Kesihatan

Ini adalah penyebab lepuh di pangkal paha dan kaedah paling berkesan untuk mengatasinya

Pasti anda sering merasa tidak selesa jika cengkerik anda tergores. Nah, berikut adalah penjelasan mengenai penyebab lepuh kelangkang dan bagaimana mengatasinya, mari kita lihat ulasan penuh!

Punca sakit pangkal paha

Pada dasarnya terdapat beberapa penyebab lecet pangkal paha yang biasanya berlaku, termasuk:

Jangkitan kulat

Inilah yang menyebabkan lepuh pangkal paha secara umum. Jangkitan kulat atau sering disebut tinea crusis sering dijumpai di bahagian paling luar kulit.

Tinea crusis dapat membiak dengan cepat dan menyebabkan jangkitan jika berada di tempat yang lembap.

Kawasan selangkangan adalah tempat yang paling disukai oleh tinea crusis. Selain pangkal paha, jangkitan kulat ini juga sering dijumpai di punggung. Perasaan yang disebabkan oleh jangkitan ini biasanya menyebabkan rasa sakit dan gatal.

Hubungi dermatitis

Dermatitis kontak biasanya muncul di pangkal paha yang boleh menyebabkan kerengsaan dan alergi.

Di mana dermatitis kontak yang merengsa akan muncul ketika kulit jengkel disebabkan oleh bahan-bahan tertentu mulai dari peluh, air kencing, kotoran, kosmetik, hingga perhiasan dan pakaian ketat.

Kekurangan kebersihan

Kerana pangkal paha adalah bahagian tubuh yang tertutup dan lembap yang menjadikan udara di pangkal paha lebih panas daripada bahagian badan yang lain.

Anda harus menjaga kawasan kemaluan dan pangkal paha agar tetap bersih. Sekiranya anda tidak membersihkannya, kawasan itu akan mudah berpeluh dan akan menjadi lembap.

Cara menghilangkan lepuh kelangkang

Cara merawatnya bergantung pada apa yang menyebabkannya, anda harus berjumpa dengan doktor jika anda merasakan ini. Perkara yang paling penting adalah menjaga kebersihan dan jangan biarkan pangkal paha lembap. Selain itu, elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat dan penggunaan bahan yang boleh merengsakan kulit paha dalam.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!