Kesihatan

Ayuh, kenali 6 gejala jangkitan saluran kencing pada lelaki sebelum terlambat

Saluran kencing adalah kumpulan organ yang berada di saluran kencing. Kehadiran jangkitan pada saluran kencing dapat mempengaruhi proses penghapusan.

Apakah simptomnya? Nah, untuk maklumat lebih lanjut, mari kita lihat pelbagai gejala jangkitan saluran kencing pada lelaki di bawah!

Apa itu jangkitan saluran kencing?

Kumpulan organ dalam sistem kencing lelaki. Sumber gambar: www.niddk.nih.gov

Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan yang berlaku di saluran kencing, yang biasanya disebabkan oleh bakteria dari dubur. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, jangkitan boleh terus merebak hingga sampai ke saluran kencing atas seperti buah pinggang.

mengikut Akademi Perubatan Keluarga Amerika, 80 peratus jangkitan saluran kencing disebabkan oleh bakteria E coli di dalam usus manusia. Walaupun lebih kerap mempengaruhi wanita, lelaki juga boleh mengalami keadaan yang sama. Jangkitan saluran kencing sering berlaku di kawasan seperti:

  • Uretra: Tiub berbentuk tiub untuk mengalirkan air kencing dari pundi kencing ke zakar. Jangkitan uretra disebut uretritis.
  • Pundi kencing: Bahagian badannya berbentuk seperti beg yang berfungsi untuk mengumpulkan dan menyimpan air kencing. Jangkitan pundi kencing disebut cystitis.
  • Ureter: Tiub yang membawa air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing.
  • Buah pinggang: Organ yang menyaring darah dan membuang sisa atau bahan yang tidak diperlukan oleh badan melalui air kencing.

Gejala jangkitan saluran kencing pada lelaki

Gejala jangkitan saluran kencing pada lelaki tidak terlalu berbeza dengan wanita. Kerana, organ dalam sistem kencing antara lelaki dan wanita mempunyai struktur dan fungsi yang sama. Gejala tersebut termasuk:

1. Sakit ketika membuang air kecil

Gejala jangkitan saluran kencing yang paling biasa pada lelaki adalah sakit ketika membuang air kecil. Ia disebabkan oleh air kencing yang melalui radang uretra. Apabila dinding uretra bersentuhan langsung dengan air kencing berasid, ia menyebabkan sensasi terbakar.

Walaupun begitu, penampilan kesakitan ketika membuang air kecil tidak selalu menunjukkan jangkitan saluran kencing. Keadaan ini juga dapat menunjukkan keadaan lain, seperti jangkitan kelamin. Sangat penting untuk memeriksanya untuk mengetahui sebab sebenar.

Baca juga: 5 kesan negatif menahan air kencing, jangan terbiasa!

2. Mahu kencing secara tiba-tiba

Dorongan untuk membuang air kecil secara tiba-tiba adalah salah satu gejala jangkitan saluran kencing pada lelaki yang jarang disedari. Keadaan ini disebabkan oleh pengecutan otot pundi kencing yang tidak disengajakan, yang dikenali sebagai urutan inkontinensia.

Walaupun begitu, keadaan yang sama juga dapat menunjukkan adanya penyakit lain, seperti gangguan prostat. Kelenjar prostat itu sendiri berada tepat di bawah pundi kencing, sehingga boleh mempengaruhi perjalanan air kencing.

3. Darah dalam air kencing

Apabila terdapat jangkitan pada saluran kencing, pendarahan akan cenderung terjadi. Akhirnya, darah akan masuk ke dalam air kencing dan mengubah warna air kencing menjadi merah terang, merah gelap, atau bahkan coklat. Pencampuran darah dalam air kencing disebut hematuria.

Darah dalam air kencing tidak selalu menunjukkan jangkitan saluran kencing, tetapi juga keadaan lain seperti adanya batu ginjal.

4. Sakit di bahagian bawah abdomen

Gejala seterusnya jangkitan saluran kencing pada lelaki adalah sakit di bahagian bawah perut. Rasa seperti kekejangan disebabkan oleh pukulan objek tumpul. Ini dipicu oleh keradangan yang berlaku di pundi kencing itu sendiri.

5. Sakit belakang

Sekiranya anda sering merasa sakit belakang, ini mungkin merupakan gejala jangkitan saluran kencing. Kesakitan boleh timbul kerana keradangan di kawasan ginjal, yang terletak di sekitar pinggang.

Sekiranya ini berlaku, perhatikan sama ada anda juga mengalami gejala lain. Ini kerana bakteria yang telah sampai ke ginjal menunjukkan bahawa infeksi sedang dalam tahap lanjut. Jadi, ada tanda-tanda lain yang dapat dirasakan pada masa yang sama.

Baca juga: 5 punca sakit belakang bawah yang perlu anda ketahui

6. Demam tinggi

Demam adalah tanda bahawa sistem kekebalan tubuh melawan bahan asing seperti virus atau bakteria. Dalam kes ini, tubuh berusaha membasmi bakteria yang menyebabkan jangkitan saluran kencing seperti: E coli.

Dalam kebanyakan kes, demam akibat jangkitan disertai dengan gejala lain seperti mual dan muntah.

Itulah enam gejala jangkitan saluran kencing pada lelaki yang perlu anda perhatikan. Pengendalian yang betul diperlukan untuk meminimumkan risiko dan kesan buruk yang boleh ditimbulkan. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!