Kesihatan

Jerawat di Punggung? Ini adalah pelbagai sebab dan cara mengatasinya

Jerawat boleh menjengkelkan seseorang, terutamanya ketika muncul pada anggota badan yang sukar dijangkau seperti punggung. Jerawat di bahagian belakang boleh muncul dengan pelbagai sebab, yang paling biasa adalah berpeluh.

Salah satu gejala yang paling biasa dirasakan dari penampilan jerawat adalah gatal yang boleh mengganggu aktiviti harian. Ayuh, cari tahu apa penyebab jerawat ini dan bagaimana mengatasinya!

Punca jerawat di bahagian belakang

Terdapat beberapa perkara yang dapat mencetuskan penampilan jerawat di bahagian belakang, mulai dari kerengsaan, peluh yang tidak segera dibersihkan, faktor hormon, hingga pengambilan makanan yang tidak seimbang.

1. Kerengsaan kulit

Kerengsaan pada kulit boleh menyebabkan jerawat. Kerengsaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti pakaian yang tidak bersih, produk mandi yang tidak sesuai, hingga rambut panjang yang sering menyentuh bahagian belakang.

Kerengsaan boleh disebabkan oleh kuman, bakteria, atau pendedahan lain. Yang jelas, apabila terdapat bahan asing yang masuk atau berinteraksi dengan tisu kulit, jerawat adalah salah satu cara tubuh bertindak balas.

Baca juga: Selalunya Membuat anda merasa rendah diri, inilah sebab dan cara mengatasi jerawat di dagu

2. Peluh berkumpul

Salah satu penyebab jerawat di bahagian belakang yang sering diabaikan ialah peluh berkumpul. Selalunya seseorang enggan mandi setelah selesai melakukan aktiviti seharian. Sedangkan peluh yang tidak segera dibersihkan dapat mencetuskan penampilan jerawat.

Ini juga berlaku untuk seseorang yang malas membersihkan diri setelah bersenam di rumah Pusat kecergasan atau Gim. Peluh yang dibiarkan kering boleh memerangkap kotoran pada kulit. Kesannya, anda tidak akan dapat mengelakkan jerawat.

Jangan sesekali memandang rendah peluh, walaupun sedikit. Apa sahaja aktiviti, walaupun hanya berjalan santai, segera lap peluh tanpa menunggu ia kering.

3. Jerawat di bahagian belakang kerana faktor hormon

Apabila tahap hormon dalam darah meningkat, kelenjar peluh menghasilkan lebihan minyak. Pada masa yang sama, sel kulit mati yang tidak dikeluarkan dapat menyebabkan penyumbatan pada liang pori. Akibatnya, jerawat muncul di bahagian belakang.

Ketidakseimbangan hormon juga boleh mencetuskan jerawat di beberapa bahagian badan. Ini biasanya berlaku ketika wanita sedang haid. Jerawat boleh muncul kerana sensitiviti hormon estrogen meningkat.

4. Faktor makanan

Bukan hanya hormon, ternyata pengambilan makanan juga boleh menyebabkan jerawat. mengikut Akademi Dermatologi Amerika, Makanan yang mengandungi karbohidrat dan indeks glisemik yang tinggi dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Apabila kadar gula dalam darah meningkat, tubuh dapat bertindak balas dalam bentuk jerawat. Makanan dengan indeks glisemik tinggi termasuk nasi, roti putih, kentang, dan kerepek.

Oleh itu, jika anda mempunyai jerawat di belakang anda, ini mungkin merupakan tanda bahawa anda terlalu banyak makan satu atau lebih makanan di atas.

Cara menghilangkan jerawat di punggung

Ada banyak cara untuk merawat jerawat, termasuk yang di bahagian belakang, baik dengan menggunakan ubat oral, krim, atau dengan menerapkan kebiasaan bersih. Kaedah ini merangkumi:

1. Mandi

Mandi adalah kaedah terbaik untuk menghilangkan semua kotoran yang melekat di badan, termasuk peluh. Seperti yang telah dijelaskan, peluh yang terkumpul adalah salah satu pencetus penampilan jerawat.

Anda boleh mandi air suam untuk membuka liang pori pada kulit. Apabila liang pori melebar, kotoran yang tersumbat akan mudah dikeluarkan. Bersihkan kulit dengan sabun sehingga bersih.

Kemudian, teruskan dengan membilas menggunakan air sejuk. Air sejuk berfungsi untuk menutup atau menutup kembali liang pori.

2. Pakai pakaian yang bersih

Sekiranya anda mempunyai jerawat di bahagian belakang anda, cuba perhatikan kebersihan pakaian anda. Pakaian kotor adalah tempat pembiakan kuman dan kotoran, yang boleh menyebabkan jerawat kembali. Sekiranya boleh, jangan memakai pakaian yang telah digunakan lagi, walaupun sudah berventilasi.

Anda juga tidak boleh memakai pakaian ketat. Pakaian ketat menjadikan kulit sukar bernafas, jadi jerawat juga akan memakan masa lebih lama untuk hilang.

Baca juga: 6 Khasiat Kapur untuk Muka: Mengatasi Jerawat hingga Penuaan Pramatang

3. Kompres air suam

Untuk menghilangkan jerawat di punggung, anda boleh memampatkannya dengan air suam. Minta orang lain menolong anda melakukan ini. Air suam dapat melegakan radang dan kemerahan jerawat.

4. Gunakan krim dan salap ubat

Tidak semua salap boleh digunakan untuk merawat jerawat. Akademi Dermatologi Amerika cadangkan penggunaan krim yang mengandungi asid salisilat. Gunakan ubat topikal dengan menggosoknya secara nipis pada permukaan kulit di bahagian belakang di mana terdapat jerawat.

Krim yang mengandungi benzoil peroksida juga dapat digunakan untuk merawat jerawat. Kombinasi dengan asid salisilat dapat memaksimumkan kinerjanya, untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Namun, lebih baik jika sebelum menggunakan ubat tersebut, anda berjumpa dengan pakar dermatologi, ya. Ini untuk mengelakkan risiko kerengsaan yang sebenarnya boleh menjadikan jerawat di bahagian belakang menjadi lebih teruk.

Itulah empat sebab dan cara mengatasi jerawat di bahagian belakang yang boleh anda lakukan di rumah. Jaga kebersihan diri dan pakaian untuk mengurangkan jerawat ini, ya!

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found