Kesihatan

Bolehkah Mata Minus Disembuhkan? Inilah jawapannya

Menggunakan cermin mata kerana mata minus tidak selalu selesa untuk semua orang. Mungkin anda pernah melihat iklan di televisyen mengenai alat atau terapi yang dapat menyembuhkan mata yang kurang. Sebenarnya, bolehkah mata dikurangkan?

Untuk menjawab persoalan sama ada mata minus dapat disembuhkan atau tidak, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: Sukar untuk melihat jarak dekat tanda mata minus, mari kita cuba kaedah untuk menyembuhkannya

Menyedari keadaan mata tolak

Keadaan mata normal dan mata minus. Foto: //www.gweye.com

Dalam dunia perubatan, keadaan mata dikurangi disebut rabun atau rabun jauh. Penghidap mata minus akan mengalami kesukaran untuk melihat objek.

Objek yang jauh kelihatan kabur, sementara objek yang dekat dapat dilihat dengan jelas. Keadaan kesalahan pembiasan ini paling kerap berlaku pada kanak-kanak dan remaja.

Keadaan miopia boleh berkisar dari ringan, di mana rawatan mungkin tidak diperlukan, hingga parah, di mana penglihatan seseorang terjejas dengan ketara.

Penyebab utama keadaan ini tidak diketahui tetapi sering kali ada kaitan dengan faktor genetik dan gaya hidup. Seperti kebiasaan melihat objek terlalu dekat, seperti buku dan komputer, untuk masa yang lama semasa kecil.

Bolehkah mata dikurangkan?

Maka bolehkah mata dikurangkan? Sayangnya, sehingga tahun 2020, tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan mata yang kurang. Mata minus, alias rabun, bukan penyakit mata, tetapi gangguan pembiasan mata

Kesalahan pembiasan yang disebabkan oleh bola mata tumbuh terlalu lama semasa kecil. Ini menyebabkan sinar cahaya memusatkan perhatian pada titik di hadapan retina, dan bukannya secara langsung pada permukaan retina.

Walaupun mata minus belum sembuh, ada beberapa kaedah yang terbukti memperlambat perkembangan miopia semasa kecil.

Baca juga: 9 Cara Menjaga Kesihatan dan Mengurangkan Mata Minus

Rawatan untuk mata minus

Walaupun mata minus tidak dapat disembuhkan, terdapat beberapa kaedah pengurusan dan kawalan yang terbukti berjaya. Kaedah rawatan biasanya disesuaikan dengan usia dan tahap perkembangan mata anda.

Berikut adalah beberapa kaedah yang biasanya digunakan untuk menguruskan rabun, alias rabun jauh:

1. kanta pembetulan

Penggunaan cermin mata atau kanta lekap adalah kaedah yang paling biasa untuk membetulkan rabun jauh atau rabun jauh. Untuk mendapatkan cermin mata tolak khas, anda mesti berjumpa dan berjumpa doktor.

Di sana doktor boleh membantu anda menentukan jenis lensa yang sesuai untuk keadaan mata anda. Sebilangan orang lebih suka kanta lekap berbanding cermin mata kerana ringan dan hampir tidak kelihatan.

Tetapi sebilangan orang merasa lebih menyusahkan daripada memakai cermin mata. Bercakap tentang masalah anda dengan baik untuk mendapatkan lensa yang paling sesuai untuk anda.

2. Pembedahan mata laser

Pembedahan mata laser melibatkan penggunaan laser untuk membakar sebahagian kecil kornea anda. Ini dilakukan untuk membetulkan kelengkungan supaya cahaya lebih tertumpu pada retina.

Terdapat 3 jenis pembedahan mata, berikut penjelasannya:

Keratektomi photorefractive (PRK)

Dalam kaedah ini, sebahagian kecil permukaan kornea dikeluarkan. Kemudian laser digunakan untuk menghilangkan lapisan dan untuk mengubah bentuk kornea.

Keratomileusis epitel laser (LASEK)

Kaedah LASEK serupa dengan PRK, perbezaannya ialah alkohol digunakan untuk melonggarkan permukaan kornea sehingga lipatan tisu dapat diangkat.

Manakala laser digunakan untuk mengubah bentuk kornea. Kemudian lapisan kornea dipasang semula setelah prosedur laser selesai.

Keratektomi in situ laser (LASIK)

Sama dengan LASEK, tetapi lapisan kornea yang dikeluarkan lebih kecil. Ketiga teknik pembedahan mata laser ini memberikan hasil yang serupa, tetapi cenderung mempunyai masa pemulihan yang berbeza.

3. Prosedur ortokeratologi

Orthokeratology adalah prosedur di mana kanta lekap telap gas yang direka khas (disebut lensa ortho-k) diletakkan untuk dipakai semalaman.

Lensa ini membentuk dan memperbaiki permukaan depan mata (kornea) semasa anda tidur. Apabila anda bangun, anda akan dapat melihat dengan jelas tanpa perlu memakai cermin mata atau kanta lekap.

Tetapi ortho-k bukanlah ubat untuk miopia. Kanta lekap harus dipakai secara berkala pada waktu malam, jika tidak, masalah mata anda akan kembali berulang.

Baca juga: Ciri-ciri Mata Minus, Faktor Risiko, dan Cara Mengatasi Dengan Lebih Berkesan

4. Titik mata atropin

Titisan mata atropin terbukti memperlambat perkembangan miopia pada kanak-kanak. Dua percubaan besar Asia mendapati bahawa penurunan atropin memperlambat perkembangan miopia pada kanak-kanak sebanyak 50-60 peratus.

Namun, kerana mata minus tidak hilang, kanak-kanak yang menggunakan titisan atropin mungkin masih perlu memakai cermin mata atau kanta lekap.

Ada soalan lebih lanjut mengenai mata minus? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!