Kesihatan

Ketahui Pembedahan Hernia, dan Berapa Kosnya?

Pembedahan hernia adalah salah satu cara untuk membetulkan cakera atau tonjolan herniated yang keluar dari organ atau tisu lain kerana bukaan yang tidak normal di dalam badan. Kaedah ini dilakukan dengan dua cara, pembedahan konvensional dan laparoskopi.

Hernia biasanya berlaku apabila sebahagian usus menonjol melalui dinding perut yang lemah. Supaya bonjolan yang kelihatan dapat dirasakan dan disentuh.

Hernia boleh berlaku di kawasan pangkal paha, perut buncit atau bahagian lain. Malangnya, pesakit hernia di Indonesia sering datang lewat.

Kelewatan ini dinilai oleh Ikatan Doktor Indonesia (IDI) kerana ketidakpedulian pesakit atau juga kerana kos yang tinggi.

Baca juga: Senarai Makanan Berkalori Rendah untuk Menurunkan Berat Badan, Apa itu?

Jenis dan gejala hernia

Hernia terbahagi kepada beberapa jenis. Nama diselaraskan berdasarkan lokasi organ yang koyak.

 • Hernia inguinal adalah hernia yang berlaku di pangkal paha, hernia jenis ini disebut pangkal paha yang turun.
 • Hernia femoral yang berlaku di paha
 • Hernia umbilik yang berlaku di pusar
 • Hernia diafragma yang berlaku di septum rongga badan.

Biasanya memerlukan satu hingga dua tahun sebelum hernia anda menangkap mata anda dengan menyebabkan gejala sakit dan sakit. Dalam beberapa kes, gejala hernia hanya dapat dirasakan ketika melakukan aktiviti seperti melakukan senaman berat.

Gejala dan faktor yang menunjukkan bahawa anda harus menjalani pembedahan hernia adalah jika:

 • Kesakitan dan ketidakselesaan yang berpanjangan
 • Kesakitan atau ketidakselesaan yang mengganggu aktiviti harian
 • Kesakitan atau ketidakselesaan yang semakin teruk atau teruk
 • Hernia besar
 • Hernia yang berlaku di lokasi yang boleh menjadi lebih teruk dan membesar seperti di pangkal paha
 • Sakit perut yang tajam dan membuat muntah
 • Hernia yang menekan saraf dan menyebabkan kegatalan dan mati rasa.

Jenis pembedahan hernia

Prosedur pembedahan untuk merawat keadaan ini adalah:

Operasi terbuka

Operasi ini terdiri daripada dua cara, iaitu:

Hernioraphy atau pembaikan tisu

Kaedah ini adalah jenis pembedahan hernia tertua dan masih digunakan hingga kini. Operasi ini dilakukan dengan membuat sayatan panjang secara langsung di tapak hernia dan membuat akses ke pisau bedah.

Tisu atau organ yang dikeluarkan kemudian dikembalikan ke kedudukan semula dan kantung hernia yang dibuat akan dipotong.

Pakar bedah akan menjahit bahagian otot atau bukaan yang membuat hernia menonjol. Setelah luka di sekitarnya disterilkan, pakar bedah akan menjahitnya secara tertutup.

Hernioplasti

Berbeza dengan hernioraphy yang menutup otot yang terdedah dengan jahitan, teknik ini akan menutup lubang terbuka dengan mesh sintetik atau mesh rata dan steril, biasanya dibuat dari plastik fleksibel seperti polipropilena atau tisu haiwan.

Dalam praktiknya, pakar bedah akan membuat potongan kecil di sekitar lubang di mana hernia keluar untuk menyesuaikan diri dengan bentuk dan ukuran mesh. Kemudian mesh akan ditempel dan dijahit pada tisu sihat di sekitar lubang.

Tisu yang rosak dan lemah di sekitar hernia akan menggunakan mesh sebagai penghalang dan perancah untuk menguatkan pertumbuhan semula tisu.

Pembedahan laparoskopi

Teknik pembedahan ini lebih kecil dan lebih murah daripada pembedahan konvensional. Sayatan kecil ini dibuat untuk memasukkan tiub dengan kamera kecil (laparoskop) di hujungnya.

Pakar bedah akan menggunakan gambar yang dia dapatkan dari laparoskop sebagai panduan untuk memperbaiki hernia menggunakan mesh. Untuk operasi ini, anda akan mendapat anestesia umum.

Oleh kerana pembedahannya kecil, proses penyembuhan untuk pembedahan ini lebih cepat. Sebenarnya, rata-rata orang yang menjalani pembedahan ini dapat kembali ke rutin normal mereka seminggu lebih awal daripada pembedahan terbuka.

IDI menganggap teknik ini lebih rumit dan mahal. Tidak ketinggalan, hasil yang diperoleh dianggap tidak begitu optimum sehingga doktor lebih suka teknik konvensional.

Julat kos pembedahan Hernia

Berita baiknya adalah bahawa pembedahan hernia termasuk dalam kos yang ditanggung oleh BPJS Kesihatan Insurans Kesihatan Nasional (JKN). BPJS menanggung semua kos selagi mengikuti semua prosedur dari perundingan ke kemudahan kesihatan hingga surat rujukan ke hospital.

Sementara itu, secara bebas atau dengan perbelanjaan peribadi, seperti yang dilaporkan oleh pakarbedah.com, kos pembedahan hernia di sebuah hospital di Jakarta, misalnya, mencapai rata-rata Rp 7 juta. Sementara itu, jika keadaan hernia anda teruk, kos operasi dapat mencapai Rp 20 juta.

Perlu diingat bahawa kos tersebut tidak termasuk kos rawatan di hospital, ubat-ubatan dan kos lain di hospital.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!