Kesihatan

Ubat Asma Penyedut Pilihan di Pasar, Mari Ketahui Apa Itu Jenis

Anda boleh mendapatkan pelbagai jenis ubat penyedut asma dengan berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebelum membeli salah satu daripadanya, ada baiknya anda memahami terlebih dahulu pelbagai jenis yang sesuai dengan aduan yang anda rasakan.

Penyedut adalah ubat yang disertakan dengan tiub kecil yang diisi dengan ubat. Tiub ini dimasukkan ke dalam badan penyembur kecil dengan corong di hujungnya. Melalui corong ini, ubat akan disalurkan terus ke sistem pernafasan.

Baca Juga: Menghidap Asma? Ketahui Beberapa Faktor Yang Menyebabkan Asma Berulang Di Sini

Jenis ubat asma inhaler

Penyedut asma adalah alat perubatan mudah alih yang biasanya kecil dan senang dibawa. Penyedut mempunyai fungsi membawa ubat asma ke paru-paru sehingga dapat meminimumkan risiko yang akan dialami akibat gejala asma.

Penyedut untuk asma boleh didapati dalam pelbagai jenis mengikut tahap gejala yang dialami. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui alat sedut mana yang sesuai untuk keadaan asma anda.

Apakah jenis ubat asma inhaler? Inilah yang perlu anda ketahui terlebih dahulu.

Penyedut berdasarkan ubat yang digunakan

Terdapat dua jenis alat sedut yang boleh digunakan untuk merawat gejala asma. Kedua-dua jenis penyedut ini dibahagikan berdasarkan ubat-ubatan yang terdapat di dalamnya.

Alat sedut pereda

Reliever inhaler atau reliever inhaler adalah sejenis inhaler yang berfungsi untuk melegakan simptom asma, mengi dan sesak di dada. Alat penyedut lega berfungsi dengan membuka saluran udara lebih luas sehingga simptomnya reda dengan cepat.

Ubat yang digunakan untuk alat sedut ini disebut bronkodilator kerana mereka melebarkan (melebarkan) saluran udara (bronkus). Manakala dua ubat penenang utama adalah salbutamol dan terbutaline. Ubat ini berfungsi untuk merehatkan otot di saluran udara.

Salbutamol dan terbutaline terdapat dalam pelbagai jenama. Beberapa jenama salbutamol adalah:

  • Airomir
  • Asmas
  • Salamol
  • Salbulin
  • Salbutamol Pulvinal
  • Ventolin

Bagi terbutaline, ia sering disebut dengan nama jenama Bricanyl

Mencegah penyedut

Penyedut pencegah adalah penyedut yang digunakan untuk mencegah gejala asma daripada berkembang. Jenis ubat yang digunakan untuk penyedut ini adalah ubat steroid.

Steroid berfungsi dengan mengurangkan keradangan di saluran udara. Apabila keradangan telah hilang, saluran udara cenderung menjadi sempit dan menyebabkan gejala seperti mengi.

Penyedut steroid biasanya diambil dua kali sehari. Diperlukan masa 7 hingga 14 hari untuk steroid di inhaler pencegah untuk memberi kesan yang diinginkan.

Oleh itu, penggunaan inhaler pencegah disyorkan untuk jangka masa yang panjang dan dilakukan secara rutin. Kerana memerlukan masa hingga enam minggu untuk mendapatkan faedah maksimum.

Beberapa ubat steroid yang digunakan untuk penyedut pencegah ini adalah:

  • Beclometasone dengan beberapa jenama seperti Asmabec, Clenil Modulite, dan Qvar. Penyedut ini biasanya berwarna coklat dan kadangkala berwarna merah.
  • Budesonide dengan jenama seperti Easyhaler Budesonide, Novolizer Budesonide dan Pulmicort.
  • Ciclesonide dengan nama jenama Alvesco.
  • Fluticasone dengan nama jenama Flixotide. Fluticasone adalah penyedut kuning atau oren.

Jenis ubat asma inhaler berdasarkan bentuk alat

Sebagai tambahan kepada ubat asma yang digunakan, anda juga dapat mengetahui pelbagai ubat inhaler asma berdasarkan bentuk alat, seperti:

Penyedut dos bermeter

Inhaler dosis bermeter adalah sejenis inhaler yang terdiri daripada tiub bertekanan. Tiub ini mengandungi ubat yang boleh dimasukkan ke dalam corong plastik berbentuk but.

Apabila dihirup, ubat dari alat sedut ini akan masuk terus ke saluran udara dan melegakan simptom asma yang anda alami.

Beberapa produk penyedut dos bermeter mempunyai kaunter dos terbina dalam sehingga anda tahu berapa banyak dos yang tersisa. Beberapa peranti yang lebih baru malah menggunakan teknologi tanpa wayar untuk membantu anda mengira dos yang dapat dijejaki melalui telefon anda.

Ubat penyedut dos bermeter sangat mudah digunakan. Walau bagaimanapun, untuk kanak-kanak dan orang tua, lebih berkesan menggunakan alat tambahan seperti peranti spacer (tiub plastik kosong yang membantu mendapatkan dos yang terbaik).

Penyedut serbuk kering

Inhaler serbuk kering adalah ubat penyedut asma dalam bentuk serbuk. Inhaler ini sering dianggap sebagai jenis inhaler yang lebih mudah digunakan.

Penggunaan alat sedut ini tidak perlu ditekan dan tidak memerlukan penyesuaian ketika anda ingin menarik nafas dan menghirup ubat. Anda hanya perlu menghirup sekali dengan cepat dan kuat supaya ubat boleh masuk terus ke paru-paru.

Inhaler jenis ini biasanya hanya tersedia untuk satu penyedutan untuk mengelakkan overdosis. Walau bagaimanapun, kelemahan penyedut serbuk kering ini adalah bahawa ia tidak sesuai untuk kanak-kanak kecil kerana kadang-kadang boleh menyebabkan batuk.

Nebulizer

Nebulizer adalah alat yang mengubah bentuk cecair ubat asma bronkodilator menjadi kabus halus. Kabus ini disedut melalui penutup mulut atau topeng yang dipakai di hidung dan mulut.

Nebulizer biasanya digunakan untuk orang yang tidak dapat menggunakan alat sedut, seperti bayi, anak kecil, orang yang sangat sakit atau orang yang memerlukan dos ubat yang besar.

Nebulizer digunakan secara meluas di hospital untuk serangan asma yang teruk apabila diperlukan dos ubat yang dihirup.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!