Kesihatan

Sakit Tulang Pubik Selepas Bersalin? Ketahuilah, Ini Sebabnya!

Kesakitan tulang kemaluan selepas bersalin adalah perkara biasa. Keadaan ini juga dikenali sebagai symphysis pubis diastasis atau SPD yang sering menyebabkan rasa tidak selesa kerana sakit yang mengganggu.

Keadaan ini pada amnya tidak berbahaya bagi bayi, tetapi boleh menyakitkan bagi ibu. Baiklah, untuk mengetahui sebab-sebab dan bagaimana merawat sakit tulang kemaluan selepas melahirkan anak, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Bengkak Kaki Selepas Lahir? Sebab Ini dan Cara Mengatasinya!

Penyebab sakit tulang kemaluan selepas melahirkan anak

Dilaporkan dari Keluarga yang Sangat BaikSemasa mengandung, hormon relaksin menyebabkan pelvis, terutama tulang kemaluan, untuk berehat. Secara amnya, ini dapat menjadikan kelahiran lebih mudah bagi ibu dan bayi.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang relaxin melakukan kerja yang sangat baik untuk melonggarkan ligamen di sekitar tulang pelvis lama sebelum bayi bersedia keluar. Kerana itu, sebilangan wanita merasa sakit pada sendi pinggul.

Sebilangan besar kesakitan berpusat di bahagian depan di kawasan tulang kemaluan, di atas mons pubis atau di bawah rambut kemaluan. Di samping itu, anda mungkin juga melihat ada pembengkakan di kawasan tulang kemaluan dan mengalami kiprah yang mengejutkan.

Adakah terdapat diagnosis untuk keadaan ini?

Harap diperhatikan, pemeriksaan sinar-X tidak digalakkan semasa kehamilan. Oleh itu, doktor biasanya akan membuat diagnosis melalui pemeriksaan ultrasound atau ultrasound. Ultrasound dapat membantu melihat ruang antara tulang pelvis.

Walau bagaimanapun, secara umum doktor akan membuat diagnosis kesakitan pada tulang kemaluan berdasarkan gejala sahaja. Sekiranya anda telah melahirkan dan masih dalam kesakitan, sinar-X dalam bentuk ujian diagnostik adalah pilihan terbaik yang ada.

Bagaimana mengatasi sakit tulang kemaluan selepas melahirkan?

Walaupun sakit tulang kemaluan selepas bersalin biasanya hilang, terdapat beberapa rawatan yang boleh anda dapatkan. Rawatan untuk mengurangkan kesakitan pada tulang kemaluan merangkumi yang berikut:

Gunakan pendakap pinggul

Untuk mengurangkan sakit tulang kemaluan selepas bersalin, cubalah menstabilkan pelvis sebanyak mungkin melalui pengikat buruh. Tali ini juga dapat melegakan sakit belakang.

Penyelidikan menunjukkan bahawa tali pinggang atau tali fleksibel berfungsi dengan baik. Peranti ini juga dapat membantu mencegah kecederaan lebih lanjut kerana pelvis yang tidak stabil.

Terapi fizikal atau akupunktur

Sebelum melakukan terapi fizikal atau akupunktur untuk merawat kesakitan pada tulang kemaluan, tanyakan terlebih dahulu kepada doktor anda. Rawatan akupunktur mungkin membantu dalam jangka masa panjang.

Walaupun memerlukan banyak masa, terapi ini boleh dikatakan berbaloi. Juga minta nasihat ahli terapi atau akupunktur mengenai apa yang boleh anda lakukan di rumah.

Elakkan pencetus kesakitan

Kesakitan tulang kemaluan selepas bersalin dapat dikurangkan dengan mengelakkan situasi yang mencetuskan kesakitan. Beberapa situasi yang dimaksudkan, seperti duduk memakai seluar atau mengayunkan kedua kaki pada masa yang sama.

Lebih baik mengelakkan berdiri dalam jangka masa yang lama. Sekiranya anda mesti berdiri, maka pakai kasut yang sesuai dan cuba bergerak atau bergerak dari satu kaki ke kaki yang lain.

Pengambilan ubat

Kadang kala, ubat penahan sakit dapat membantu mengatasi sakit tulang pelvis selepas bersalin. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat-ubatan ini harus dilakukan di bawah pengawasan doktor kerana beberapa analgesik dikontraindikasikan pada kehamilan dan menyusui.

Pasangkan pad pemanasan atau pek ais

Kesakitan pada tulang kemaluan dapat diatasi dengan menggunakan alat pemanas atau pek ais. Sekiranya anda menggunakan pad pemanasan, pastikan tidak melekatkannya lebih dari 10 minit.

Melakukan senaman

Seorang ahli fisioterapi dapat memberikan terapi manual untuk memastikan bahawa sendi di pelvis, tulang belakang, dan pinggul bergerak secara normal. Selain itu, ahli fisioterapi juga boleh melakukan senaman untuk menguatkan otot-otot di dasar panggul, punggung, perut, dan pinggul.

Salah satu bentuk latihan yang disarankan adalah hidroterapi, atau latihan di dalam air. Berada di dalam air diketahui dapat membantu menghilangkan tekanan pada sendi dan membolehkan anda bergerak dengan lebih mudah.

Baca juga: Ketahui Tahap Pembukaan Kelahiran, Bermula dari Kontraksi hingga Pekerja!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!