Kesihatan

Minyak Masak untuk Diet: Ketahui Jenis dan Cara Menggunakannya!

Minyak masak untuk diet yang digunakan semasa memasak makanan perlu dipertimbangkan. Ini kerana penggunaan minyak masak memainkan peranan yang sangat penting dalam proses penurunan berat badan.

Perlu diingat, minyak adalah sumber lemak yang penting dalam makanan, tetapi dosnya mesti digunakan dengan betul. Baiklah, untuk mengetahui minyak masak mana untuk diet yang paling sesuai, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mahukan Bulu Mata Panjang dan Sihat? Dengar, Inilah Cara Semula Jadi yang Boleh Dilakukan!

Minyak masak apa yang boleh digunakan untuk diet?

Dilaporkan Klinik ClevelandTidak kira jenis yang digunakan, minyak dikelaskan secara nutrien sebagai lemak iaitu lemak tepu dan tak jenuh. Lemak tepu tidak baik untuk kesihatan, sementara lemak tak jenuh tidak.

Lemak yang tidak ditentukan sangat baik untuk kesihatan kerana tidak meningkatkan kadar kolesterol dan dapat membantu tubuh berfungsi dengan baik.

Beberapa minyak masak untuk diet yang boleh menjadi pilihan, termasuk:

Minyak zaitun

Minyak masak untuk diet terbaik yang boleh digunakan adalah minyak zaitun. Minyak ini diperkaya dengan lemak sihat sehingga diketahui dapat mencegah penyakit kardiovaskular dan barah.

Selain itu, minyak zaitun kaya dengan lemak tak jenuh tunggal yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol. Minyak zaitun extra virgin juga dapat mengurangkan risiko barah payudara dan mungkin minyak terbaik untuk menurunkan berat badan.

Minyak zaitun extra virgin cukup mahal dan mempunyai rasa yang kuat. Oleh itu, minyak ini biasa digunakan dalam sayur-sayuran, salad, dan hidangan yang dimasak. Untuk tujuan memasak, minyak zaitun biasa atau ringan akan mencukupi.

Minyak kelapa

Minyak kelapa adalah pilihan terbaik untuk diet kerana mengandungi lemak tak jenuh. Jenis minyak ini diekstrak dari biji kelapa sehingga mengandungi trigliserida rantai sederhana, yang merupakan asid laurik untuk membantu menurunkan berat badan.

Semasa diet, anda seharusnya dapat memilih minyak kelapa dara tambahan untuk membantu mengurangkan lemak perut. Nah, minyak kelapa dapat digunakan untuk pelbagai hidangan makanan, termasuk ketika berdiet.

Namun, perlu diingat bahawa minyak kelapa akan merosot apabila terkena suhu yang sangat tinggi. Jadi, anda tidak boleh menggunakannya untuk menggoreng.

Minyak badam

Walaupun mengandungi sedikit kalori, minyak badam dapat membantu menurunkan berat badan jika diminum secara sederhana. Pastikan juga menggunakan minyak badam yang tidak ditapis kerana minyak yang diproses kekurangan nutrien.

Salah satu minyak masak untuk diet ini mengandungi lemak tak jenuh tunggal dan lemak kurang tepu. Oleh itu, anda boleh menggunakan minyak badam untuk membakar mufin dan kek.

Minyak badam juga diperkaya dengan antioksidan sehingga dapat menjaga jantung yang sihat. Untuk mendapatkan faedah, terutamanya semasa diet, dos minyak perlu dipertimbangkan.

Minyak canola

Canola berasal dari biji tanaman dalam keluarga brokoli, di mana ia mempunyai nisbah lemak omega-6 dan omega-3 yang hampir sempurna. Minyak Canola kaya dengan asid alpha-linolenik atau ALA dan asid lemak omega-3 penting yang mungkin berperanan dalam menjaga berat badan.

Minyak canola apabila digunakan sebagai pengganti lemak tepu dapat membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Mempunyai titik asap yang lebih tinggi daripada minyak zaitun menjadikan minyak canola sesuai untuk memasak suhu tinggi.

Minyak canola juga boleh menjadi pilihan terbaik untuk memasak beberapa hidangan. Minyak ini dapat menahan tahap kepanasan yang agak tinggi dan rasanya tetap neutral sehingga tidak akan menguasai hidangan.

Minyak alpukat

Minyak masak untuk diet satu ini diperkaya dengan lemak tak jenuh tunggal yang menyihatkan jantung. Selain itu, minyak alpukat juga dapat membantu menurunkan berat badan dengan mengatasi rasa lapar.

Minyak alpukat juga diketahui dapat meningkatkan kadar kolesterol kerana kalium dan vitamin B di dalamnya.

Minyak jenis ini mempunyai rasa pedas dan aroma alpukat ringan, menjadikannya sempurna untuk dicampurkan dalam salad. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak orang mengesyorkan minyak alpukat untuk diet paleo.

Baca juga: Sakit Yang Sering Semasa Kencing? Mari Ketahui Gejala Jangkitan Saluran Kencing pada Wanita!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!