Kesihatan

Diet Keto: Definisi, Cara Kerja, dan Peraturan Selamat untuk Melaksanakannya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai petua pemakanan dan diet dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Diet sering dilakukan oleh banyak orang untuk memiliki tubuh yang ideal dan sihat, tetapi tahukah anda bahawa diet keto juga merupakan salah satu cara yang paling berkesan dan sihat untuk tubuh?

Diet keto semakin popular di Indonesia. Bukan hanya menurunkan berat badan, barisan faedah untuk kesihatan tubuh. Tetapi anda perlu mengetahui cara yang betul untuk melakukan diet ini, ya.

Baca juga: Petua Hidup Diet Sihat untuk Jenis Darah O

Apakah diet keto?

Dilaporkan kesihatan.harvard.eduDiet keto, juga dikenal sebagai ketogenik, adalah makanan yang menyebabkan tubuh melepaskan ketos ke dalam aliran darah. Sebilangan besar sel menggunakan gula darah, yang berasal dari karbohidrat, sebagai sumber tenaga utama badan.

Diet ini sudah ada selama 100 tahun, tetapi pada masa lalu diet ini direkomendasikan untuk anak-anak yang menderita epilepsi dan tahan terhadap ubat. Ini dilakukan kerana diet ini dapat membantu mengurangkan kekerapan kejang pada penderita penyakit ini.

Faedah diet keto

Selain mempunyai kelebihan untuk menurunkan berat badan yang berkesan, diet keto ini juga mempunyai beberapa kebaikan seperti:

  1. Sekiranya anda menjalani diet keto, anda akan berasa kenyang lebih lama. Walaupun pengambilan kalori yang masuk ke dalam badan kurang daripada biasa
  2. Mampu mengekalkan tahap gula dalam darah. Ini tentu menjadikan tubuh masih mempunyai tenaga yang cukup dan stabil walaupun anda sedang menjalani diet
  3. Kolesterol HDL dalam darah juga akan bertambah baik ketika anda menjalani diet

Tidak hanya berkesan untuk tubuh, diet ini juga mampu menjaga kestabilan badan apabila pengambilan kalori berkurang.

Bagaimana diet keto berfungsi?

Diet keto adalah diet rendah karbohidrat dan rendah gula. Sekiranya tidak ada pengambilan karbohidrat dan gula, pada masa itu badan akan mula membakar lemak dan membentuk keton untuk tenaga.

Keadaan ketika badan mula membakar lemak di dalam badan disebut ketosis.

Perlu 2-4 hari adalah masa yang diperlukan untuk mencapai keadaan ini. Setelah memakan kurang dari 20-15 gram sehari keadaan ketosis akan mula diproses.

Ini adalah salah satu sebab utama diet keto dapat menurunkan berat badan dengan cepat. Orang yang telah menjalani 2.5 kali diet keto dapat menurunkan berat badan hingga 10 kg.

Tetapi bagi anda yang masih pemula yang ingin mencuba diet keto, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara. Sudah tentu, pengambilan karbohidrat yang berkurang dalam badan menyebabkan pengurangan tenaga, rasa lapar yang berlebihan, dan mual yang lebih teruk lagi.

Untuk mengurangkan risiko kejadian ini, langkah pertama diet keto adalah melakukannya secara beransur-ansur.

Ini bermakna anda dapat mengurangkan pengambilan karbohidrat anda sedikit demi sedikit setiap hari. Proses ini perlu dilakukan untuk melatih tubuh membakar lemak.

Tahap diet keto yang perlu anda ketahui

Pada awalnya, sebelum menjalani diet keto, anda benar-benar perlu memahami langkah-langkah yang harus anda lakukan. Berikut adalah beberapa langkah yang betul semasa anda menjalani diet keto:

1. Aruhan

Untuk mendorong badan mencapai keadaan ketosis, anda akan berada di tahap induksi. Pada tahap ini tubuh akan menyesuaikan diri dengan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga. Kaedahnya cukup mudah, anda boleh mengurangkan pengambilan karbohidrat dan makanan haiwan.

Sebagai contoh, mengurangkan pengambilan telur, daging, ayam untuk memancing sebanyak 10 gram sehari, tetapi juga harus menyimpan air dan minuman bebas kalori ke dalam badan.

Tahap induksi ini biasanya hanya berlangsung sekitar 2-3 hari.

2. Penyatuan

Apabila anda berjaya menjalankan tahap induksi seperti yang dijelaskan di atas, anda akan dibenarkan memasuki tahap penggabungan. Pada peringkat ini anda akan mula memakan makanan seperti sayur-sayuran dan sumber protein tumbuhan.

Tetapi anda harus ingat anda tidak boleh makan buah terlebih dahulu, ya.

Anda perlu melakukan tahap penyatuan ini selama 1 minggu atau bahkan sehingga 1 bulan.

3. Penyelenggaraan

Ini adalah peringkat terakhir ketika tubuh anda terbiasa membakar lemak sebagai sumber tenaga. Pada tahap ini, anda juga dibenarkan makan buah, ya.

Perkara lain yang perlu diingat, apabila anda memasuki tahap ini, anda juga boleh mula makan karbohidrat. Walau bagaimanapun, ia tetap terhad kerana bagi orang yang bekerja, pengambilan karbohidrat yang disyorkan adalah 130 gram sehari.

Selain itu, orang yang menjalani diet keto disarankan untuk memeriksa kadar gula darah mereka secara berkala dan menjaga kadar gula darah mereka tidak lebih dari 90 mg / dl.

Peraturan yang mesti dipertimbangkan ketika menjalani diet keto

Agar program diet anda berjalan lancar dan cepat memberikan hasil yang baik untuk penurunan berat badan, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan, ya.

1. Disiplin dalam diet

Anda harus mula menerapkan disiplin pada diri sendiri. Pengambilan seperti karbohidrat dan gula harus benar-benar dielakkan ketika anda memasuki peringkat awal, iaitu tahap induksi.

2. Mineral dan cecair badan

Semasa anda menghidap ketosis, buah pinggang anda pasti mengeluarkan lebih banyak elektrolit dan cecair. Oleh itu, pastikan anda mendapat pengambilan cecair yang mencukupi, okey?

3. Periksa keadaan kesihatan

Bagi anda yang mempunyai tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi dan diabetes mellitus, tidak digalakkan melakukan diet ini. Lebih baik anda berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan badan anda selamat untuk diet ini.

4. Tidak digalakkan untuk diet keto jangka panjang

Anda perlu tahu bahawa melakukan diet keto secara berterusan tidak digalakkan. Jurnal perubatan mencadangkan diet ketogenik maksimum hanya 2 bulan, harus dilakukan dengan pengawasan yang ketat dan mengelakkan lemak tak jenuh.

Makanan yang tidak boleh dimakan semasa diet keto

Untuk mencapai sasaran yang anda mahukan, disiplin diri sangat penting dalam menjalankan diet ini. Anda mesti mempunyai komitmen untuk mengelakkan beberapa makanan berikut:

1. Mengandungi gula

Anda seharusnya dapat mengelakkan pengambilan makanan dan minuman seperti soda, jus, ais krim, dan kek.

2. Makanan gandum dan berkanji

Contoh makanan bijirin dan berkanji yang harus anda elakkan termasuk beras, pasta, bijirin, dan kentang.

3 keping

Mengapa buah tidak dibenarkan? Oleh itu, orang yang menjalani diet ini tidak boleh makan buah, kecuali avokado, beri, dan strawberi dalam jumlah kecil, anda masih boleh memakannya, ya.

4. Sayur-sayuran pasti

Contohnya seperti makanan yang diperbuat daripada kentang, ubi jalar, dan wortel yang mengandungi karbohidrat rendah dan gula.

5. Produk siap makan

Selain makanan segera tidak baik untuk kesihatan tubuh, ketika melakukan diet ini Anda juga sangat tidak digalakkan untuk memakannya, terutama yang mengandung karbohidrat dan gula.

6. Alkohol

Tahukah anda bahawa minuman beralkohol mengandungi karbohidrat? Untuk memastikan program diet berjalan lancar, anda harus memperhatikannya agar tidak melakukan ini semasa menjalani diet, ya.

Menu ringkas semasa diet keto

Bagi anda yang baru menggunakan diet keto, tentu anda akan menghadapi kesukaran untuk menguruskan menu makanan harian anda. Berikut adalah beberapa contoh menu yang boleh anda gunakan dailyhealth.com:

1. Sarapan pagi

Anda boleh makan 2 telur goreng yang mempunyai beberapa keping tomato di atasnya.

2. Makanan ringan pagi

Ambil keju tinggi lemak dengan kacang pain di atas. Seperti yang dijelaskan di atas bahawa lemak akan menjadi sumber tenaga bagi anda semasa diet ini.

3. Makan tengah hari

Salad bayam dengan burger dengan sayur, keju dan alpukat.

4. Makan malam

Anda boleh memilih menu makan malam dengan salmon panggang dengan brokoli.

Bukan hanya terdapat beberapa makanan yang boleh dan tidak boleh anda makan, anda juga harus melengkapkannya dengan gaya hidup sihat yang lain.

Diet keto boleh dilakukan tetapi mesti di bawah pengawasan rapi dan tidak lebih dari 2 bulan. Diet sahaja tidak cukup untuk mendapatkan berat badan yang ideal, tetapi juga perlu melakukan senaman dan tingkah laku gaya hidup sihat yang lain.

Anda juga boleh mencuba analisis gen (Diet Nutrigenomics) untuk mengetahui corak diet apa yang terbaik untuk anda.

Diet ketofastosis

Anda juga perlu tahu bahawa terdapat diet ketofastosis, walaupun namanya hampir sama dengan ketogenik tetapi kedua jenis diet ini berbeza, anda tahu.

Diet ketofastosis adalah gabungan diet ketogenik dan fastosis. Sekiranya ketogenik dilakukan dengan diet rendah karbohidrat, tinggi lemak, dan protein sederhana, maka fastosis bermaksud berpuasa dalam keadaan ketosis.

Waktu puasa yang diperlukan untuk melakukan diet ketofastosis ini adalah antara 6-12 jam, lebih-lebih lagi, bergantung pada keadaan tubuh setiap individu.

Sebenarnya, fastosis adalah usaha untuk mengembalikan corak kehidupan manusia, yang akan menghasilkan diet yang diperlukan untuk mengekalkan keadaan metabolisme lemak yang optimum.

Kesan sampingan diet ketofastosis rata-rata orang yang melakukannya akan mengalami perubahan metabolisme.

Keadaan yang dimaksudkan adalah dalam bentuk jerawat yang teruk kerana memakan lemak berlebihan, kulit gatal, kulit kering, kelemumur, mual, dan juga kelemahan.

Diet ketogenik dan diet ketofastosis mana yang lebih baik?

Sebenarnya, kedua-dua diet ini sama berkesan untuk menurunkan berat badan. Hanya apabila anda ingin melakukan dua jenis diet ini, sangat disarankan agar anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Sebabnya adalah kerana diet ketogenik dan diet ketofastosis biasanya dilakukan oleh orang yang mempunyai sejarah perubatan yang normal dan mempunyai hasil pemeriksaan perubatan yang baik.

Selain itu, anda perlu memperhatikan diet ketofastosis, anda memerlukan komitmen dan niat yang kuat. Sebabnya adalah kerana ketika memilih diet ketofastosis, itu bermakna ia mesti dilakukan seumur hidup.

Sebabnya, diet ini benar-benar mengubah tabiat makan seseorang. Oleh itu, jika anda berulang-alik dalam diet ini, akibatnya akan merosakkan metabolisme badan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai pemakanan dan petua diet dengan rakan doktor pakar kita. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!