxygenase (COX) yang digunakan oleh badan untuk membuat prostaglandin. Nah, dengan mengurangkan pengeluaran prostaglandin, NSAID ini membantu melegakan ketidakselesaan, mengurangkan keradangan dan kesakitan yang berkaitan.

NSAID yang paling terkenal termasuk ibuprofen, naproxen, dan celecoxib.

4. Aspirin

Aspirin adalah salah satu ubat bebas yang paling biasa untuk merawat sakit kepala akibat sakit kepala, sakit otot, sakit gigi, dan kekejangan haid. Anda juga boleh menggunakannya untuk mengurangkan demam buat sementara waktu.

Aspirin adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) dan merupakan ubat analgesik yang banyak digunakan. Sama seperti NSAID pada umumnya, aspirin juga berfungsi dengan menyekat pengeluaran prostaglandin yang dapat membantu mencegah dan menghilangkan rasa sakit.

Jenama dan harga ubat analgesik

Beberapa ubat analgesik boleh didapati di farmasi, sementara yang lain hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor. Untuk ubat yang ditetapkan oleh doktor sendiri biasanya opioid.

Walaupun beberapa ubat analgesik yang boleh anda temui di farmasi termasuk paracetamol, ubat kelas NSAID seperti ibuprofen, aspirin, naproxen, asid mefenamic, indomethacin, dan diclofenac.

Untuk ibuprofen 400 mg mempunyai julat harga IDR 4,000 - IDR 20,000 atau lebih. Aspirin (Aspilet) 80 mg 1 kotak mempunyai julat harga IDR 35,000. Mefenamic acid 500 mg berharga dari IDR 3,000 - IDR 11,000.

Sementara itu, indomethacin (Dialon) 100 mg mempunyai julat harga IDR 46,000 - IDR 88,000. Sementara itu, diclofenac (Diclofenac Potassium) 50 mg berharga antara Rp 7,000 - Rp 19,000.

Yang perlu diingat ialah ubat ini mempunyai harga yang berbeza mengikut farmasi yang menjualnya. Oleh itu, untuk mengetahui harga sebenar ubat analgesik, anda harus bertanya kepada farmasi yang menjual ubat ini.

Walaupun dijual di kaunter di farmasi, lebih baik jika anda mengambil ubat analgesik mengikut cadangan doktor untuk mengelakkan kesan sampingan yang boleh ditimbulkan.

Bagaimana menggunakan ubat analgesik?

Cara menggunakan ubat analgesik disesuaikan dengan bentuk ubat yang digunakan. Untuk lebih jelasnya, lihat cara menggunakan ubat analgesik berikut.

Ubat analgesik oral

Analgesik oral diambil menggunakan air mineral. Elakkan berbaring sekurang-kurangnya 10 minit selepas anda mengambil ubat ini. jika sakit perut berlaku semasa anda mengambil ubat ini, anda boleh mengambilnya dengan makanan.

Telan tablet keseluruhannya dan jangan menghancurkan atau mengunyahnya. Melakukan ini dapat meningkatkan sakit perut.

Sekiranya keadaan anda berterusan atau bertambah buruk, atau jika anda mempunyai masalah perubatan baru, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Ubat analgesik topikal

Analgesik juga boleh didapati dalam bentuk topikal, seperti krim. Untuk menggunakannya, ikuti arahan pada bungkusan produk, atau jika arahannya masih belum jelas, tanyakan kepada ahli farmasi atau doktor anda.

Ubat ini hanya digunakan untuk kulit. Jangan gunakan ubat di dekat mata, hidung, atau alat kelamin, kecuali seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Sapukan ubat dengan nipis ke kawasan yang dijangkiti tidak lebih dari sekali setiap 3 hingga 4 hari. Sapukan dengan teliti. Selepas menggunakan ubat, basuh tangan anda dengan bersih. Sekiranya anda menggunakan bahagian tangan, tunggu sekurang-kurangnya 30 minit untuk mencuci tangan setelah menggunakan ubat tersebut.

Berapakah dos ubat analgesik?

Setiap jenis analgesik mempunyai dos yang berbeza. Dos sangat bergantung pada usia, keadaan perubatan yang harus dirawat, dan juga reaksi pertama setelah mengambil ubat.

Berikut adalah beberapa contoh dos ubat analgesik yang perlu anda ketahui.

Dos ubat analgesik untuk orang dewasa

Ibuprofen

Untuk bentuk dos oral (tablet dan penggantungan)

Untuk kekejangan haid: 400 mg diambil setiap 4 jam atau mengikut keperluan

Untuk kesakitan ringan hingga sederhana: 400 mg diambil setiap 4 hingga 6 jam atau mengikut keperluan

Untuk osteoartritis dan rheumatoid arthritis: 1200 mg hingga 3200 mg sehari dibahagikan kepada tiga atau empat dos yang sama

Aspirin

Untuk bentuk dos oral (kapsul pelepasan)

Untuk mengurangkan risiko serangan jantung dan strok: 162.5 mg (satu kapsul) sekali sehari

Acetaminophen

Untuk persediaan oral dan rektum

Untuk kesakitan atau demam: 650 hingga 1000 mg setiap 4 hingga 6 jam mengikut keperluan. Dos berdasarkan bentuk dan kekuatan ubat. Ikuti arahan label dengan berhati-hati untuk dos maksimum setiap hari

Untuk maklumat lebih lanjut, kami mengesyorkan membaca label produk untuk mendapatkan cadangan mengenai jumlah tablet, kapsul, atau penggantungan yang perlu diambil dalam jangka masa 24 jam.

Untuk mengetahui dos yang tepat, lebih baik anda berjumpa doktor terlebih dahulu.

Dos ubat analgesik untuk kanak-kanak

Ibuprofen

Untuk bentuk dos oral (tablet dan penggantungan)

Untuk demam

 • Kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun: Penggunaan dos pada kanak-kanak berusia lebih dari 2 tahun, mesti ditentukan oleh doktor sendiri.
 • Kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 2 tahun: Dos berdasarkan berat badan dan suhu badan dan mesti ditentukan oleh doktor. Untuk demam lebih rendah daripada 39.2 ° Celsius, dosnya biasanya 5 mg per kg berat badan. Ubat boleh diberikan setiap 6 hingga 8 jam mengikut keperluan
 • Bayi di bawah umur 6 bulan: Penggunaan dos mesti ditentukan oleh doktor

Untuk kesakitan ringan hingga sederhana

 • Kanak-kanak berumur lebih dari 6 bulan: Dos berdasarkan berat badan dan mesti ditentukan oleh doktor. Dos biasa ialah 10 mg per kg berat badan setiap 6 hingga 8 jam, jika diperlukan
 • Bayi di bawah umur 6 bulan: Penggunaan dos mesti ditentukan oleh doktor

Untuk osteoartritis dan artritis reumatoid

 • Kanak-kanak: Dos berdasarkan berat badan dan mesti ditentukan oleh doktor. Dos harian biasanya 30 mg hingga 40 mg per kg berat badan dibahagikan kepada 3 atau 4 dos
 • Bayi di bawah umur 6 bulan: Penggunaan dos mesti ditentukan oleh doktor

Aspirin

Kanak-kanak disarankan untuk tidak mengambil aspirin kerana boleh menyebabkan keadaan serius yang dikenali sebagai sindrom Reye.

Acetaminophen

Untuk persediaan oral dan rektum

Penggunaan acetaminophen pada kanak-kanak tidak boleh sewenang-wenangnya. Dos harus berdasarkan berat badan dan usia. Oleh itu, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu.

Adakah ubat analgesik selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Sebilangan ubat analgesik selamat untuk dimakan oleh wanita hamil dan ada yang harus dielakkan oleh wanita hamil dan menyusui. Inilah penjelasan penuh:

Ibu mengandung

Acetaminophen atau paracetamol mempunyai profil keselamatan yang sangat baik. Oleh itu, parasetamol banyak digunakan sebagai ubat sakit pertama semasa kehamilan.

Dilaporkan dari NCBI, profil keselamatan parasetamol telah ditunjukkan dalam kajian terbaru terhadap ribuan wanita hamil tanpa meningkatkan risiko anomali kongenital atau bahaya lain.

Sementara penggunaan aspirin pada wanita hamil berpotensi berisiko, karena dapat menghambat fungsi platelet yang dapat menyebabkan pendarahan pada ibu dan janin.

Ibu menyusu

Dilaporkan dari NPS, parasetamol dianggap selamat digunakan semasa menyusu. Walaupun aspirin pada umumnya tidak digalakkan untuk merawat kesakitan semasa menyusu kerana mungkin terdapat kesan sampingan yang ketara.

Sekiranya anda menyusu dan ingin minum ubat penahan sakit, adalah lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui kesan sampingan yang disebabkan.

Apakah kesan sampingan ubat analgesik?

Sama seperti ubat pada amnya, analgesik juga mempunyai beberapa kesan sampingan yang mungkin disebabkan.

Analgesik narkotik mempunyai banyak kesan sampingan, beberapa kesan sampingan yang paling biasa termasuk:

 • Mengantuk
 • Pening

NSAID juga boleh menyebabkan kesan sampingan, terutamanya jika diambil dalam dos yang lebih tinggi dan dalam jangka masa yang lebih lama, kesan sampingan ini boleh merangkumi:

 • Kembung
 • Cirit-birit
 • Sembelit
 • Kerengsaan lapisan perut
 • Mual atau muntah
 • Mempengaruhi fungsi buah pinggang

Untuk mengelakkan kesan sampingan yang boleh ditimbulkan, anda harus mengikuti arahan penggunaan ubat yang diberikan oleh doktor anda atau berjumpa terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk mengambil analgesik.

Baca juga: Jangan hanya mengambilnya, ini adalah bahaya ubat anti-sakit tanpa resep!

Amaran dan amaran ubat analgesik

Sebelum mengambil ubat ini, anda harus memperhatikan perkara berikut:

 • Sentiasa beritahu doktor anda mengenai sebarang keadaan perubatan yang anda alami
 • NSAID boleh meningkatkan risiko pendarahan perut, serangan jantung, dan strok. Tanya doktor anda mengenai kesan sampingan ini
 • Sebelum mengambil analgesik, beritahu doktor tentang semua ubat yang anda ambil, sama ada ubat preskripsi, bukan resep, herba, atau ubat diet
 • Sentiasa ikuti arahan dos dengan teliti. Jangan mengambil lebih banyak ubat daripada yang disyorkan
 • Sekiranya terdapat gejala overdosis, anda harus segera mengunjungi hospital untuk mendapatkan rawatan yang betul

Itulah beberapa maklumat mengenai ubat analgesik. Bagi anda yang ingin menghilangkan rasa sakit dengan mengambil analgesik, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!