Kesihatan

Calamine

Calamine (calamine) adalah ubat gabungan zink oksida dan 5% besi trioksida (Fe2O3). Ubat ini telah digunakan sebagai losyen sejak tahun 1500 SM.

Kini, calamine telah dimasukkan dalam senarai ubat-ubatan penting Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Kadang kala, ubat ini dihasilkan dengan bahan tambahan fenol dan kalsium hidroksida.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai calamine, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa calamine?

Calamine adalah ubat yang digunakan untuk merawat gatal-gatal dan kerengsaan kulit yang disebabkan oleh cacar air, sengatan serangga, campak, eksim, selaran matahari, dan lain-lain keadaan kulit yang kecil.

Setelah digunakan pada kulit, ubat ini dapat menyebabkan sensasi penyejukan pada kulit ketika menguap. Properti ini menjadikan calamine dapat digunakan untuk mengeringkan kulit yang teriritasi.

Calamine boleh didapati sebagai ubat generik yang sangat biasa di beberapa farmasi berdekatan. Ubat ini hanya boleh didapati sebagai ubat topikal dalam bentuk krim atau losyen.

Apakah fungsi dan faedah ubat calamine?

Calamine mempunyai fungsi yang tidak diketahui dengan tepat dari mana ia berfungsi. Walau bagaimanapun, ubat ini didakwa mempunyai sifat pelindung kulit dan sebatian yang berkesan untuk menghilangkan rasa gatal.

Calamine juga memperlambat pertumbuhan bakteria, sehingga mencegah jangkitan menjadi lebih teruk. Bahan aktif zink oksida juga mempunyai kesan menenangkan dan sifat antiseptik yang membantu mencegah jangkitan dari calar.

Dalam dunia kesihatan, calamine umumnya digunakan untuk mengatasi beberapa masalah yang berkaitan dengan keadaan berikut:

1. Alahan kulit akibat tumbuhan beracun

Banyak tumbuhan beracun sangat biasa dan mungkin tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, beberapa tumbuhan beracun boleh menyebabkan kesan buruk jika tertelan atau bersentuhan dengan kulit.

Beberapa tumbuhan beracun boleh mengandungi sebatian fenolik yang disebut urushiol (oleoresin), alergen yang sangat menjengkelkan. Reaksi alergi terhadap tumbuhan beracun tidak dapat disembuhkan, tetapi gejalanya dapat diatasi.

Rawatan biasanya terhad untuk rawatan diri kerana ruam dapat hilang sendiri dalam dua hingga tiga minggu. Untuk melegakan gatal, anda boleh mandi air sejuk, memampatkan kulit, dan menggunakan losyen.

Sekiranya ruam teruk dan meluas atau lepuh mungkin muncul, doktor anda mungkin menetapkan kortikosteroid oral. Dan untuk menghilangkan sensasi gatal dan keinginan untuk menggaru, beberapa ubat boleh disyorkan.

Calamine adalah salah satu ubat yang paling sering disyorkan untuk memberi sensasi penyejukan pada kulit yang jengkel. Selain itu, pemberian ubat ini juga dapat melegakan perasaan ingin menggaru kulit kerana gatal.

Calamine juga diberikan untuk menyokong rawatan sehingga dapat sembuh lebih cepat. Ciri-ciri ubat ini yang dapat mengeringkan kerengsaan pada kulit sangat popular sebagai terapi ubat pelengkap.

2. Luka bakar kecil

Luka bakar kecil boleh berlaku selepas seseorang secara tidak sengaja menyentuh dapur panas, besi pengeriting, atau pelurus rambut. Sekiranya anda mengalami luka bakar kecil, kulit anda mungkin menjadi merah dan menyakitkan, dan anda mungkin mengalami pembengkakan ringan.

Luka bakar kecil tidak seperti luka bakar tahap kedua atau ketiga. Luka bakar kecil (darjah pertama) hanya melibatkan lapisan atas kulit.

Sebilangan besar luka bakar hanya memerlukan rawatan diri. Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui apa yang harus dilakukan untuk pertolongan cemas untuk luka bakar agar tidak parut.

Salah satu rawatan untuk luka bakar kecil adalah dengan menggunakan losyen untuk melegakan sensasi terbakar.

Walau bagaimanapun, ramuan ini mungkin tidak dapat membantu anda mengeringkan luka dengan lebih cepat. Untuk beberapa kes, calamine disyorkan sebagai ubat pertolongan cemas.

Apabila digunakan pada luka bakar kecil, losyen calamine dapat membantu menghilangkan sensasi terbakar. Selain itu, ubat ini juga dapat mempercepat penyembuhan dengan sifat astringennya.

3. Kudis

Kudis adalah sejenis penyakit kulit yang disebabkan oleh tungau Sarcoptes scabiei. Sekiranya penyakit ini dibiarkan, tungau dan telurnya dapat hidup di kulit dan berkembang biak selama berbulan-bulan.

Gejala utama jangkitan kudis adalah kemerahan dan gatal-gatal pada kulit dan biasanya dilihat pada pergelangan tangan, siku, ketiak, puting, kemaluan, dan kawasan di antara jari.

Jangkitan kudis muncul sebagai tindak balas terhadap gigitan tungau, menyebabkan gatal-gatal atau lebam pada kulit. Calamine boleh diberikan untuk membantu merawat kudis. Walau bagaimanapun, ubat ini bukan ubat barisan pertama.

4. Herpes zoster

Herpes zoster adalah jangkitan virus yang disebabkan oleh virus cacar air yang diaktifkan semula. Virus ini dikenali sebagai virus varicella-zoster.

Penyakit ini lebih teruk daripada cacar air dan boleh menyebabkan lepuh dan ruam yang menyakitkan. Rawatan utama untuk penyakit ini adalah pemberian ubat antivirus, seperti acyclovir dan valaciclovir.

Untuk mengurangkan gatal dan lepuh yang disebabkan oleh herpes zoster, calamine lotion boleh diberikan. Tindakan antiseptik ringan dari calamine dapat mencegah penyebaran jangkitan dari menggaru kulit yang dijangkiti.

Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa losyen calamine hanya membantu melegakan gejala dan tidak mempunyai tindakan antivirus yang dapat merawat akar penyebab jangkitan.

5. Gigitan Serangga

Gigitan serangga adalah gigitan serangga, boleh menyebabkan kerengsaan dan kemerahan kulit yang teruk. Gigitan serangga juga boleh menyebabkan sensasi terbakar dan gatal atau bahkan menyebabkan pembengkakan.

Menyapukan losyen calamine secara topikal ke kawasan yang digigit dapat melegakan sensasi yang menyengat. Sifat antiseptik ubat ini akan mempercepat penyembuhan dan mengurangkan pembengkakan dengan cepat.

6. Jerawat vulgaris

Losyen calamine apabila digunakan secara topikal boleh digunakan sebagai rawatan jerawat vulgaris atau jerawat. Kesan astringen ubat ini dapat mengawal minyak kulit.

Walaupun calamine tidak merawat penyebab jerawat, ia dapat membantu mempercepat penyembuhan. Calamine juga dapat mengurangkan keradangan kulit yang disebabkan oleh jerawat dan pustula dengan mengeringkannya dengan berkesan.

Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak dan rawan jerawat, penggunaan ubat ini secara berkala dapat mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan pada kulit. Selain itu, calamine juga dapat mencegah pembentukan jerawat lebih lanjut.

Namun, anda harus sedar bahawa jerawat yang terlalu kering boleh menjadi lebih teruk dengan menyebabkan kegatalan. Jadi, gunakan losyen dalam jumlah kecil diikuti dengan pelembap yang sesuai.

Jenama dan harga Calamine

Calamine diedarkan secara meluas dan telah memperoleh izin penggunaan perubatan di Indonesia melalui Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Beberapa jenama ubat yang telah didaftarkan secara rasmi termasuk:

 • tuduhan
 • Calarex
 • Bedak bayi
 • Herocyn
 • Caladine
 • Losyen Mami Calacyn
 • Caladryl

Ubat ini termasuk dalam ubat bebas sehingga anda boleh mendapatkannya di beberapa farmasi tanpa preskripsi doktor. Anda boleh membaca maklumat mengenai harga beberapa jenama ubat calamine di bawah:

 • Purekids Gatal cr 10gr. Persediaan krim mengandungi minyak cajuput, calamine, chamomile, dan oat kernel. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 28,042 / tiub.
 • Serbuk caladine 100gr. Sediaan serbuk mengandungi calamine, zinc oxide, champora, menthol, dan minyak wangi. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 18,545 / pcs.
 • Serbuk panas konicare. Penyediaan serbuk, terutama untuk bayi, mengandungi calamine, zinc oxide, allatoin, vitamin E, dan beberapa komposisi lain. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 16,131 / sebotol.
 • Losyen tenang 100mL. Persediaan losyen mengandungi diphenhydramine, calamine, camphora, dan alkohol. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 21,924 / pcs.

Bagaimana cara menggunakan ubat calamine?

Beberapa perkara lain yang boleh anda pertimbangkan semasa menggunakan calamine termasuk:

 • Gunakan ubat mengikut dos yang tertera pada label pembungkusan ubat atau seperti yang ditetapkan oleh doktor. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.
 • Sebelum menggunakan calamine lotion atau krim, bersihkan kulit dengan air suam atau anda boleh melakukan rawatan selepas mandi. Kemudian keringkan kulit dengan tuala.
 • Goncangkan losyen calamine sebelum digunakan.
 • Sapukan losyen pada kulit dan gosokkan dengan lembut.
 • Losyen calamine boleh meninggalkan lapisan nipis pada kulit semasa mengering. Anda boleh menutup kawasan itu dengan pakaian yang longgar, tetapi boleh mengotorkan pakaian yang menutupinya.
 • Sekiranya anda ingin menggunakannya sebagai rawatan topikal, celupkan bola kapas ke dalam losyen. Sapukan ubat di kawasan yang terkena dan biarkan kering. Lakukan rawatan secara berkala sehingga kesan terapi yang diingini muncul.
 • Untuk mengeluarkan losyen dari kulit, rendam kain bersih dengan air suam dan lap kulit dengan lembut. Losyen pengeringan boleh ditanggalkan dengan mudah.
 • Basuh tangan dengan sabun dan air selepas menggunakan ubat.
 • Hubungi doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik selepas 7 hari rawatan, atau jika gejala anda hilang dan kemudian kembali.
 • Simpan ubat calamine pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik. Losyen atau krim ubat tidak boleh dibekukan atau disejukkan.

Berapakah dos ubat calamine?

Dos dewasa

 • Dos biasa: sapukan pada kawasan yang akan dirawat 1-4 kali sehari
 • Ubat boleh digunakan selepas mandi

Dos anak

Dos biasa: sapukan 3 hingga 4 kali sehari pada lapisan nipis pada kulit untuk dirawat atau mengikut keperluan

Adakah calamine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Sehingga kini, tidak ada maklumat mengenai keselamatan calamine untuk wanita hamil dan menyusui. Beberapa pakar perubatan menyatakan bahawa ubat ini selamat digunakan.

Tanya doktor atau ahli farmasi anda lebih jauh untuk memastikan keselamatan ubat sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah kesan sampingan calamine yang mungkin?

Sebilangan kesan sampingan penggunaan calamine biasanya hanya mempengaruhi kawasan topikal. Hentikan rawatan dan hubungi doktor anda sekiranya terdapat kesan sampingan berikut:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap calamine, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Kemerahan kulit, ruam, nanah, atau tanda jangkitan lain.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan topikal calamine, zink oksida, atau bahagian lain dari ubat ini jika anda mempunyai sejarah alahan sebelumnya.

Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika selamat menggunakan calamine jika anda mempunyai keadaan perubatan lain, terutamanya alahan.

Tidak diketahui sama ada topikal calamine akan membahayakan bayi yang belum lahir atau bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa berjumpa doktor semasa anda hamil atau menyusu.

Ubat ini tidak boleh diminum. Ubat calamine hanya digunakan pada kulit. Sekiranya ubat masuk ke mata, hidung, mulut, rektum, atau vagina anda, segera bilas dengan air.

Elakkan menggunakan ubat lain di kawasan yang anda rawat dengan calamine kecuali jika doktor memberitahu anda untuk melakukannya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.