Kesihatan

6 Manfaat Mengonsumsi Saffron Semasa Kehamilan, Tahukah Anda?

Kehamilan adalah tempoh penting bukan hanya untuk bayi, tetapi juga untuk ibu.

Banyak usaha telah dilakukan untuk menjaga kesihatan ibu dan bayi semasa mengandung, salah satunya adalah memakan safron.

Tumbuhan rempah ini dipercayai memberi banyak manfaat kesihatan dari segi fizikal dan mental, terutama bagi wanita hamil.

Apa itu safron?

Saffron adalah putik berbentuk benang merah dari bunga Crocus Sativus kering dan tergolong dalam kategori rempah. Bunga ini hanya dapat dijumpai di beberapa tempat seperti Timur Tengah, Laut Tengah, dan India.

Setiap bunga Sativus fokus menghasilkan hanya tiga helai safron, jadi memerlukan sekurang-kurangnya 14.000 helai untuk menghasilkan satu paun safron. Tidak hairanlah anda, safron dikenali sebagai salah satu rempah paling mahal di dunia.

Baca juga: Agar kehamilan dapat berjalan dengan lancar, ayuh, ketahui apa pantang larang untuk hamil muda

Kebaikan pengambilan safron untuk program kehamilan

Saffron mempunyai banyak faedah dan disyorkan oleh pakar obstetrik sebagai ubat tradisional yang baik untuk dimakan. Berikut adalah khasiat safron untuk program kehamilan dan kesihatan wanita semasa mengandung.

Satu kajian mendapati bahawa safron mempunyai sifat anti-radang yang dapat memberi manfaat kepada kesihatan jantung.

Selain itu, di wilayah Mediterania, di mana safron berasal dan dimakan setiap hari, juga didapati bahawa orang tersebut mempunyai jumlah penyakit jantung yang lebih rendah.

Pengambilan safron penting kerana semasa mengandung, wanita cenderung makan banyak makanan kolesterol dan Saffron dapat digunakan sebagai makanan tambahan untuk membantu menurunkan kadar kolesterol dan bersifat anti-radang sehingga baik untuk kesihatan jantung.

Mengawal tekanan darah

Aliran darah yang lancar perlu disiapkan semasa program kehamilan dan semasa kehamilan. Kerana degup jantung semasa kehamilan dapat meningkat sebanyak 25 persen dan dapat menyebabkan turun naik tekanan darah. Tetapi berita baiknya ialah safron dapat mengatasi keadaan ini.

Menjaga kesihatan jantung

Satu kajian mendapati komponen crocin dan safranal dalam safron mempunyai sifat yang dapat mengawal tekanan darah. Perkara ini tentunya penting untuk diberi perhatian semasa program kehamilan dan semasa kehamilan.

Atasi masalah pencernaan

Sebilangan besar wanita mengadu mengalami masalah pencernaan semasa mengandung.

Sifat astringen safron dapat membantu membersihkan saluran pencernaan dengan membentuk lapisan pelindung asid perut dan mengurangkan kembung. Saffron juga berguna untuk meningkatkan aliran darah, meningkatkan selera makan, dan membantu proses mencerna makanan.

Melegakan kekejangan perut

Hasil daripada perkembangan janin di dalam perut semasa mengandung, Moms sering merasakan kekejangan perut yang menyebabkan sakit. Ini disebabkan oleh otot dan tulang yang juga meregang ketika janin tumbuh dan berkembang hampir sepanjang kehamilan.

Dalam kes ini, sifat antispasmodik dan anti-radang safron dapat membantu melegakan kekejangan dan kesakitan, asalkan diambil secara sederhana.

Mengatasi perubahan mood

Menjalani program kehamilan boleh mencetuskan perubahan hormon pada tubuh wanita. Perubahan mood atau mood Perasaan cemas, impulsif, dan emosi secara tiba-tiba boleh mengganggu aktiviti harian.

Pada masa seperti ini, safron boleh bertindak sebagai antidepresan semula jadi. Pengambilan saffron secara berkala dapat meningkatkan pengeluaran hormon serotonin yang berfungsi untuk meningkatkan mood, serta mengurangkan kortisol yang menjadi penyebab tekanan.

Tingkatkan dorongan seks

Saffron terbukti berfungsi sebagai tanaman afrodisiak. Dalam satu kajian, pengambilan safron didapati meningkatkan dorongan seks pada wanita serta meningkatkan pelumasan. Semasa pada lelaki, safron didapati meningkatkan fungsi ereksi.

Cara pengambilan safron semasa mengandung

Terdapat beberapa pilihan untuk memakan safron semasa mengandung. Ibu boleh mencampurkan safron ke dalam air atau susu suam dan kemudian meminumnya. Di samping itu, anda juga boleh menambahkan safron ke hidangan seperti sup.

Kesan sampingan pengambilan terlalu banyak safron

Mengkonsumsi safron memang mempunyai banyak faedah, tetapi penggunaan berlebihan atau tidak sesuai dengan keadaan yang ada boleh menyebabkan kesan sampingan, anda tahu, Ibu.

Kesan sampingan pengambilan safron boleh membawa maut, seperti keguguran, hipersensitiviti, muntah, keracunan, pening, alergi, pendarahan ringan, dan cirit-birit.

Saffron tidak boleh digunakan lebih dari tiga helai pada satu masa. Juga berjumpa dengan pakar obstetrik anda secara berkala sebelum dan semasa mengambil safron untuk mengelakkan kesan sampingan ini.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.