Kesihatan

Mengetahui Buah Pinggang dan Berbagai Fungsinya untuk Tubuh

Ginjal adalah salah satu organ manusia yang terletak di belakang rongga perut. Terdapat dua bahagian buah pinggang, kiri dan kanan. Secara amnya, ukuran buah pinggang kanan lebih kecil dan lebih rendah daripada buah pinggang kiri.

Setiap ginjal pada lelaki beratnya sekitar 125 hingga 170 gram sementara pada wanita sekitar 115-155 gram. Dari kewujudannya, buah pinggang mempunyai beberapa bahagian dan sejumlah fungsi di dalam badan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bahagian dan fungsi buah pinggang, berikut adalah ulasan.

Tahu buah pinggang

Bahagian buah pinggang. (Sumber: news-medical.net)

Setiap buah pinggang mempunyai bahagian penting yang disebut nefron. Setiap buah pinggang mempunyai sekitar 1 juta nefron yang siap menapis darah zat yang tidak diperlukan oleh tubuh.

Nefron berperanan dalam memetabolisme nutrien, menarik darah dan membantu membuang sisa dari darah. Dan prosesnya melibatkan bahagian lain, iaitu bahagian luar dan dalam buah pinggang.

Korteks atau bahagian luar buah pinggang

Bahagian ini dikelilingi oleh lapisan lain yang disebut kapsul renal. Ia juga dilapisi dengan tisu lemak. Semua lapisan ini bekerjasama untuk melindungi struktur dalaman buah pinggang.

Di samping itu, korteks ginjal mengandungi glomerulus dan tubulus ginjal. Glomerulus berperanan dalam menyaring darah dan meninggalkan cecair yang kemudian bergerak ke kapsul Bowman, sebelum pergi ke tubulus ginjal.

Manakala tubulus ginjal itu sendiri terbahagi kepada beberapa bahagian. Ini adalah tubulus proksimal, tubulus distal dan tubulus pengumpul. Tubulus dalam korteks hanya tubulus proksimal, sementara tubulus milik medula ginjal.

Sementara tubulus proksimal itu sendiri adalah bahagian yang menyerap semula zat yang masih diperlukan oleh tubuh ke dalam darah. Setelah diserap semula, baki cecair meneruskan perjalanan ke medula renal.

Medulla atau buah pinggang dalam

Di bahagian dalam terdapat beberapa bahagian yang menjadi jalan bagi sisa buangan diproses menjadi air kencing. Seperti yang dijelaskan di atas, cecair yang telah melewati tubulus proksimal akan memasuki gelung Henle.

Gelung Henle adalah jalan yang menghubungkan cecair buangan ke tubulus distal. Di sini, cecair buangan juga boleh disebut sebagai air kencing sekunder.

Cecair yang ditapis akan melewati tubulus distal untuk ditapis semula. Kemudian teruskan ke saluran pengumpulan atau tiub pengumpul. Di sini cairan yang dianggap tidak lagi diperlukan oleh tubuh akan disalurkan ke pelvis ginjal.

pelvis buah pinggang

Ini adalah bahagian akhir buah pinggang. Di mana bahagian ginjal ini berfungsi sebagai jalan untuk air kencing sampai ke pundi kencing. Di sini masih terdapat beberapa bahagian, iaitu:

 • Calyces: Ruang pengumpulan air kencing sebelum pergi ke pundi kencing.
 • Hilum: Hujung buah pinggang yang disambungkan ke ureter. Di hilum terdapat arteri dan vena ginjal, yang berfungsi sebagai saluran masuk dan keluarnya darah ke dan dari ginjal.
 • Ureter: Saluran atau tiub yang merupakan saluran terakhir untuk kencing sebelum dikumpulkan di dalam pundi kencing.

Fungsi buah pinggang

Dari penjelasan di atas, satu fungsi ginjal yang diketahui adalah menyaring produk buangan yang kemudian dikeluarkan oleh badan sebagai air kencing.

Di samping itu, juga diketahui bahawa proses penyerapan semula nutrien berlaku di buah pinggang. Alias ​​penyerapan semula bahan yang masih dianggap penting untuk tubuh. Sebilangan yang diserap termasuk:

 • Glukosa
 • Asid amino
 • Bikarbonat
 • Natrium
 • Air
 • Fosfat
 • Ion klorida, natrium, magnesium dan kalium

Adakah itu satu-satunya kerja buah pinggang? Umumnya hanya kedua-duanya yang diketahui secara umum, tetapi buah pinggang juga mempunyai fungsi lain seperti:

Mengekalkan pH dalam badan

Ginjal membantu mengekalkan pH melalui dua proses:

 • Penyerapan semula bikarbonat dari air kencing. Bikarbonat membantu meneutralkan asid. Ginjal boleh melupakannya jika tahap asid meningkat.
 • Menyingkirkan ion hidrogen dan kekal asid. Di mana kedua-duanya boleh mempengaruhi keasidan badan.

Mengapa pH mesti dikekalkan? Kerana jika tahap pH berada dalam kategori tidak normal (bilangan normal antara 7.38 hingga 7.42), ia dapat merosakkan protein dan enzim. Dalam kes yang teruk boleh membawa maut kepada badan. Selain buah pinggang, paru-paru juga membantu menjaga pH tubuh tetap stabil.

Peraturan Osmolality

Ginjal juga berperanan dalam mengatur osmolality atau keseimbangan antara cecair dan mineral dalam badan. Apabila seseorang mengalami dehidrasi, ia boleh menyebabkan ketidakseimbangan cecair di dalam badan.

Ini akan menjadikan ginjal berfungsi lebih banyak dengan meningkatkan penyerapan semula air dan menyimpan cecair buangan di medula, kerana ini dapat menarik air ke dalam badan dan beberapa cara lain untuk mendapatkan air dan menstabilkan semula osmolaliti.

Mengawal tekanan darah

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, ginjal dapat mengatur tekanan darah, kerana enzim renin yang dihasilkan oleh ginjal.

Enzim ini mempengaruhi keadaan saluran darah, dan mempengaruhi keseimbangan garam dan air dalam darah. Semua itu dapat menentukan tekanan darah seseorang.

Demikianlah tinjauan mengenai buah pinggang dan juga pelbagai fungsi mereka dalam badan.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!