Kesihatan

Gabapentin

Pesakit yang mengalami sawan mesti biasa dengan ubat yang satu ini. Ya, gabapentin adalah salah satu kelas ubat yang sering digunakan untuk merawat gangguan saraf.

Gabapentin adalah antikonvulsan, yang bermaksud dapat mengatur bahan kimia yang menyebabkan kejang dan jenis kesakitan tertentu dengan keadaan yang serupa di dalam badan.

Salah satu petunjuk yang paling biasa untuk gabapentin adalah merawat kesakitan neuropatik yang disebabkan oleh virus herpes.

Baca Juga: Perkara Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Ondansetron dan Bagaimana Ia Berfungsi

Untuk apa gabapentin?

Gabapentin adalah ubat anti-sawan yang paling biasa digunakan untuk merawat gangguan saraf.

Selain hanya diperoleh berdasarkan preskripsi doktor, terdapat beberapa maklumat umum lain yang perlu anda ketahui mengenai ubat ini.

 1. Ubat ini biasanya diperdagangkan dalam bentuk generik dan bukan generik
 2. Terdapat dalam bentuk kapsul, tablet dan sirap
 3. Gabapentin yang diambil dalam bentuk kapsul biasanya diambil untuk merawat sawan separa pada orang dewasa dan kanak-kanak
 4. Ubat ini juga boleh diambil untuk mengurangkan kesakitan yang berlaku akibat kerosakan saraf akibat jangkitan Kayap oleh virus herpes zoster
 5. Penambahan atau pengurangan preskripsi hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor

Apa fungsi dan faedah ubat gabapentin?

Beberapa masalah kesihatan sebagai petunjuk gabapentin adalah seperti berikut:

Penyitaan separa

Kejang ini biasanya berlaku dalam masa yang singkat. Awalnya muncul di lengan atau kaki, maka kekejangan dapat merebak ke bahagian atas bahagian badan yang sama.

Neuralgia postherpethic

Kesakitan pada gangguan kesihatan ini timbul kerana kerosakan saraf oleh virus herpes atau virus herpes Kayap. Penghidapnya akan mengalami ruam yang terasa sangat menyakitkan. Kayap itu sendiri muncul setelah badan dijangkiti virus varicella zoster. Biasanya ia akan menjangkiti orang yang menghidap cacar air

Sebagai salah satu langkah rawatan, gabapentin biasanya digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan tambahan dalam terapi. Ini bermaksud bahawa anda mungkin diminta untuk mengambil ubat lain pada masa yang sama dengan ubat ini.

Jenama dan harga ubat gabapentin 300 mg

Anda boleh membeli Gabapenting di farmasi biasa. Dos am gabapentin purata ialah 300 mg, tetapi ia boleh disesuaikan mengikut keadaan kesihatan anda bergantung pada keputusan doktor.

Secara amnya, jenama dan harga ubat gabapentin yang sering digunakan adalah: Novell Gabapentin 300 mg TAB 100s, Alpentin 300 mg, Epiven, dan Alpentin 300 mg.

Harga obat bervariasi, tetapi berada di kisaran harga dari Rp 7 ribu hingga Rp 15 ribu.

Bagaimana anda mengambil gabapentin?

Doktor akan mempertimbangkan beberapa perkara sebelum menetapkan gaba penting untuk anda. Dos bergantung kepada banyak faktor seperti:

 1. Betapa teruknya keadaan yang memerlukan anda mengambil ubat ini
 2. Umur
 3. Pembentukan gabapentin yang anda minum
 4. Keadaan perubatan lain

Biasanya doktor akan memulakan rawatan dengan memberikan dos yang kecil dan menyesuaikannya sehingga anda menemui dos yang tepat. Harapannya ialah doktor dapat memberikan dos yang paling rendah untuk menghasilkan kesan yang diinginkan.

Ambil ubat ini mengikut arahan doktor dan ikuti arahan penggunaan di bahagian belakang bungkusan ubat. Jangan mengambil gabapentin kurang atau lebih daripada dos yang ditetapkan. Anda juga tidak dinasihatkan untuk berhenti mengambilnya secara tiba-tiba walaupun badan terasa lebih baik.

Berapakah dos gabapentin?

Salah satu ciri bahawa ubat ini dikatakan berjaya memberikan kesan yang diinginkan adalah pengurangan kekejangan atau kesakitan yang anda alami. Dos umum yang diberikan untuk orang dewasa (18-64 tahun) adalah seperti berikut:

 1. Dos awal diberikan pada hari pertama 300 mg, hari kedua 600 mg dibahagikan kepada dua dos 300 mg setiap satu, dan hari ketiga 900 mg dibahagikan kepada tiga dos.
 2. Dos tertinggi: 1800 mg sehari dibahagikan kepada tiga kali pentadbiran dengan setiap dos 600 mg.

Dos Gabapentin untuk kanak-kanak

Kanak-kanak berumur 3 hingga 12 tahun secara amnya diberi dos awal 10 hingga 15 mg / kg / hari. Ia terbahagi kepada tiga kali memberi.

Bagi kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun, dos awal biasanya 300 mg diambil pada hari pertama, kemudian 300 mg diambil dua kali sehari, dan pada hari ketiga 300 mg diambil tiga kali sehari.

Adakah gabapentin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Ibu mengandung

Sejauh ini belum ada kajian khusus mengenai penggunaan gabapentin terhadap wanita yang sedang hamil.

Dilaporkan Garis Kesihatan, kajian haiwan menunjukkan hasil negatif pada janin ketika ibu diberi ubat ini. Tetapi ini tidak boleh menjadi rujukan yang sama dengan manusia.

Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor mengenai ubat ini jika anda ingin mengambilnya semasa mengandung atau merancang untuk hamil.

Ibu menyusu

Seperti ibu hamil, ibu yang menyusu juga tidak disarankan untuk mengambil ubat ini. Ini kerana kandungan dalam gabapentin dapat mengalir melalui susu ibu (ASI) dan menyebabkan masalah kesihatan pada bayi.

Apakah kesan sampingan gabapentin yang mungkin?

Rawatan oleh gabapentin boleh menyebabkan kesan sampingan yang sederhana hingga teruk. Beberapa reaksi yang disenaraikan di bawah akan menerangkan ciri-ciri kesan sampingan yang boleh berlaku semasa mengambil ubat ini.

Kesan sampingan yang biasa

 1. jangkitan virus
 2. Demam
 3. Pening dan muntah
 4. Kesukaran bercakap
 5. pergerakan tersentak, dan
 6. Benci datang

Sekiranya gejala di atas masih agak ringan, maka ia akan hilang dengan sendirinya dalam jangka waktu yang tidak terlalu lama. Namun, jika keadaan bertambah buruk, anda harus segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Kesan sampingan yang teruk

Sekiranya selepas mengambil ubat ini, anda merasakan beberapa gejala di bawah ini, jangan berlengah untuk berjumpa doktor:

 1. Perubahan perasaan atau perasaan cemas yang berlebihan
 2. Mahu bunuh diri
 3. Rasa kesal sepanjang masa tanpa alasan yang jelas
 4. Penat luar biasa
 5. Mengalami serangan panik
 6. Susah tidur
 7. Rasa marah
 8. Berkelakuan berbahaya kepada diri sendiri dan orang lain
 9. Mengalami peningkatan aktiviti yang drastik
 10. Mahu bercakap terus
 11. Perubahan tingkah laku luar biasa yang lain

Walaupun perubahan tingkah laku yang mungkin berlaku pada kanak-kanak berusia 3 hingga 12 tahun setelah mengambil ubat ini adalah:

 1. Emosi yang boleh berubah
 2. Berkelakuan tidak sopan
 3. Kesukaran tumpuan
 4. Rasa penat sepanjang masa
 5. Kejayaan menurun di sekolah, dan
 6. Terlalu aktif

Reaksi alahan yang boleh berlaku

Ubat ini juga boleh mencetuskan reaksi alergi yang mengancam nyawa dan harus dirawat dengan segera, termasuk:

 1. Ruam pada kulit
 2. Ruam gatal
 3. Demam
 4. Kelenjar bengkak yang tidak hilang sendiri
 5. Bibir dan lidah bengkak
 6. Kulit bertukar kekuningan
 7. Lebam dan pendarahan muncul
 8. Kesakitan otot yang tidak dijangka
 9. Jangkitan berulang

Amaran dan amaran ubat Gabapentin

Epilepsi

Jangan berhenti mengambil ubat ini secara tiba-tiba kerana akan meningkatkan risiko kejang yang disebut status epileptik. Keadaan ini sangat berbahaya dan dicirikan oleh campuran kejang pendek dan panjang yang berlangsung selama 30 minit atau lebih.

Gabapentin juga boleh menyebabkan masalah kesihatan pada kanak-kanak berumur 3-12 tahun yang menderita epilepsi. Ia meningkatkan gangguan tingkah laku seperti hiperaktif, keletihan, dan cenderung berkelakuan ganas.

Pesakit dengan gangguan buah pinggang

Secara amnya, kerosakan buah pinggang menjadikan tubuh seseorang lebih lambat untuk memproses dadah. Ini akan menjadikan tahap gabapentin lebih tinggi daripada yang sepatutnya dan membahayakan tubuh orang yang menghidap penyakit buah pinggang.

Baca juga: Jangan ambil ringan, ini adalah 7 gejala demam kepialu pada kanak-kanak yang perlu diperhatikan!

Penggunaan gabapentin dengan ubat lain

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda mungkin diminta untuk mengambil ubat lain selain gabapentin dalam terapi rawatan yang disyorkan oleh doktor anda. Bagi ubat-ubatan yang berbeza yang digunakan, kesan yang berbeza pada tubuh.

Sebagai contoh, ada beberapa ubat yang dapat meningkatkan prestasi gabapentin menjadi lebih optimum, tetapi ada juga yang membuat kesan sampingan bertambah buruk. Oleh itu, sangat disyorkan agar anda berjumpa doktor mengenai perkara ini.

Bercakap tentang semua ubat yang sedang anda ambil, baik yang diresepkan khas dan di kaunter. Sampaikan juga vitamin, makanan tambahan, kepada ubat-ubatan herba yang anda ambil. Maklumat ini akan membantu doktor melindungi tubuh daripada reaksi ubat berbahaya.

Dadah yang biasa digunakan dengan gabapentin

Terdapat beberapa jenis ubat yang biasa digunakan bersama gabapentin adalah:

 1. Ubat penahan sakit seperti morfin. Kesan sampingannya adalah keletihan yang tidak dapat ditanggung.
 2. Ubat sakit perut seperti aluminium hidroksida dan magnesium hidroksida. Ubat ini digunakan untuk mengurangkan kadar asid di dalam perut. Sebaliknya, ini sebenarnya mengurangkan fungsi gabapentin sendiri. Untuk itu anda dinasihatkan untuk minum gabapentin dalam masa 2 jam selepas mengambil ubat ini.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!