Kesihatan

Selain Meningkatkan Vitalitas Lelaki, Inilah 5 Manfaat Lain Pasak Bumi Untuk Kesihatan

Manfaat pasak bumi mungkin terdengar tidak asing di telinga anda sekiranya surah tersebut membincangkan kepentingan lelaki. Walaupun tanaman ini, yang juga sering disebut dengan nama tongkat ali, juga mempunyai pelbagai manfaat lain untuk kesihatan.

Jadi, apa faedahnya? Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh memasukkan ulasan di bawah.

Apakah pasak bumi?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, pasak bumi adalah salah satu ubat herba yang telah menjadi sebahagian daripada perubatan tradisional di Asia Tenggara selama berabad-abad.

Tumbuhan ini berasal dari akar pokok renek malar hijau Eurycoma longifolia, dan banyak digunakan di beberapa negara Asia seperti Malaysia, Indonesia, atau Vietnam.

Sejarah penggunaan pasak bumi

Menurut Drugs.com, di masa lalu, pasak bumi digunakan dengan merebus akar, kulit akar atau kulit kayu. Kemudian diminum untuk merawat sejumlah penyakit. Beberapa penyakit yang diyakini dapat diatasi dengan pasak bumi termasuk:

 • Cirit-birit
 • Demam
 • Kelenjar bengkak
 • Berdarah
 • Edema
 • Batu panjang
 • Hipertensi
 • Sakit tulang
 • Dan malaria

Selain itu, kulit kayu juga digunakan dengan menerapkannya pada kulit. Diyakini dapat menyembuhkan:

 • Luka
 • Didih
 • Sakit kepala

Namun, dengan pengembangan penggunaan dan didukung oleh penelitian, sekarang pasak bumi diyakini berguna karena mengandung sejumlah antioksidan.

Mengandungi flavonoid, alkaloid, dan sebatian lain yang berfungsi sebagai antioksidan, pasak bumi biasanya dimakan dalam bentuk pil, atau minuman herba. Dari kandungan ini, terdapat pelbagai faedah yang dapat diperoleh ketika memakannya. Salah satu faedah yang terkenal adalah pasak bumi untuk ubat kuat.

Kelebihan pasak bumi untuk ubat kuat

Adakah benar anda boleh menggunakan pasak bumi untuk ubat kuat? Sebenarnya, lebih tepat menyebutnya sebagai ubat herba yang membantu meningkatkan kesuburan lelaki, dan bukannya pasak bumi untuk ubat kuat.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, pasak bumi berpotensi meningkatkan testosteron pada lelaki. Di mana tahap testosteron penting untuk kesuburan lelaki.

Sebilangan lelaki boleh mengalami tahap testosteron yang rendah. Mungkin disebabkan oleh kemoterapi, radiasi, kecederaan pada testis, penuaan atau disebabkan oleh penyakit kronik tertentu.

Nah, di sinilah pegangan bumi dapat menolong para lelaki. Kerana penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki yang mengonsumsi 200 miligram pasak bumi setiap hari secara signifikan meningkatkan kadar testosteron ke tahap normal.

Kajian itu melibatkan 76 lelaki tua dengan testosteron rendah. Kajian ini dijalankan selama 1 bulan dan sebagai hasilnya, peningkatan kadar testosteron dialami oleh lebih dari 90 peratus peserta.

Selain meningkatkan kesuburan, berikut adalah manfaat pasak bumi yang berkaitan dengan daya hidup lelaki.

 • Mengatasi disfungsi ereksi. Walaupun lebih tepat disebut ubat herba yang meningkatkan kesuburan, di sisi lain, ada juga potensi untuk menggunakan pasak bumi untuk mengatasi disfungsi ereksi.
 • Meningkatkan rangsangan seksual. Mengambil ubat herba ini juga boleh menjadi pilihan anda yang memerlukan penambah rangsangan semula jadi.
 • Meningkatkan kepekatan sperma. Penelitian terhadap haiwan dan manusia, menunjukkan pasak bumi juga dapat digunakan sebagai perangsang semula jadi. Dan dapat membantu meningkatkan kepekatan dan pergerakan sperma.

Baca juga: Untuk selamat, ikuti 4 petua mandi ketika badan anda berpeluh setelah bersenam

Kelebihan pasak bumi selain daya hidup lelaki

Hingga kini, kebanyakan manfaat kesihatan pasak bumi belum dikaji secara mendalam. Salah satu tuntutan popular tanaman ini adalah bahawa ia dipercayai dapat meningkatkan kesuburan lelaki.

Walaupun selain itu terdapat pelbagai faedah lain yang dapat diperoleh dari tanaman tradisional ini.

Melegakan tekanan

Pasak bumi dapat mengurangkan hormon stres dalam badan. Jadi pengambilan ekstrak tumbuhan ini dapat membantu seseorang mengurangkan kegelisahan, dan meningkatkan mood.

Ini adalah salah satu bukti melalui a Kajian 1999, di mana para pakar untuk pertama kalinya berjaya mengenal pasti kemungkinan peranan pasak bumi dalam menangani masalah mood.

kajian dijalankan selama 1 bulan ke atas 63 orang dewasa dengan tekanan juga bersetuju dengan tuntutan ini.

Telah dinyatakan bahawa suplemen dengan 200 mg ekstrak tongkat ali sehari, dapat menurunkan kadar hormon stres kortisol dalam air liur hingga 16 persen.

pembinaan otot

Seperti yang diketahui umum, tanaman pasak bumi mampu meningkatkan pengeluaran hormon testosteron. Ini secara tidak langsung akan meningkatkan keupayaan tubuh untuk meningkatkan jisim dan kekuatan otot.

Akibatnya, tidak menghairankan bahawa tanaman ini banyak digunakan untuk memperoleh prestasi atletik tertentu, meningkatkan kekuatan fizikal, atau mengurangkan lemak.

Dilaporkan dari Sangat sihat, kajian awal yang diterbitkan dalam British Journal of Sports Medicine, menyatakan bahawa pengambilan 100 mg ekstrak Eurycoma longifolia setiap hari selama 5 minggu dapat meningkatkan jisim dan kekuatan otot pada lelaki.

Mengatasi hipogonadisme yang lewat

Kajian yang melibatkan 76 orang dengan hipogonadisme lewat di set diberikan 200 mg ekstrak pasak bumi selama satu bulan. Hasilnya menunjukkan bahawa tanaman itu dapat memperbaiki gejala hipogonadisme lewat di set.

Baca juga: Ketahui 6 fakta mengenai kecacatan leher angsa pada jari

Meningkatkan komposisi badan

Pasak bumi mengandungi sebatian yang disebut quassinoid, termasuk eurycomaoside, eurycolactone, dan eurycomanone. Ketiganya diketahui dapat membantu tubuh menggunakan tenaga dengan lebih cekap.

Dengan kata lain, makanan tambahan yang mengandungi ekstrak tumbuhan ini boleh bertindak sebagai alat bantu ergogenik, iaitu bahan yang dapat meningkatkan prestasi fizikal dan memperbaiki komposisi badan.

Ini ditunjukkan dalam kajian kecil selama 5 minggu pada 14 lelaki yang mengambil bahagian dalam program latihan kekuatan.

Didapati bahawa mereka yang menggunakan 100 mg ekstrak tongkat ali setiap hari, mengalami peningkatan jisim badan tanpa lemak yang jauh lebih besar daripada mereka yang mengambil plasebo.

Mengatasi pelbagai penyakit lain

Di samping itu, ia dilaporkan dari WebMD, tanaman ini juga dipercayai dapat membantu mengatasi pelbagai gangguan penyakit lain seperti:

 1. Sakit belakang.
 2. Kanser.
 3. Sembelit.
 4. Batuk.
 5. Diabetes.
 6. Cirit-birit.
 7. Pencernaan (dispepsia).
 8. Demam.
 9. Sakit kepala.
 10. Tekanan darah tinggi.
 11. Jangkitan usus oleh parasit.
 12. Gatal.
 13. Penyakit hati.
 14. Malaria.
 15. Kerosakan otot.
 16. Tulang lemah dan rapuh (osteoporosis).
 17. Rheumatoid arthritis (RA).
 18. Sakit gastrik.
 19. Tekanan.
 20. Sifilis.
 21. batuk kering.

Walaupun setakat ini penggunaan pasak bumi dalam dos hingga 400 mg sehari tidak memberi kesan sampingan, tetapi anda tetap disarankan untuk berjumpa doktor sebelum meminumnya.

Kesan sampingan penggunaan pasak bumi

Di Indonesia, penggunaan pasak bumi sebagai jamu adalah hal biasa. Tetapi adakah kesan sampingan yang sebenarnya dapat timbul dari makan pasak bumi?

Dilaporkan dari Garis KesihatanWalau bagaimanapun, penggunaan ubat herba ini tidak menunjukkan kesan sampingan. Satu kajian menyatakan bahawa keselamatan memakan 300 miligram ekstrak pasak bumi setiap hari sama amannya dengan mengambil plasebo.

Namun, bukti tersebut dianggap tidak mencukupi untuk menuntut keselamatan pasak bumi untuk kesihatan. Penyelidikan penggunaan jangka panjang masih diperlukan untuk memastikan tidak ada kesan sampingan yang akan muncul.

Selain itu, satu kajian mendapati kandungan merkuri dari makanan tambahan pasak bumi dari Malaysia. Tahapnya 26 peratus lebih tinggi daripada had yang disyorkan.

Dengan tahap yang lebih tinggi ini, suplemen pasak bumi berpotensi menyebabkan kesan sampingan keracunan merkuri. Sekiranya anda mengalami keracunan merkuri, seseorang dapat menunjukkan simptom perubahan mood, masalah ingatan hingga keterampilan motorik yang terganggu.

Pertimbangan untuk memakan pasak bumi

Terdapat banyak sebab orang makan pasak bumi. Walaupun kebanyakan orang memilih bahagian bumi yang berkaitan dengan keadaan kesuburan. Tetapi perlukah anda makan Eurycoma longifolia?

Walaupun dianggap selamat untuk penggunaan jangka pendek, tidak ada jaminan bahawa ia akan dimakan untuk waktu yang lama. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, sekiranya tidak ada jaminan penggunaan ubat herba ini dalam jangka panjang.

Sekiranya anda benar-benar ingin mengambilnya untuk mengatasi masalah testosteron khemah, meningkatkan libido dan pelbagai faedah lain, anda harus terlebih dahulu berunding dengan masalah anda dengan pakar.

Anda boleh mendapatkan cadangan ubat lain yang mempunyai khasiat yang sama dan dijamin keselamatannya. Daripada harus memakannya dengan kemungkinan kesan sampingan keracunan merkuri. Memandangkan penemuan kandungan merkuri yang cukup tinggi seperti yang telah dijelaskan sebelumnya.

Maklumat lebih lanjut mengenai pasak bumi

Sebilangan besar kelebihan pasak bumi, baik untuk pengguna lelaki. Oleh itu, wanita, terutama wanita hamil dan menyusui, tidak boleh makan pasak bumi.

Sebab utama, kerana masih ada kekurangan kajian mengenai keselamatan ubat herba ini untuk janin dan wanita hamil. Di samping itu, orang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu juga harus berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya mereka ingin memakannya.

Dikhuatiri akan ada reaksi ubat yang akan terjadi jika memakan pasak bumi bersama dengan ubat-ubatan perubatan tertentu.

Penyelidikan mengenai penggunaan pasak bumi masih dijalankan

Walaupun dianggap bahwa penelitian masih diperlukan untuk memastikan manfaat dan keselamatannya, ada beberapa kajian yang mengembangkan penggunaan pasak bumi di samping yang berkaitan dengan daya hidup lelaki. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

Penyelidikan pasak bumi sebagai ubat antimalarial

Kajian ini dilakukan pada haiwan dan in vitro atau di makmal, yang menunjukkan aktiviti antimalaria dan kemungkinan peningkatan masa bertahan hidup pada tikus yang dijangkiti Plasmodium berghei.

Malangnya kajian itu juga mendapati bahawa penggunaan malaria boleh menyebabkan kematian pramatang beberapa tikus yang dijangkiti.

Penyelidikan untuk rawatan luka

Walaupun terbatas, sebuah kajian yang menggunakan pasak bumi sebagai ubat luka menunjukkan aktiviti anti-ulser, dan ia dapat merawat luka di pasak bumi.

Penyelidikan pasak bumi sebagai imunomodulator

Imunomodulator adalah ubat yang dapat meningkatkan tindak balas imun dalam badan. Dan kajian klinikal yang dilakukan pada manusia paruh baya, mendapati hasilnya bahawa penggunaan 200 miligram pasak bumi setiap hari selama 4 minggu terbukti dapat meningkatkan tindak balas imun.

Kajian lain seperti mengetahui manfaat pasak bumi untuk ubat kuat, untuk menghilangkan kegelisahan, membina otot dan faedah lain juga sedang dilakukan. Untuk memastikan keselamatan penggunaannya, mengingat bahwa di beberapa negara penggunaan suplemen pasak bumi telah menjadi kebiasaan.

Sekiranya anda ingin menggunakan pasak bumi tetapi masih tidak yakin dengan keselamatan dan keberkesanannya, anda harus meminta doktor anda untuk melihat apakah keadaan kesihatan anda membolehkan anda mengambil ubat herba.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!