Kesihatan

Tidak boleh cuai, ini adalah kesan sampingan dari kontrasepsi IUD yang boleh berlaku

Kontrasepsi IUD sering dikenali sebagai kontrasepsi spiral. KB ini cukup popular kerana penggunaannya praktikal dan untuk jangka masa panjang. Tetapi sebelum menggunakannya, anda harus mengetahui terlebih dahulu kesan sampingan IUD.

Oleh itu, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menggunakan jenis rancangan keluarga ini.

Pelbagai kesan sampingan IUD KB

Walaupun kontrasepsi IUD dianggap cukup berkesan dan efisien, terdapat kesan sampingan dari kontrasepsi IUD yang sering muncul, terutamanya jika proses pemasangan tidak sesuai. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Kitaran haid yang tidak teratur

Kesan sampingan yang paling biasa dari kontrasepsi IUD adalah perubahan dalam kitaran haid setelah dimasukkan.

Sebilangan wanita mendapati kitaran haid mereka lebih lama. Sementara wanita lain melaporkan kitaran yang lebih pendek. Sebenarnya, tidak jarang melaporkan bahawa mereka sama sekali tidak mengalami haid.

Selain itu, pendarahan yang tidak normal atau keputihan juga boleh berlaku dalam tiga bulan pertama setelah IUD dimasukkan.

2. Sakit semasa pemasangan

Setelah beberapa jam memasukkan IUD, beberapa wanita akan mengalami sakit belakang dan kekejangan seperti sakit haid. Sebagai tambahan, dalam tempoh 3-6 bulan selepas penyisipan IUD, adalah biasa terdapat aduan kesakitan semasa haid.

Sekiranya kesakitan berterusan, segera berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan dan pemeriksaan.

3. Kekejangan perut

Biasanya anda juga akan mengalami kesakitan atau kekejangan di kawasan perut setelah pil kontraseptif dipasang. Kekejangan perut juga boleh muncul ketika anda sedang haid.

Walau bagaimanapun, kekejangan perut yang anda rasakan mungkin sedikit berbeza dengan kekejangan atau kesakitan yang biasanya anda rasakan ketika anda berada dalam tempoh haid.

Kami mengesyorkan bahawa jika anda mengalami kekejangan perut yang tidak normal, anda mungkin perlu memeriksa benang kawalan kelahiran spiral ini atau berjumpa doktor.

4. Rahim terasa seperti sedang ditikam

Oleh kerana bentuk IUD, yang kecil seperti huruf T, kemungkinan penyisipan yang tidak betul dapat menyebabkan sensasi seperti ditikam di dinding rahim. Sekiranya diabaikan, keadaan ini boleh menyebabkan pendarahan pada jangkitan.

Keluhan ini, juga dikenali sebagai perforasi rahim, agak jarang berlaku. Tetapi jika anda mengesyaki mengalaminya, segera berjumpa doktor.

5. Penyakit radang pelvis

Ini boleh berlaku sekiranya KB IUD tidak memperhatikan kebersihan (alat steril) dan pada wanita yang mempunyai lebih dari satu pasangan kerana berisiko tinggi untuk menular seksual.

6. Perubahan hormon

Penyisipan IUD juga boleh mempengaruhi hormon di dalam badan anda. Akibatnya, anda dapat merasakan sakit payudara, kulit berminyak, mual, sakit kepala, sakit perut, dan gejala PMS yang lebih parah daripada sebelumnya.

Biasanya ini akan berlaku dalam beberapa bulan selepas pemasangan sahaja. Sekiranya simptomnya sangat mengganggu, segera berjumpa doktor.

7. Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik adalah kehamilan di luar rahim, biasanya berlaku pada tiub fallopio juga merupakan kesan sampingan dari IUD. Kehamilan ektopik boleh berlaku semasa seseorang hamil semasa masih menggunakan IUD.

Tetapi keadaan ini jarang berlaku, tetapi jika berlaku ia adalah keadaan darurat perubatan yang harus ditangani segera agar tidak menimbulkan komplikasi.

8. Cyst

Terdapat beberapa jenis kontrasepsi IUD yang boleh menyebabkan kesan sampingan berupa risiko pembentukan sista ovari. Kista ovari boleh menyebabkan sakit perut dan ketidakselesaan.

Tetapi biasanya sista ovari kerana kemasukan IUD biasanya hilang sendiri dalam 2-3 bulan. Walau bagaimanapun, jika kesakitan dan ketidakselesaan berterusan untuk masa yang lama, segera berjumpa doktor.

Kesan sampingan kontrasepsi IUD mungkin membuat anda tidak selesa pada mulanya, tetapi ini pasti setara dengan faedah IUD yang dapat anda rasakan selama beberapa tahun akan datang.

IUD sebenarnya adalah prosedur yang agak selamat jika dijalankan dengan prosedur yang betul.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!