Kesihatan

Perlu diingatkan, ini adalah rangkaian kesan sampingan implan yang mungkin berlaku

Implan kawalan kelahiran adalah salah satu kaedah terbaik untuk mencegah kehamilan. Kaedah ini dikatakan berkesan 99 peratus, bahkan hingga 3 tahun.

Walau bagaimanapun, selain daripada faedahnya, kesan sampingan alat kontraseptif implan agak pelbagai dan boleh mengganggu keadaan kesihatan wanita, terutama jika jarang dikendalikan oleh pakar.

Apakah KB implan?

Implan kawalan kelahiran atau juga dikenali sebagai implan progesteron adalah batang plastik nipis seukuran batang mancis yang diletakkan di bawah kulit, di bahagian dalam lengan atas.

Implan kawalan kelahiran melepaskan progesteron, hormon yang juga terdapat dalam pil kawalan kelahiran. Progesteron menyebabkan lendir serviks menebal dan lapisan rahim menipis, menghalang sperma sampai ke telur.

Kaedah kontraseptif ini cukup praktikal kerana boleh bertahan hingga 3 tahun dan dapat dihentikan pada bila-bila masa ketika anda ingin hamil atau mempunyai sebab lain.

Baca juga: Ibu Sebelum Terpilih, Mari Ketahui Pertama Kekurangan Mengambil Pil Pengawalan Kelahiran

Kesan sampingan implan KB

Selain keberkesanan dan kepraktisannya, KB implan juga mempunyai beberapa kelemahan. Kesan sampingan implan yang perlu anda ketahui adalah:

Gangguan haid

Kesan sampingan yang paling biasa dari kontraseptif implan adalah perubahan haid normal. Kedua-dua kitaran dan intensiti pendarahan. Ini tentunya mengganggu dan cukup menyusahkan wanita.

Kesan sampingan ini juga sering menjadi sebab utama wanita menghentikan kaedah merancang keluarga implan. Gangguan haid biasanya muncul pada tiga bulan pertama pemasangan KB implan. Maka akan menyebabkan perubahan pada kitaran haid yang berbeza bagi setiap wanita.

Wanita yang menggunakan implan juga perlu dirujuk sekiranya mengalami corak pendarahan yang tidak normal. Ini boleh berisiko pada kehamilan ektopik, kehamilan, atau keadaan penyakit tertentu.

Perubahan pendarahan pada wanita kerana kesan sampingan implan termasuk:

  • Tiada haid bulanan
  • Pendarahan ringan atau tidak teratur
  • Pendarahan yang kerap (lebih daripada lima dalam 90 hari)
  • Pendarahan berterusan selama berminggu-minggu (lebih dari 14 hari)
  • Menorrhagia (pendarahan berat)

Penambahan berat badan

Kesan sampingan lain dari KB implan adalah kenaikan berat badan. Sekurang-kurangnya 15 peratus wanita dengan implan mengalami kenaikan berat badan yang signifikan, rata-rata sekitar 1,5 kg setelah satu tahun, dan hampir 4 kg setelah dua tahun.

Sakit di beberapa bahagian badan

Sebilangan wanita mengalami kesakitan dan pembesaran payudara, sakit kepala, sakit belakang, mual, pening kepada gejala seperti selesema.

Selain itu, kesan sampingan seperti hipersensitiviti, keputihan, dan pruritus vulva (gangguan yang ditandai dengan sensasi gatal yang teruk pada alat kelamin wanita luaran) juga boleh berlaku.

Puki kering

Hampir 15 peratus wanita yang menggunakan implan mengadu kekeringan faraj. Keadaan ini tentunya tidak selesa dan boleh menyebabkan kesakitan semasa melakukan hubungan seksual.

Tekanan darah meningkat

Kontraseptif hormon dikontraindikasikan pada wanita yang mempunyai sejarah hipertensi, terutama dengan komplikasi. Tetapi alat kontraseptif implan dapat digunakan jika hipertensi dikawal dengan baik atau di bawah pengawasan yang ketat.

Namun, jika terdapat peningkatan tekanan darah yang berterusan atau tidak terkawal semasa menggunakan implan, anda mungkin perlu menjalani prosedur pembuangan pembedahan.

Kemurungan

Wanita yang mempunyai rekod mood rendah harus berhati-hati ketika memutuskan untuk menggunakan implan. Ini penting kerana implan boleh memberi kesan buruk pada mood buruk. Sekiranya kemurungan berlaku, biasanya doktor akan mengesyorkan membuangnya.

Pembesaran folikel di ovari

Pelepasan progesteron dosis rendah yang berpanjangan biasanya menekan perkembangan folikel di ovari. Walau bagaimanapun, jika folikel keluar dari penghalang ini, ia dapat terus tumbuh sehingga melebihi ukuran folikel matang normal. Ini boleh menyebabkan anda berisiko membentuk kista folikel.

Walau bagaimanapun, beberapa kista folikel dapat hilang sendiri tanpa pembedahan.

Kesan pada metabolisme karbohidrat dan lipid

Implan kawalan kelahiran atau implan progesteron sahaja boleh menyebabkan ketahanan insulin berlaku, yang menyebabkan anda berisiko terkena hiperglikemia ringan. Walau bagaimanapun, alasan sebenar untuk ini belum diketahui.

Dalam beberapa kes, KB implan juga mempunyai kesan terhadap hiperlipidemia (tahap tinggi lemak dalam darah). Atas sebab ini, wanita dengan prediabetes atau diabetes yang menggunakan implan harus berhati-hati dan mendapatkan pengawasan doktor.

Gangguan psikologi

Kesan sampingan ini jarang berlaku, tetapi implan progesteron boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sawan, migrain, mengantuk, kehilangan libido, dan kegelisahan.

Sekiranya anda masih ragu-ragu atau bingung memilih kaedah kontraseptif, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan membantu anda memilih alat kontraseptif yang tepat mengikut keadaan kesihatan anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!