Kesihatan

5 Bahaya Seks dubur yang kurang dikenali

Seks melalui dubur, atau lebih popular dengan istilah seks dubur, digemari oleh sesetengah orang kerana sensasinya dianggap lebih menyenangkan. Ini kerana anus adalah tempat berkumpulnya ujung saraf, jadi sangat sensitif terhadap rangsangan yang diberikan.

Malangnya, seks dubur mempunyai kesan yang lebih buruk daripada sekadar kepuasan. Apakah bahaya melakukan seks dubur? Lihat penjelasan berikut, ayuh!

Bahaya seks dubur

Terdapat banyak kesan buruk yang boleh timbul dari kebiasaan seks dubur, mulai dari risiko kerosakan pada dubur hingga potensi penyebaran jangkitan kelamin. Berikut adalah lima bahaya seks dubur yang perlu anda ketahui:

1. Buasir yang teruk

Anus adalah organ yang bertugas mengusir kotoran, bukan memasukkan sesuatu ke dalamnya. Penembusan zakar boleh merosakkan lapisan tipis dinding dubur, yang kemudian boleh menyebabkan pendarahan.

Keadaan ini boleh memburukkan lagi buasir atau buasir, yang merupakan gangguan saluran darah di sekitar rektum. Dalam banyak kes, buasir dicirikan oleh pembengkakan saluran darah itu sendiri.

Kesannya, anda akan merasa sakit ketika membuang air besar. Keadaan ini dapat sembuh dengan sendirinya. Walaupun, dalam kes yang teruk, prosedur perubatan diperlukan untuk mengatasinya.

2. Dubur koyak

Seks dubur boleh merobek lapisan dubur. Seperti yang telah disebutkan, anus adalah organ yang hanya berfungsi sebagai pembuangan sampah. Artinya, dubur hanya dirancang untuk mendapatkan dorongan dari dalam, bukan dari luar.

Lapisan dinding dubur juga sangat tipis, sehingga rentan terkoyak. Dalam kes yang jarang berlaku, air mata dapat menyebabkan jangkitan dan menyebabkan tiub kecil berisi nanah sampai ke rektum dan bahkan usus besar. Keadaan ini dipanggil fistula.

Ini boleh mengganggu laluan najis, yang tentunya memberi kesan pada aktiviti usus. Fistula dapat membuat najis mengalir dan memasuki tempat lain di dalam badan dan kemudian menyebabkan jangkitan dari bakteria yang dibawanya.

3. Jangkitan bakteria

Salah satu bahaya seks dubur yang perlu diperhatikan adalah risiko jangkitan bakteria. Anus dan rektum adalah tempat di mana banyak bakteria berkumpul. Tidak ketinggalan, bahagian tubuh adalah tempat najis keluar.

Bakteria boleh melekat pada zakar. Apabila anda melakukan hubungan seks selepas dubur, ini dapat meningkatkan potensi penyebaran bakteria ke organ pembiakan, menyebabkan jangkitan saluran kencing.

4. Risiko penularan STI

Bukan hanya jangkitan saluran kencing, seks dubur juga dapat meningkatkan risiko jangkitan kelamin (IMS), terutama jika terdapat luka terbuka pada zakar dan dubur. Harap maklum, penularan utama IMS adalah dari hubungan fizikal dan organ genital.

Ini bermaksud bahawa lelaki dan wanita yang melakukan hubungan seks dubur boleh dijangkiti penyakit ini. Zakar yang mempunyai luka STI dapat menyebarkan bakteria dan virus ke dubur pasangan. Sebaliknya, anus dengan luka STI juga dapat membiarkan virus dan bakteria bergerak ke zakar.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menyatakan, seks dubur adalah tingkah laku seksual yang sangat berisiko untuk penularan HIV daripada bentuk seks lain seperti faraj atau oral. Bukan hanya HIV, seks dubur juga dapat menyebarkan herpes, klamidia, gonorea, dan hepatitis.

Baca juga: 13 Jenis Penyakit Menular Seksual dan Gejala yang Menyertainya

5. Sukar menahan pergerakan usus

Salah satu bahaya dubur yang jarang diketahui adalah inkontinensia tinja, iaitu ketidakupayaan diri untuk menahan najis. Anda akan sukar menahan pergerakan usus ketika najis sudah berada di kawasan rektum.

Memasukkan objek dari luar, dalam hal ini zakar, dapat membuat otot sfinkter di dubur meregang terlalu besar dan melonggarkan. Ia dapat mengurangkan kuasanya. Keadaan ini tidak muncul sejurus selepas melakukan hubungan seks dubur untuk pertama kalinya, tetapi kesan jangka panjang.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Gastroenterologi Amerika mengatakan, 23 peratus wanita dan 4.5 peratus lelaki dari jumlah keseluruhan 4,170 responden yang melakukan hubungan seks dubur mengalami inkontinensia najis.

Nah, itulah lima bahaya seks dubur yang perlu anda ketahui. Untuk mengurangkan risiko, cuba hadkan atau hindari jenis kelamin ini, ya!

Rujuk masalah kesihatan anda dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!