Kesihatan

Ibu Beri Salap Gatal untuk Bayi Jangan Cubalah, Ini Petua Selamat

Apabila bayi anda gatal sehingga ruam merah muncul, anda mungkin merasa panik dan segera mencari salap gatal untuk bayi. Tetapi menggunakan salap untuk bayi tidak boleh sembrono, Ibu. Lebih-lebih lagi, kulit bayi masih sensitif, jika pilihan yang salah dapat memburukkan lagi gatal.

Lalu, apakah petua untuk memilih salap gatal yang tepat untuk bayi? Lihat di bawah Moms!

Baca juga: Gatal-gatal dan kemerahan pada kulit bayi Moms? Boleh Terkena Dermatitis

Adakah gatal pada bayi biasa?

Gatal pada bayi adalah perkara biasa, paling kerap di pipi, lengan, pangkal paha atau kaki. Biasanya gatal ini berwarna merah atau ruam dan boleh menjadi dermatitis atopik atau eksim.

Sekiranya anda menghidap eksim, ada kemungkinan besar anak anda juga akan mengidapnya, biasanya muncul di kulit kepala, sisi hidung, kelopak mata dan alis, dan di belakang telinga.

Selain itu, penggunaan lampin juga boleh menjadi penyebab gatal pada bayi. Ini kerana lampin menjadikan kulit ditutupi, sehingga kulit bayi menjadi lembap dan boleh menjadi tempat kuman muncul yang akhirnya menyebabkan gatal.

Petua memilih salap gatal untuk bayi

Rasa gatal yang dialami oleh bayi pastinya membuat perasaan tidak selesa dan biasanya si kecil akan cerewet. Salah satu cara untuk mengatasi gatal dan menyingkirkannya adalah dengan salap gatal untuk bayi.

Tetapi, tentu saja memilihnya tidak boleh cuai, terutama jika kulit bayi lebih sensitif, jika salah itu akan memburukkan lagi keadaan. Oleh itu, agar anda tidak memilih salap gatal yang salah untuk bayi, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda ikuti.

1. Pilih salah satu yang mengandungi zink

Salap gatal pertama untuk bayi yang boleh anda pilih adalah yang mengandungi zink. Bahan aktif zink berfungsi dengan membentuk lapisan pelindung kulit dan mengekalkan kelembapan pada kulit.

2. Pelembap tanpa bau

Salap pelembap tidak hanya berkesan untuk menjaga kulit anak anda daripada kehilangan kelembapan, tetapi juga dapat melegakan gatal yang disebabkan oleh ekzema. Menggunakan pelembap ketika anak kecil anda gatal berkesan untuk memberi perlindungan pada kulit bayi.

Terutama jika kulit bayi kering. Kulit kering boleh memperburuk eksim dan menyebabkan lebih banyak keradangan. Pelembap berfungsi lebih baik daripada losyen yang mengandungi banyak air.

Ibu boleh menggunakannya beberapa kali sehari, seperti sebelum anak anda makan, atau ketika tidur. Tetapi, apabila anda memilih pelembap, cuba pilih yang tidak wangi atau mengandungi wangian.

3. Salap steroid

Salap steroid berkesan anda gunakan sebagai salap gatal untuk bayi terutamanya yang disebabkan oleh ekzema. Menggunakan salap ini dapat mengelakkan ekzema menjadi lebih teruk.

Sebagai contoh, salap hidrokortison 1% adalah salap yang mengandungi steroid yang biasa digunakan dan ini termasuk steroid dengan kekuatan ringan.

Walau bagaimanapun, salap steroid harus dielakkan jika ternyata gatal anak kecil anda disebabkan oleh jangkitan. Menggunakan steroid sebenarnya boleh menjadikannya lebih teruk dan mengurangkan kemampuan tubuh melawan bakteria.

Baca Juga: Adakah Ibuprofen Selamat Dimakan Semasa Menyusu? Inilah penjelasannya!

Selain menggunakan salap gatal, apa yang boleh anda lakukan adalah mengenal pasti dan mengelakkan apa-apa yang merengsakan kulit atau menjadikan gatal menjadi lebih teruk. Seperti sabun, haiwan, semburan kimia, dan asap rokok. Elakkan semua ini jika boleh.

Anda juga harus segera membawa si kecil anda ke doktor sekiranya ternyata gatal tidak hilang dan menjadi lebih baik.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!