Kesihatan

Shhh… Inilah 7 Kelebihan Tidur Tanpa Seluar dalam untuk Lelaki dan Wanita

Sebilangan orang suka memakai baju tidur untuk tidur, sementara yang lain cukup mengenakan seluar pendek dan kemeja-T. Bahkan ada yang lebih suka tidak memakai apa-apa ketika tidur pada waktu malam.

Terlepas dari pilihan apa yang anda buat, adakah anda masih harus memakai seluar dalam ketika anda tidur? Daripada keliru, lebih baik melihat ulasan mengenai faedah tidur tanpa memakai seluar dalam untuk wanita dan lelaki berikut.

Baca juga: Microsleep, Ketahui 5 Fakta mengenai Tabiat Tidur Unik Berikut

Kelebihan tidur tanpa memakai seluar dalam

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, wanita dan lelaki mempunyai pelbagai bentuk dan fungsi alat kelamin masing-masing. Oleh itu, faedah yang akan dirasakan dari tabiat ini akan berbeza antara satu sama lain.

Kebaikan untuk wanita

Berikut adalah beberapa sebab mengapa tidak memakai seluar dalam tidur boleh bermanfaat untuk kesihatan wanita.

Mengurangkan risiko terkena jangkitan kulat

Candida, adalah bakteria utama yang bertanggungjawab untuk jangkitan kulat pada organ wanita. Ia tumbuh subur di persekitaran yang hangat dan lembap, seperti pakaian dalam.

Terutama jika seluar dalam yang anda pakai ketat dan tidak diperbuat daripadabernafas ', seperti kapas. Ini sangat berisiko untuk menjadi tempat pembiakan bakteria yang membuat vagina mengalami jangkitan.

Membantu mengurangkan bau faraj

Apabila kelembapan dari peluh dan panas terperangkap di kawasan feminin oleh seluar dalam, vagina dapat menghasilkan bau yang tidak menyenangkan yang akan menjadi semakin kuat dari masa ke masa.

Selain membuat anda tidak selesa, ini juga akan mengurangkan keyakinan diri anda. Oleh itu, menanggalkan seluar dalam semasa tidur boleh menjadi salah satu penyelesaian untuk keadaan ini.

Ia juga dapat membantu badan melakukan perkara seperti:

  1. Biarkan peluh pada faraj menguap
  2. Mengurangkan bau faraj
  3. Mengurangkan geseran yang boleh merengsakan faraj.

Lindungi vulva dari kecederaan

Bibir labia atau vagina adalah tisu lembut yang sangat serupa dengan tekstur dengan bibir. Oleh itu, sangat berisiko mengalami lecet kerana geseran jika anda memakai seluar dalam yang ketat.

Selain dapat merosakkan kulit vagina, ini juga dapat membuat vagina sakit, berdarah, atau bahkan dijangkiti.

Dengan tidak memakai seluar dalam ketika tidur, anda sekurang-kurangnya dapat mengurangkan risiko kejadian tidak menyenangkan ini terjadi.

Melindungi anda dari reaksi alahan

Banyak bahan pakaian dalam tanpa sengaja mengandungi pewarna tiruan, atau bahan kimia lain yang boleh menyebabkan reaksi alergi.

Salah satu alahan yang paling biasa adalah dermatitis kontak. Biasanya ini ditunjukkan dalam bentuk lebam, ruam, lepuh, atau kerengsaan. Dalam kes tertentu, terdapat reaksi yang lebih teruk seperti kerosakan tisu dan jangkitan.

Tidur tanpa seluar dalam dapat mengurangkan kebimbangan anda mengenai masalah kesihatan ini.

Baca juga: Boleh Berlaku pada Orang Dewasa, Mengakui Gangguan Tidur Teror Malam Di sini

Kelebihan tidur tanpa seluar dalam untuk lelaki

Sama seperti wanita, lelaki juga boleh mendapat beberapa faedah kesihatan apabila mereka memilih untuk tidur tanpa seluar dalam.

Mencegah gatal pada pangkal paha dan jangkitan kulat

Zakar yang lembap dan hangat adalah tempat kegemaran kulat seperti tinea cruris untuk membiak. Sekiranya ini dibiarkan, anda akan mudah gatal di pangkal paha, dan zakar akan berisiko kemerahan, dan kerengsaan.

Oleh itu, adalah idea yang baik untuk tidak sesekali memakai pakaian dalam ketika tidur, kerana ini boleh dianggap sebagai usaha untuk menjaga zakar tetap sejuk dan kering.

Mengurangkan kemungkinan kerengsaan dan kecederaan

Memakai seluar dalam yang ketat sangat mungkin menyebabkan zakar atau skrotum menjadi gatal. Ini boleh menyebabkan kerengsaan dan bahkan kecederaan jika kerap berlaku atau tidak dipandang serius.

Oleh itu, tidur tanpa memakai seluar dalam sebenarnya dapat mengurangkan risiko lepuh pada zakar anda.

Mempengaruhi pengeluaran sperma

Terdapat sebab khusus mengapa testis diciptakan untuk menggantung di skrotum. Sebabnya adalah untuk menghasilkan sperma dengan cekap.

Ya, testis mesti berada pada suhu 34.4 ° Celsius untuk melaksanakan fungsi ini. Ini bermakna bahawa kehadiran seluar dalam ketika tidur lebih kurang benar-benar dapat mendorong testis ke dalam badan dan meningkatkan suhu skrotum.

Ini dapat menjadikan persekitaran testis kurang ideal untuk pengeluaran sperma, yang boleh menyebabkan hipertermia testis.

Lama kelamaan, keadaan ini juga dapat mengurangkan jumlah sperma yang anda hasilkan dan meningkatkan risiko kemandulan anda.

Anda juga boleh meminta doktor profesional lebih lanjut mengenai perkara ini di perkhidmatan perundingan yang boleh diakses melalui aplikasiDoktor yang baik. Muat turun di sini sekarang.