Kesihatan

Amaran! Inilah yang boleh berlaku sekiranya suhu badan di bawah 35 darjah Celsius

Sekarang mengukur suhu badan adalah suatu keharusan untuk mengelakkan risiko Covid-19. Tetapi adakah normal jika suhu badan di bawah 35 darjah? Inilah penjelasan penuh di bawah!

Baca juga: Suhu badan normal tidak selalu 37 ° Celsius, berikut penjelasannya

Apakah maksud suhu badan di bawah 35 darjah?

Ternyata suhu badan di bawah 35 darjah boleh membahayakan kesihatan anda. Suhu badan yang rendah sering disebut sebagai hipotermia.

Lebih teruk lagi, jika suhu badan di bawah 35 darjah, ia boleh mengancam nyawa kerana melambatkan sistem saraf dan menyebabkan kegagalan jantung dan organ pernafasan, dan kematian.

Semasa terdedah kepada suhu sejuk, tubuh dapat kehilangan hingga 90 persen panas melalui kulit dan proses pernafasan.

Selalunya ramai orang menganggap masalah ini adalah masalah biasa. Biasanya jika hipotermia berlaku pada orang dewasa, gejala yang akan dirasakan termasuk menggigil, ucapan yang tidak jelas, pernafasan pendek dan lambat, dan kehilangan kesedaran secara beransur-ansur.

Sementara itu, jika hipotermia berlaku pada bayi, gejala yang berlaku adalah kulit sejuk dan merah.

Punca suhu badan di bawah 35 darjah

Pada dasarnya suhu badan di bawah 35 darjah tidak boleh berlaku kerana ia boleh menjadi masalah serius. Ini adalah beberapa penyebab suhu badan rendah, termasuk:

 • Terlalu lama di tempat yang sangat sejuk
 • Memakai pakaian ringan dalam cuaca sejuk
 • Sudah terlalu lama berada di dalam air
 • Terlalu lama memakai pakaian basah
 • Faktor usia, biasanya suhu badan rendah atau hipotermia sering dialami oleh bayi dan orang tua

Oleh itu, jika anda mengalami simptom di atas, jangan memandang rendah. Anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui apa yang anda alami dan segera mendapatkan bantuan doktor.

Jangan terlambat untuk mengatasinya, kerana jika diabaikan boleh membahayakan kesihatan anda dan boleh membawa maut. Oleh itu, anda harus sentiasa berwaspada dan berhati-hati!

Baca juga: Suhu badan bayi tiba-tiba naik atau turun, apa yang perlu anda lakukan?

Cara mengatasi suhu badan di bawah 35 darjah Celsius

Sekiranya anda mengalami keadaan seperti ini, anda mesti mendapatkan rawatan dan rawatan segera agar tidak membawa maut. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan, termasuk:

 • Langkah pertama yang boleh anda ambil adalah memindahkan orang itu dari tempat yang sejuk ke tempat yang lebih panas dan kering.
 • Sekiranya di luar atau di tempat yang sejuk, bina khemah untuk melindungi orang itu dari cuaca sejuk atau angin kencang. Selain itu, anda juga boleh meletakkannya beg tidur menjadi lebih panas.
 • Sekiranya pakaian basah, angkat pakaian basah dan koyak jika perlu. Kemudian tukar menjadi pakaian hangat.
 • Selepas itu, bungkus badan dengan selimut hingga ke kepala, hanya membiarkan wajah terdedah.
 • Sekiranya boleh, lakukan hubungan kulit ke kulit (kulit ke kulit) dengan membuka baju anda dan kemudian membungkus diri anda dengan orang yang mengalami hipotermia menggunakan selimut.
 • Sekiranya masih sedar, berikan minuman suam kepada pesakit hipotermik untuk memanaskan badan. Tetapi mesti diingat untuk tidak sesekali memberi minuman yang mengandungi alkohol atau kafein.
 • Sekiranya pesakit hipotermia tidak sedarkan diri, lakukan CPR (bantuan pernafasan) sehingga nadi dirasakan kembali atau sehingga anggota perubatan tiba. Sekiranya anda sedar, berikan minuman suam secepat mungkin.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found