Kesihatan

Adakah Anda Sering Mengalami Cirit-Birit? Makluman Boleh Merupakan Ciri-ciri Sindrom Usus Gatal

Mengalami gangguan pencernaan, terutama setelah makan, kadang-kadang dianggap remeh. Sebenarnya, ini boleh menjadi tanda sindrom iritasi usus.

Sindrom usus yang merengsa menunjukkan gangguan pencernaan. Biasanya pesakit mengalami cirit-birit, sakit perut dan berlaku berulang kali. Nah, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai sindrom usus yang mudah marah.

Apa itu sindrom iritasi usus?

Sindrom usus mudah marah, juga dikenali sebagai sindrom iritasi usus (IBS) adalah gangguan pencernaan yang mempengaruhi usus besar. Ini berlaku kerana kerosakan pada cara usus besar berfungsi. Tetapi tidak ada tanda kerosakan rangkaian.

Ini boleh menyebabkan kekejangan perut, kembung, dan perubahan tabiat usus. Sebilangan orang dengan sindrom ini mengalami sembelit atau cirit-birit.

Gangguan ini paling banyak dialami oleh wanita berbanding lelaki, terutama mereka yang berumur kurang dari 45 tahun.

Gambaran sindrom iritasi usus. Foto www.wickhosp.com

Gejala sindrom usus yang mudah marah

Sindrom ini umumnya dicirikan oleh serangan sakit perut yang berulang. Sakit perut ini dimulakan oleh otot-otot perut yang menguncup sehingga membuat anda merasa seperti buang air besar.

Dan pengecutan seperti ini boleh berlaku beberapa kali sehari. Walau bagaimanapun, kontraksi akan lebih kerap berlaku setelah makan makanan tertentu.

Ciri-ciri sindrom iritasi usus menjadikan perut anda lebih sensitif sehingga anda sangat rentan terhadap sakit perut, kembung, dan gangguan pencernaan yang lain. Diet, tekanan, boleh mencetuskan gejala sindrom ini.

Di samping itu, terdapat beberapa ciri lain, seperti yang berikut:

1. Sakit dan kekejangan

Sakit perut adalah ciri sindrom usus besar yang paling biasa.

Secara amnya, otak dan usus bekerjasama untuk mengawal pencernaan. Ini berlaku melalui hormon, saraf, dan isyarat yang dikeluarkan oleh bakteria baik dalam usus.

Walau bagaimanapun, bagi penghidap IBS, isyarat ini menyebabkan ketegangan dan menyebabkan sakit pada otot saluran pencernaan.

Kesakitan ini biasanya berlaku di bahagian bawah abdomen atau seluruh perut. Dan biasanya akan berkurang setelah membuang air besar.

2. Cirit-birit

Mengalami cirit-birit adalah salah satu ciri sindrom iritasi usus yang paling biasa, dan menurut data, satu pertiga dari penghidap IBS mengalami cirit-birit.

Berdasarkan kajian 200 orang dengan sindrom iritasi usus, mereka boleh membuang air besar hingga 12 kali seminggu. Itu adalah 2 kali ganda daripada orang tanpa IBS.

3. Sembelit

Sindrom usus yang mudah marah boleh membuat anda merasa sembelit, ini juga yang paling biasa, dan dikenali sebagai sembelit, menurut data yang dialami oleh sekurang-kurangnya 50 peratus penderita.

Sembelit adalah keadaan di mana kita mempunyai kurang dari tiga pergerakan usus setiap minggu.

Ini kerana kerjasama antara otak dan usus dapat mempercepat atau melambatkan waktu transit najis yang normal. Apabila waktu transit melambat, usus menyerap lebih banyak air dari najis, dan menjadi lebih sukar untuk dilalui, menyebabkan sembelit.

4. Sembelit dan cirit-birit

Orang dengan sindrom iritasi usus akan mengalami sembelit berulang dan cirit-birit, biasanya disertai dengan sakit perut yang luar biasa.

5. Kembung

Perubahan yang berlaku di usus akibat sindrom ini menyebabkan pengeluaran gas di dalam usus meningkat. Ini boleh menyebabkan anda merasa kembung tidak selesa.

Dalam kajian terhadap 337 pesakit IBS, 83 peratus melaporkan kembung dan kekejangan. Kedua-dua perkara ini sering dialami oleh wanita.

6. Perubahan pergerakan usus

Sekiranya anda mengalami sindrom usus besar, pergerakan usus anda boleh menjadi sangat cepat atau lambat. Ini akan mempengaruhi najis anda.

Apabila najis bergerak perlahan di dalam usus, najis akan menjadi keras dan memburukkan lagi gejala sembelit, ini kerana pergerakan yang perlahan menjadikan usus mengalami dehidrasi.

Najis juga dapat bergerak dengan cepat di dalam usus, terutama ketika anda mengalami cirit-birit.

7. Keletihan dan sukar tidur

Orang yang mengalami sindrom iritasi usus melaporkan bahawa mereka terdedah kepada keletihan.

Satu kajian yang dilakukan terhadap 85 orang mengatakan bahawa gejala yang kerap membuat mereka merasa letih dan kurang produktif.

Selain itu, sindrom ini juga dikaitkan dengan insomnia, yang merangkumi kesukaran untuk tidur, bangun di tengah malam, dan merasa gelisah pada waktu pagi.

Apa yang perlu dilakukan jika anda mengalami ciri-ciri sindrom iritasi usus?

Sekiranya anda mengalami ciri-ciri sindrom iritasi usus, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis lebih lanjut.

Anda juga harus mula menjalani diet yang sihat, menguruskan tekanan, bersenam, minum banyak air, agar dapat membantu penyembuhan. Di samping itu, anda harus mula mengenal pasti makanan yang boleh mencetuskan gejala, mengelakkan kafein, alkohol, dan minuman bergula.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!