Kesihatan

Ibu, mari kita pantau perkembangan janin dalam 1 bulan di dalam kandungan

Walaupun usia kehamilan masih relatif awal, ini bukan halangan bagi calon ibu untuk mengetahui bagaimana perkembangan janin 1 bulan di dalam rahim.

Ini sangat wajar, memandangkan keinginan besar untuk berjumpa dengan bayi secepat mungkin. Perkembangan janin pada 1 bulan boleh dikatakan berlaku dengan cepat. Tidak hairanlah bahawa selama ini badan anda akan mengalami banyak perubahan.

Lalu apa perkembangan janin 1 bulan yang perlu diketahui? Lihat ulasan di bawah, ayuh.

Baca juga: Sukar untuk melihat jarak dekat tanda mata minus, mari kita cuba kaedah untuk menyembuhkannya

Makna trimester dalam proses perkembangan janin

Semasa dalam kandungan, janin akan melalui banyak proses pertumbuhan. Ini biasanya dibahagikan kepada jangka masa yang dikenali sebagai trimester.

Setiap trimester itu sendiri terdiri daripada 3 bulan kehamilan. Oleh itu, jika usia kehamilan anda antara 1 hingga 3 bulan, ini bermakna anda berada pada trimester pertama.

Perkembangan janin semasa awal kehamilan. Foto: //www.flickr.com

Perkembangan janin 1 bulan

Secara amnya, pemasa pertama dikira dari masa pembuahan hingga 12 minggu selepas itu. Dalam jangka masa tersebut, perkembangan yang berlaku pada janin masih sangat sederhana tetapi agak pelbagai.

Salah satu yang paling ketara adalah perubahan bentuk dari sekumpulan sel kecil menjadi janin yang mulai mempunyai ciri-ciri bayi. Untuk maklumat lebih lanjut, Moms boleh membaca ulasan berikut:

Perkembangan awal sejak proses persenyawaan

Dilaporkan dari clevelandclinic.org, ketika telur yang disenyawakan mulai berkembang, kantung kedap air yang perlahan-lahan mengisi dengan cairan akan terbentuk di sekitarnya. Beg itu dipanggil kantung ketuban yang berfungsi melindungi pertumbuhan embrio.

Lama kelamaan, plasenta juga akan tumbuh bersama janin. Plasenta adalah organ rata dan bulat yang berfungsi untuk mengedarkan nutrien dari ibu kepada janin.

Selain itu, plasenta juga merupakan alat untuk membuang sisa janin ketika berada dalam kandungan. Jadi dapat dikatakan bahawa pada usia kehamilan awal ini, janin telah mulai berkembang dan mempunyai organ fizikal dan sistem sokongannya sendiri.

Organ yang mula terbentuk

Pada minggu-minggu pertama kehamilan, 1 bulan perkembangan janin akan ditandai dengan proses pembentukan wajah. Walau bagaimanapun, ini hanyalah proses yang sederhana dan dicirikan oleh pembentukan dua lingkaran hitam besar yang kemudian akan menjadi mata.

Selain itu, organ tubuh lain seperti mulut, rahang bawah, dan tekak juga mula mengalami proses pembentukan masing-masing.

Kemajuan ketika kita memasuki minggu keempat

Sekiranya proses perubahan fizikal yang berlaku pada minggu pertama masih sangat sederhana, maka janin yang memasuki usia 4 minggu akan mula mengalami perkembangan yang lebih kompleks.

Melaporkan dari onhealth.com, ini pertama kali ditandai dengan pengembangan struktur asas janin ke kawasan yang berbeza. Bermula dari kepala, dada, perut, dan organ lain yang kemudiannya akan menemani setiap kawasan ini.

Dua tunas kecil juga mula muncul di permukaan janin. Kelak ini akan menjadi pendahulu pertumbuhan lengan dan kaki. Pada masa ini satu telur yang disenyawakan telah tumbuh 10,000 kali lebih besar daripada ukuran asalnya pada waktu persenyawaan.

Baca juga: Ingin tahu bagaimana proses berlakunya kembar? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Perkembangan sistem janin selama 1 bulan

Selain pertumbuhan organ fizikal, perkembangan janin 1 bulan juga ditandai dengan proses pembentukan sel darah merah. Inilah yang kemudian menjadi permulaan proses peredaran darah pada janin.

Walaupun pada minggu keempat, jantung bayi yang kecil mula berdegup 65 kali seminit. Ini menunjukkan janin bersedia membekalkan oksigen ke badan secara konsisten.

Walaupun pada akhir bulan pertama ukuran janin dianggarkan hanya sekitar 0,635 cm, atau lebih kecil dari sebutir beras. Tetapi dia sudah mula membina sistem badan yang lain.

Bermula dari sistem pencernaan, tulang belakang, dan saraf tunjang sebagai sokongan untuk proses kehidupan di masa depan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai perkembangan janin 1 bulan atau proses kehamilan yang lain, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui perkhidmatan Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found