Kesihatan

Kesakitan haid yang berlebihan, apakah penyebab dan bahaya?

Sakit haid adalah perkara biasa yang dialami oleh wanita. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan kesakitan haid yang berlebihan yang mungkin perlu anda perhatikan.

Apa yang menyebabkan seseorang mengalami kesakitan haid yang berlebihan dan adakah itu berbahaya?

Gambaran keseluruhan kesakitan haid yang berlebihan

Menstruasi berlaku ketika rahim melepaskan salah satu lapisannya sebulan sekali. Beberapa kesakitan, kekejangan, dan ketidakselesaan semasa haid adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, untuk kes-kes kesakitan haid yang berlebihan, ia dikenali sebagai senggugut.

Tahukah anda, sebilangan orang mempunyai risiko tinggi mengalami kesakitan semasa haid. Antara lain, di bawah usia 20 tahun, keturunan, merokok, dan mengalami pendarahan berat semasa haid.

Selain itu, wanita yang mengalami kitaran haid yang tidak teratur juga lebih cenderung mengalami kesakitan haid yang berlebihan.

Punca kesakitan haid yang berlebihan

Secara amnya, sakit haid disebabkan oleh hormon prostaglandin yang meningkat semasa haid. Hormon ini mencetuskan pengecutan otot di rahim untuk mengeluarkan darah haid.

Sebenarnya, penyebab kesakitan haid yang berlebihan tidak selalu dapat dikenal pasti. Tetapi biasanya, kesakitan yang berlebihan disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu seperti yang berikut:

1. Sindrom pramenstruasi (PMS)

PMS adalah keadaan biasa yang disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan yang berlaku 1-2 minggu sebelum haid bermula. Biasanya rasa sakit hilang setelah pendarahan bermula.

2. Endometriosis

Endometriosis adalah keadaan perubatan yang menyakitkan di mana sel-sel dari lapisan rahim tumbuh di bahagian lain organ. Biasanya pada tiub fallopi, ovari, atau tisu yang melapisi pelvis.

3. Fibroid di rahim

Fibroid adalah tumor bukan kanker yang boleh menekan rahim atau menyebabkan sakit haid yang berlebihan. Kemunculan fibroid sering tidak menimbulkan gejala, jadi pemeriksaan oleh pakar perlu dilakukan.

4. Penyakit radang pelvis

Penyakit radang panggul adalah jangkitan pada rahim, tiub fallopi, atau ovari. Penyakit ini sering disebabkan oleh bakteria kelamin yang menyebabkan keradangan pada organ pembiakan dan kesakitan.

5. Adenomiosis

Ini adalah keadaan yang jarang berlaku di mana lapisan rahim tumbuh ke dinding otot rahim. Terdapat beberapa rangkaian yang bergerak dalam keadaan ini. Akibatnya, rahim membesar dan rasa sakit semakin teruk.

Orang yang mengalami adenomyosis juga biasanya mempunyai haid yang lebih lama. Walau bagaimanapun, penyakit ini biasanya hilang selepas menopaus.

6. Stenosis serviks

Stenosis serviks adalah keadaan yang jarang berlaku di mana serviks sangat kecil atau sempit. Akibatnya, aliran darah semasa haid lebih perlahan dan menyebabkan peningkatan tekanan pada rahim. Kedua-dua keadaan ini membuatkan anda merasa sakit haid yang berlebihan.

Adakah sakit haid yang berlebihan berbahaya?

Kesakitan haid yang berlebihan tidak selalu membahayakan keadaan kesihatan. Bahaya kesakitan haid bergantung kepada penyebabnya. Oleh itu, pemeriksaan perubatan diperlukan untuk melihat kesan kesakitan haid yang anda rasakan.

Sekiranya sakit haid mengganggu aktiviti harian anda, mungkin sudah tiba masanya anda berjumpa doktor. Jangan tunggu berjumpa doktor, okey?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.