Kesihatan

Mari Menjadi Pengguna Bijak, Ketahui Cara Mudah untuk Memeriksa BPOM

Adakah anda memeriksa Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) semasa membeli produk atau makanan tambahan? Sebagai pengguna, anda perlu memastikan produk yang anda beli tidak mengandungi bahan berbahaya. Terdapat beberapa cara untuk memeriksa BPOM yang boleh anda lakukan.

Bermula dari membuat semakan secara manual, hingga boleh masuk dalam talian. Ingin tahu cara memeriksa BPOM? Mari baca panduan di bawah!

Baca Juga: Makanan yang Mengandungi Lemak Baik dan Manfaat Kesihatan

Kepentingan memeriksa BPOM

Memeriksa BPOM adalah penting. Agensi POM sebagai institusi juga mendorong orang untuk lebih berhati-hati memeriksa BPOM, terutama mengenai produk perubatan, makanan tambahan dan kosmetik.

Ini juga dinyatakan dalam visi BPOM agar ubat-ubatan dan makanan yang diterima dan dimakan oleh pengguna dipastikan selamat dengan harapan dapat meningkatkan kesihatan awam.

Cara memeriksa BPOM

Terdapat tiga cara yang boleh anda lakukan untuk memeriksa BPOM. Yang pertama adalah kaedah manual, dan yang kedua adalah kaedah dalam talian, dan yang ketiga adalah melalui aplikasi BPOM rasmi.

Sekiranya produk tidak didaftarkan dengan BPOM, anda harus mengesyaki keselamatannya kerana dikhuatiri produk tersebut mengandungi bahan yang berbahaya bagi kesihatan.

Inilah cara untuk memeriksa BPOM yang perlu anda lakukan untuk mengetahui sama ada produk yang anda beli berdaftar dengan BPOM atau tidak.

1. Cara memeriksa BPOM secara manual

Untuk mendorong kesedaran pengguna, BPOM juga membuat kempen bernama CeKLIK. CeKLIK sendiri adalah prosedur yang boleh anda lakukan semasa membeli produk ubat untuk memastikan ubat atau suplemen tersebut didaftarkan dan mempunyai izin pengedaran.

Langkahnya adalah:

Cek: Periksa

K: Pembungkusan

Periksa sama ada pembungkusan dalam keadaan baik atau tidak. Pastikan juga tidak ada lubang, air mata, karat, agar tidak lembek dari lembap.

L: Label

Periksa label, baca maklumat produk yang tertera pada label dengan teliti.

Di samping itu, anda juga mesti memastikan bahawa produk tersebut merangkumi beberapa maklumat seperti: Nama produk, senarai komposisi, kategori ubat, penggunaan ubat, kontraindikasi dan interaksi ubat, dos dan arahan penggunaan, atau maklumat lain.

Saya: Permit Pembahagian

Seterusnya, anda juga perlu memeriksa izin pengedaran, pastikan produk tersebut mempunyai izin pengedaran, misalnya, ditunjukkan dengan nombor pendaftaran. Sekiranya produk tidak mempunyai izin pengedaran, produk mesti diperhatikan.

K: Tamat tempoh

Periksa kadaluarsa, pastikan produk tidak melebihi tarikh luput semasa anda membelinya. Ini kerana produk yang telah luput tidak akan berfungsi dengan berkesan atau bahkan boleh membahayakan kesihatan.

2. Cara menyemak BPOM secara dalam talian

Sebagai tambahan kepada kaedah manual, untuk dapat memeriksa BPOM, sekarang anda juga boleh masuk melalui laman web rasmi BPOM. Dengan cara berikut:

1. Sekiranya anda sudah mengetahui nombor pendaftaran BPOM

Setelah anda memasuki laman web rasmi BPOM, pilih carian produk dengan 'Nombor Pendaftaran'. Kemudian, masukkan nombor BPOM yang terdiri daripada gabungan nombor dan huruf 13-15 digit. Akhirnya tekan search atau enter.

Dengan memeriksa produk seperti ini, anda dapat mengetahui keaslian nombor pendaftaran atau memadankan produk yang anda beli dengan produk yang didaftarkan dengan BPOM. Sekiranya hasil pemeriksaan tidak menunjukkan data yang dijumpai, mungkin produk yang anda beli belum didaftarkan.

Atau jika hasilnya menunjukkan nama produk lain, ini bermaksud produk yang anda beli telah memalsukan nombor BPOM, ini sering berlaku. Anda harus melepaskan niat untuk menggunakan produk tersebut.

2. Sekiranya anda tidak mengetahui nombor pendaftaran BPOM

Cara lain untuk melakukan pemeriksaan BPOM adalah dengan memeriksa jenama dan nama produk. Langkah ini tidak jauh berbeza dengan memeriksa melalui nombor pendaftaran, anda cukup memilih 'Jenama' atau 'Nama Produk'.

Kemudian masukkan produk atau jenama, dan klik cari atau masukkan.

Dengan cara ini, anda juga dapat mengetahui produk berdasarkan kategori yang anda pilih. Anda juga boleh mengetahui pendaftar dan tarikh pengeluaran nombor pendaftaran BPOM produk.

3. Cara memeriksa BPOM melalui aplikasi

Pada masa ini, anda juga boleh memuat turun aplikasi BPOM di www alat anda untuk memeriksa BPOM mengenai produk tersebut.

Selepas anda memuat turun aplikasi Semak BPOM. Pilih kategori melalui nama produk atau nombor pendaftaran yang akan anda masukkan. Masukkan kata kunci, kemudian tekan enter atau cari.

Sekiranya produk disenaraikan, anda akan melihat hasilnya, tetapi jika tidak, aplikasi tersebut akan menunjukkan 'Data Not Found'.

Baca Juga: Jangan Cuai! Ini adalah kesan berbahaya suntikan silikon pada badan

Cara melaporkan aduan kepada BPOM

Sekiranya anda mendapati produk yang tidak didaftarkan, anda juga boleh melapor secara aktif kepada BPOM. Dengan laporan ini, BPOM juga dapat melakukan pemeriksaan untuk menarik peredaran produk di pasaran.

Anda boleh membuat aduan secara langsung dengan mengunjungi laman web BPOM, kemudian klik menu 'Aduan', pilih perkhidmatan 'Borang Aduan'. Selepas itu, borang aduan akan muncul yang perlu anda isi dengan lengkap.

Petua untuk membeli ubat dengan selamat

Membeli ubat dan vitamin kini boleh dilakukan secara dalam talian atau dalam talian. Walau bagaimanapun, membeli ubat dan vitamin secara dalam talian mempunyai beberapa risiko.

Sebagai contoh, identiti penjual tidak diketahui dengan pasti, jadi tidak ada jaminan keselamatan dan kualiti ubat atau bahkan mendapatkan ubat dalam keadaan buruk.

Bukan hanya itu, anda juga tidak dapat mendapatkan maklumat mengenai penggunaan dan kesan sampingan ubat dari ahli farmasi.

Untuk memastikan keselamatan dadah, menurut buku panduan All-Covid, terdapat beberapa petua yang perlu anda perhatikan ketika membeli ubat dalam talian, termasuk:

1. Membeli ubat di kemudahan perkhidmatan rasmi

Pada dasarnya, lebih disarankan untuk membeli ubat di kemudahan perkhidmatan kesihatan rasmi. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat di farmasi atau farmasi rasmi.

2. Menggunakan preskripsi doktor

Anda perlu memberi perhatian semasa membeli ubat keras, ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan, dan mesti menggunakan preskripsi doktor.

Ubat keras itu sendiri biasanya ditandai dengan logo lingkaran bulat merah, ditandai dengan huruf K di tengah, dan lingkaran itu mempunyai sempadan hitam.

3. Berhati-hati

Petua ketiga anda harus sentiasa berhati-hati dengan tawaran dalam talian dari sumber dan keaslian yang tidak diketahui. BPOM juga mengingatkan agar berhati-hati dengan ubat-ubatan haram yang dijual secara dalam talian.

4. Beli cukup

Akhirnya, anda harus membeli ubat atau vitamin secara sederhana dan jangan terlalu banyak membeli.

5. Periksa KLIK

Jangan lupa, selalu periksa KLIK setelah anda membeli ubat dan vitamin. Vitamin dan ubat yang diedarkan secara rasmi dengan izin BPOM.

Petua memilih kosmetik yang selamat

Terdapat beberapa petua penting yang perlu anda pertimbangkan sebelum membeli kosmetik, termasuk:

1. Teliti sebelum membeli

Sebaliknya, beli kosmetik yang telah disahkan asli dan kualitinya terjamin. Ingat, jangan mudah tergoda dengan kosmetik yang mempunyai harga yang murah. Oleh itu, anda mesti selektif dalam memilih kosmetik.

2. Teliti kesahihan kosmetik

Sebelum kosmetik diedarkan, pengeluar kosmetik diminta untuk mendaftarkan produk kosmetik mereka dengan BPOM. Setelah mendapat persetujuan, pengeluar biasanya akan mendapat nombor pemberitahuan.

Anda boleh memastikan nombor pemberitahuan yang tertera ada dan betul dengan memeriksa di laman web BPOM.

3. Perhatikan ramuan dalam kosmetik

Perkara terpenting yang tidak boleh anda lewatkan dalam memilih kosmetik adalah dengan memperhatikan ramuannya. Anda harus berhati-hati dengan kehadiran atau ketiadaan bahan berbahaya dalam kosmetik.

Berdasarkan penerbitan yang diterbitkan oleh BPOM, terdapat beberapa bahan berbahaya dalam kosmetik yang harus dielakkan, termasuk:

Hydroquinone

Sebatian kimia yang bertindak sebagai pemutihan atau pencerah kulit. Apabila kulit terkena hidrokuinon, ia boleh menyebabkan kerengsaan, kemerahan, dan sensasi terbakar pada kulit.

Kesan sampingan boleh berlaku sejurus penggunaan hidrokuinon melebihi 4 peratus.

Asid retinoik

Asid retinoik adalah turunan dari vitamin A, ia juga sering disebut sebagai tretinoin yang digunakan dalam terapi jerawat.

Bahaya yang boleh disebabkan oleh penggunaan asid retinoik ialah ia boleh merengsakan kulit, bersifat karsinogenik, dan bersifat teratogenik atau mempengaruhi janin.

Rhodamine B

Rhodamine B adalah pewarna sintetik yang dilarang digunakan sebagai bahan tambahan kosmetik. Kesan sampingan penggunaan jangka pendek Rhodamine B boleh menyebabkan kerengsaan kulit.

Bukan hanya itu, penggunaan rhodamine B juga boleh menyebabkan kesan sistemik dan bersifat mutagenik.

4. Penyelidik peniaga kosmetik

Anda juga perlu memastikan pengeluar atau pengedar kosmetik adalah yang dipercayai. Pada asasnya, pengeluar atau pengedar kosmetik diminta untuk memasukkan nama dan alamat mereka pada pembungkusan kosmetik.

5. Ketahui jenis kulit anda

Menurut Michele Green, MD, pakar dermatologi, jenis kulit adalah faktor terpenting dalam menentukan produk penjagaan kulit yang terbaik untuk anda.

Contohnya, jika anda mempunyai kulit kering, anda boleh memilih produk yang mengandungi mentega shea atau asid laktik. Kerana, kedua-dua bahan ini dapat memberikan penghidratan pada kulit.

Sementara itu, jika anda mempunyai kulit sensitif, anda boleh memilih produk yang mengandungi Lidah Buaya, oatmeal, dan mentega shea. Kerana, ramuan ini adalah bahan yang dapat melembapkan kulit.

6. Periksa tarikh luput kosmetik

Sebagai tambahan kepada petua yang disebutkan di atas, anda juga harus memastikan pada pembungkusan produk terdapat nombor batch atau kod pengeluaran. Bukan itu sahaja, anda juga perlu memastikan tarikh tamat tempoh kosmetik.

7. Lakukan ujian tampalan pertama

Sebelum memutuskan kosmetik mana yang akan anda beli, ada baiknya anda melakukannya ujian tampalan pertama.

Ujian tampalan sahaja dapat membantu menentukan sama ada produk atau bahan tertentu boleh menyebabkan reaksi alergi, merengsakan kulit, atau menyumbat liang.

Anda boleh lakukan ujian tampalan dengan menggunakan sebilangan kecil produk kosmetik pada kulit. Kemudian pantau selama 24 jam untuk mengetahui reaksi yang disebabkan pada kulit.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai cara memeriksa BPOM dan maklumat lain. Ingat, ubat mesti diambil mengikut arahan doktor. Ini dilakukan untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan.

Bukan hanya itu, anda juga harus selektif dalam membeli ubat-ubatan, vitamin, atau kosmetik tertentu, ya, dan pastikan mereka berdaftar dengan BPOM.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found