Kesihatan

Hati-hati, ini adalah tanda-tanda keradangan di badan yang sering muncul!

Tanda-tanda keradangan biasanya muncul sebagai tindak balas terhadap kerosakan sel yang berlaku di dalam badan. Keadaan ini normal apabila anda dijangkiti, cedera atau keracunan.

Keradangan adalah mekanisme pertahanan tubuh, apabila terjadi kerosakan pada sel, tubuh akan mengeluarkan bahan kimia yang dapat merangsang sistem kekebalan tubuh untuk bertindak. Respons ini boleh merangkumi pembebasan antibodi, protein dan aliran darah ke tempat yang rosak.

Baca Juga: Ketahui Ubat Dexamethasone, Radang dan Pengurangan Autoimun

Pengumpulan keradangan

Terdapat dua kumpulan keradangan, iaitu akut dan kronik. Keradangan akut berlangsung dalam waktu yang singkat, sementara keradangan kronik berlangsung lama dan kadang-kadang merosakkan bahagian badan yang terjejas.

Tanda-tanda keradangan dalam keadaan akut biasanya demam atau sensasi terbakar di kawasan yang terkena keradangan. Jangan risau, kerana keradangan akut adalah keadaan yang benar-benar menunjukkan bahawa anda sihat dan badan anda melawan penyebab kerosakan.

Keradangan akut akan hilang apabila badan berjaya mengatasi kerosakan. Sementara itu, dalam keradangan kronik, ia dapat menyerang dan merosakkan kawasan yang sihat jika tidak segera dirawat.

Tanda-tanda keradangan akut

Secara umum, tanda-tanda keradangan akut lebih mudah dilihat dan dirasakan, iaitu:

Sakit

Keradangan boleh menyebabkan sakit pada sendi dan otot anda. Sekiranya anda mengalami keradangan kronik, sensasi yang akan anda rasakan adalah kepekaan kesakitan dan kekakuan yang sangat mengganggu di kawasan di mana keradangan itu berkembang.

Dalam keradangan kronik dan akut. Kesakitan ini adalah hasil daripada bahan kimia yang merangsang ujung saraf, menjadikan kawasan yang terjejas lebih sensitif.

Sensasi panas

Tanda keradangan seterusnya ialah bahagian badan yang rosak ini terasa panas atau panas. Ini disebabkan oleh aliran darah menjadi lebih cepat ke kawasan tersebut.

Apabila anda mengalami artritis, sendi anda menjadi radang dan terasa panas ketika disentuh. Walau bagaimanapun, kulit di sekitarnya tidak akan terasa panas seperti pada sendi.

Sekiranya keradangan berlaku di seluruh badan, maka anda akan mengalami demam yang disebabkan oleh tindak balas badan terhadap kesakitan atau jangkitan, anda tahu.

Nampak merah

Kemerahan kulit atau kawasan badan boleh menjadi tanda keradangan. Ini kerana saluran darah di kawasan sekitar kawasan peradangan lebih berdarah daripada sebelumnya.

Pada keradangan pada kulit, selain kemerahan, anda juga akan mengalami sensasi gatal, terbakar atau menyengat di kawasan tersebut.

Pembengkakan berlaku

Keadaan ini adalah tanda keradangan yang biasa. Pembengkakan ini adalah tanda bahawa cecair telah terkumpul di dalam tisu, baik di seluruh badan, atau di tempat-tempat keradangan tertentu.

Walau bagaimanapun, pembengkakan boleh berlaku tanpa keradangan sebelumnya. Keadaan ini biasanya berlaku semasa anda cedera.

Kehilangan fungsi badan

Salah satu keadaan yang menjadi tanda-tanda keradangan adalah bahawa anda akan kehilangan fungsi tubuh ini. Keadaan ini disebabkan oleh kecederaan dan kesakitan di kawasan tersebut.

Contohnya adalah apabila keradangan berlaku pada sendi, anda akan sukar menggerakkan sendi kerana pembengkakan yang berlaku. Kemudian apabila terdapat radang pada saluran pernafasan, anda akan sukar bernafas.

Keadaan ini disebabkan oleh pembebasan sitokin, protein bukan struktur kecil yang dapat mempengaruhi imuniti dan menyebabkan keradangan.

Protein ini dilepaskan ke aliran darah dan meningkatkan kebolehtelapan atau keupayaan saluran darah. Ini membolehkan sel-sel imun menembusinya dan memasuki tisu yang meradang.

Baca Juga: Sering Dikaitkan dengan Penuaan Pramatang, Apa Radikal Bebas dan Seberapa Buruknya Bagi Tubuh?

Tanda-tanda keradangan kronik

Sekiranya tanda-tanda keradangan akut dapat dilihat seperti yang dijelaskan di atas, tetapi tidak dalam keadaan keradangan kronik. Sebenarnya, tanda-tanda itu hampir tidak jelas, jadi anda sering merasakan ada sesuatu yang tidak kena di dalam badan anda.

Beberapa tanda keradangan kronik adalah:

  • Keletihan
  • Demam
  • Sakit di kawasan mulut
  • Ruam
  • Sakit di bahagian perut
  • Sakit dada

Tanda-tanda ini berbeza-beza, kadangkala anda dapat merasakannya timbul dengan ringan atau bahkan terasa sangat berat. Keadaan ini dapat bertahan dalam jangka waktu yang singkat, beberapa bulan hingga beberapa tahun.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!