Kesihatan

Cara Memulihkan Gigi Tonggos: Gunakan Braces untuk Pembedahan Rahang

Gigi yang terlalu menonjol ke hadapan dapat mengurangkan keyakinan diri, terutama jika anda sering berkomunikasi dengan banyak orang. Tidak perlu risau, ada beberapa cara untuk menarik balik penjahat untuk dipilih.

Baiklah, untuk mengetahui cara apa yang boleh digunakan untuk membalikkan gigi bengkok, lihat ulasan penuh di bawah, mari kita pergi!

Keadaan gigi bengkok

Merengkok adalah keadaan ketika gigi tidak sejajar dengan barisan di sekitarnya dan cenderung bergerak ke depan. Keadaan ini sering disebut sebagai berlebihan atau maloklusi. Dalam kes ringan, gigi bengkok mungkin tidak terlalu mengganggu.

Walau bagaimanapun, jika ketidakseimbangan sangat jelas, sebilangan kaedah untuk meluruskan gigi (pergigian kosmetik) biasanya cukup berkesan untuk menanganinya.

Gigi bengkok boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

  • Menghisap ibu jari: Kanak-kanak berumur 3 hingga 4 tahun yang masih menghisap ibu jari berpotensi mempunyai gigi bengkok. Pada usia itu, gigi kekal mula tumbuh. Tekanan dari penghisap dan jari boleh menyebabkan gigi berubah posisi pada sudut yang tidak normal.
  • Genetik: Sebilangan orang dilahirkan dengan rahang tidak rata yang akhirnya mempengaruhi struktur gigi itu sendiri. Perkara yang satu ini juga boleh dicetuskan oleh keturunan.
  • Gigi longgar, gigi berlebihan atau gigi terkena: Ini boleh menyebabkan gigi tumbuh tidak rata dan boleh menyebabkan gigi terdorong ke hadapan.
  • Tumor atau sista: Kehadiran tisu baru atau kantong cecair di rahang dapat mengubah penjajaran gigi dan bentuk mulut. Gigi boleh bergerak lebih maju sehingga kelihatan seperti mereka melekat. Penyebab gigi bengkok ini biasanya disertai dengan luka, sakit, atau benjolan.

Walaupun ia bukan keadaan serius yang boleh mengancam nyawa, gigi bengkok dapat menyebabkan ketidakselesaan dalam aktiviti, seperti kesulitan bercakap dan kesukaran mengunyah. Kerosakan pada gigi dan gusi serta penampilan wajah juga boleh dipengaruhi oleh keadaan gigi yang bengkok.

Baca juga: 6 Cara Meluruskan Gigi: Memasang Braces ke Pembaikan Kontur

Cara mencabut gigi kelangkang

Dalam kes ringan, gigi bengkok tidak memerlukan rawatan khas. Namun, jika anda merasa tidak selesa dan penampilan wajah anda mula terpengaruh, terdapat beberapa kaedah dan cara untuk membalikkan belahan yang dapat dilakukan, seperti:

1. Pendakap gigi

Kaedah meluruskan gigi yang paling biasa adalah dengan pendakap atau pendakap gigi. Ramai orang memilih kaedah ini untuk menjadikan gigi lebih sejajar dan kelihatan sama antara satu sama lain.

Pendakap logam yang melekat pada gigi akan disesuaikan dari semasa ke semasa ke bentuk yang diinginkan supaya lebih simetri. Secara beransur-ansur, pendakap akan menggerakkan gigi perlahan-lahan ke belakang.

2. Pengembangan lelangit

Pengembangan palatal. Sumber gambar: www.swordsortho.com

Pengembangan bumbung mulut atau pengembangan lelangit biasanya dilakukan pada kanak-kanak atau remaja dengan rahang atas yang terlalu kecil. Rahang yang terlalu kecil boleh menjadikan gigi menjadi lebih sesak dan akhirnya bergerak sedikit ke depan.

Peranti khas yang disebut palatal expander yang terdiri daripada dua bahagian dipasang pada geraham atas. Bahagian skru kemudian mula bergerak untuk perlahan-lahan 'melebarkan' lelangit.

3. Invisalign

Cara seterusnya untuk menarik kembali klavikula adalah dengan Invisalign. Pada dasarnya, kaedah ini hampir serupa dengan pendakap, tetapi berbeza dengan bahan yang digunakan.

Dipetik dari garis kesihatan, Tidak seperti sanggur yang menggunakan wayar logam, Invisalign menggunakan plastik jernih untuk berfungsi sebagai pelurus dan pendakap. Dengan warna yang jelas, orang lain mungkin tidak tahu sama ada anda menggunakan alat tersebut.

Bahan plastik jernih pertama kali akan dilekatkan pada gigi untuk mewujudkan kesan yang selesa. Sekiranya sudah, maka anda akan memakainya untuk jangka masa tertentu sehingga gigi perlahan-lahan dapat bergerak ke posisi yang betul.

4. Pembedahan rahang

Rawatan yang paling melampau untuk gigi bengkok adalah pembedahan rahang. Prosedur ini biasanya dilakukan sekiranya gigi benar-benar terlalu menonjol ke depan sehingga bibir tidak dapat ditutup sepenuhnya.

Pembedahan dilakukan untuk sedikit mengubah kedudukan tulang rahang. Pembedahan biasanya dilakukan dengan menolak tulang rahang atas ke belakang atau menggerakkan rahang bawah ke hadapan.

Nah, itulah empat cara untuk membalikkan gigi yang diketatkan yang perlu anda ketahui. Sebelum memilih salah satu daripada beberapa kaedah di atas, berbincanglah dengan doktor gigi terlebih dahulu untuk menentukan prosedur yang betul, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!