Kesihatan

Kenali organ pembiakan wanita dan fungsinya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan kulit dan alat kelamin dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik di sini, OK!

Tahukah anda bahawa organ pembiakan wanita dan fungsinya terbahagi kepada dua bahagian? Bahagian ini terdiri dari bahagian luar dan dalam.

Walaupun terbahagi kepada dua, tetapi semuanya terkoordinasi dengan baik untuk menjalankan tugas pembiakan, seperti menghasilkan telur, mempersiapkan persenyawaan hingga proses kehamilan.

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah penjelasan mengenai organ pembiakan wanita dan fungsinya.

Bahagian luar organ pembiakan wanita

Sistem pembiakan wanita luaran terdiri daripada mons pubis, labia majora, labia minora, clitoris, mentol vestibular dan kelenjar Bartholin. (Foto: Shutterstock)

Bahagian luar (luaran) juga berfungsi sebagai pintu masuk sperma sebelum persenyawaan berlaku di rahim. Termasuk di bahagian luar pembiakan wanita adalah:

mons pubis

Mons pubis adalah tisu lemak yang mengelilingi tulang kemaluan. Mengandungi kelenjar yang mengeluarkan minyak, yang melepaskan zat yang disebut feromon. Bahan ini dikaitkan dengan permulaan daya tarikan seksual.

Labia majora

Labia majora melindungi dan melindungi organ pembiakan luaran yang lain. Secara harfiah, labia majora bermaksud bibir besar. Ia sesuai dengan bentuknya, seperti pembungkus besar untuk organ lain yang terdapat di dalamnya.

Labia majora mengandungi peluh dan kelenjar minyak. Pada wanita dewasa atau selepas baligh, labia majora akan ditutupi oleh rambut.

Labia minora

Labia minora bermaksud bibir kecil. Kerana bentuknya lebih kecil daripada labia majora dan terletak di dalam labia majora. Ia mengelilingi saluran vagina dan uretra (tiub yang membawa air kencing keluar dari badan). Keberadaannya berfungsi untuk melindungi vagina dan uretra.

Kelentit

Klitoris adalah bahagian kecil yang sangat sensitif terhadap rangsangan. Ia berada di bahagian atas di mana labia majora dan labia minora bertemu.

Klitoris dilindungi oleh sarang. Bahan buangan adalah lipatan kulit, seperti kulup pada lelaki. Seperti zakar, klitoris juga dapat mengalami ereksi, jika dirangsang.

Mentol vestibular

Mentol vestibular adalah bahagian membujur di kedua-dua belah faraj. Sekiranya dalam keadaan teruja, bahagian ini akan dipenuhi dengan darah dan membuatnya tegang.

Tetapi darah yang terkumpul akan dilepaskan semula dan mengalir ke sistem peredaran darah jika seorang wanita mengalami orgasme.

Kelenjar Bartholin

Kelenjar ini berbentuk kacang dan terletak di pintu masuk vagina. Ia berfungsi untuk mengeluarkan lendir yang melincirkan faraj. Ini diperlukan untuk faraj semasa hubungan seksual.

Bahagian dalam sistem pembiakan wanita

Bahagian dalaman sistem pembiakan wanita terdiri daripada vagina, serviks, rahim, tiub fallopio dan ovari. (Foto: Shutterstock)

Pembiakan dalaman (dalaman) wanita mempunyai fungsi inti, yang secara langsung berkaitan dengan penghasilan sel telur dengan perkembangan janin. Termasuk di bahagian luar pembiakan wanita adalah:

Faraj

Faraj adalah tiub elastik dan berotot yang terletak di antara bukaan uretra dan rektum. Panjang faraj sekitar 3,5 hingga 4 inci atau sekitar 8,89 hingga 10,16 cm.

Bahagian atas faraj disambungkan ke serviks, sementara bahagian lain menuju terus ke bahagian luar badan. Ia mempunyai fungsi untuk hubungan seksual.

Semasa hubungan seksual, faraj akan memanjang dan melebar untuk menerima penembusan. Selain itu, vagina juga akan membuka jalan untuk sperma. Faraj juga akan menjadi saluran keluar darah haid dan juga jalan keluar bagi janin ketika ia dilahirkan.

Serviks

Serviks adalah bahagian bawah rahim yang menghubungkan rahim ke vagina. Ia berfungsi untuk melindungi rahim dari jangkitan dan memudahkan perjalanan sperma. Serviks menghasilkan lendir yang teksturnya akan berbeza-beza.

Pada masa ovulasi lendir menipis untuk memudahkan perjalanan sperma. Sementara itu, semasa kehamilan, lendir akan mengeras dan menyumbat saluran serviks untuk melindungi janin.

Womb

Rahim dalam dunia perubatan disebut sebagai rahim, adalah bahagian pembiakan wanita yang terletak di antara pundi kencing dan rektum. Rahim berbentuk pir dan organ berongga.

Rahim mempunyai banyak fungsi dan yang utama adalah menampung janin yang sedang berkembang, sehingga ia siap dilahirkan.

Selain itu, rahim juga berperanan dalam terjadinya haid pada wanita. Semasa kitaran haid yang normal, lapisan rahim yang disebut endometrium menebal untuk mempersiapkan kehamilan.

Sekiranya persenyawaan tidak berlaku dan kehamilan tidak berlaku, maka lapisan akan menumpahkan darah haid dan akan keluar dari badan melalui faraj.

tiub fallopio

Tiub fallopio juga disebut sebagai tiub fallopian. Organ ini disambungkan ke bahagian atas rahim. Ia berfungsi sebagai petunjuk jalan telur yang disenyawakan ke rahim.

Ovari

Ovari atau juga disebut ovari adalah sepasang kelenjar berbentuk bujur, seperti badam. Ovari disokong oleh beberapa ligamen yang berada di kedua sisi rahim.

Ovari berfungsi sebagai penghasil telur dan hormon pada wanita. Dalam kitaran haid yang normal, ovari melepaskan telur setiap 28 hari atau lebih.

Sekiranya telur berjaya melewati proses persenyawaan, ia akan berterusan dalam proses kehamilan. Proses ketika telur dilepaskan disebut ovulasi.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan kulit dan alat kelamin dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik di sini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found