Kesihatan

Mupirocin

Mupirocin adalah kumpulan asid karboksilik yang diasingkan dari Pseudomonas pendarfluor. Ubat ini pertama kali ditemui pada tahun 1971 dan kini termasuk dalam senarai ubat-ubatan penting organisasi kesihatan dunia (WHO).

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai mupirocin (mupirocin), faedah, dos, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa mupirocin?

Mupirocin adalah antibiotik topikal yang digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan kulit, seperti impetigo dan folliculitis. Ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat jangkitan Staphylococcus aureus tahan methicillin.

Mupirocin boleh didapati sebagai ubat generik yang boleh anda dapatkan di farmasi terdekat. Ubat ini secara amnya digunakan sebagai krim atau salap yang disapu pada kulit.

Apakah fungsi dan faedah ubat mupirocin?

Mupirocin bertindak sebagai antibiotik yang menghalang pertumbuhan bakteria. Ia berfungsi dengan menghalang kemampuan bakteria membuat protein, sehingga menyebabkan kematian bakteria.

Ubat ini mempunyai kesan bakteriostatik pada dos minimum dan kesan bakterisida (membunuh bakteria) pada kepekatan yang lebih tinggi. Umumnya mupirocin tidak digunakan selama lebih dari sepuluh hari kerana ketakutan akan daya tahan.

Dalam dunia kesihatan, mupirocin mempunyai manfaat untuk mengatasi beberapa masalah berjangkit dalam keadaan berikut:

Impetigo

Impetigo adalah jangkitan kulit yang sangat menular yang mempengaruhi bayi dan kanak-kanak. Impetigo biasanya muncul sebagai luka merah pada wajah, terutama di sekitar hidung dan mulut anak, serta pada tangan dan kaki.

Rawatan dengan antibiotik biasanya disyorkan untuk membantu mencegah penyebaran impetigo kepada orang lain. Ubat-ubatan disyorkan terutamanya antibiotik topikal.

Mupirocin boleh digunakan untuk mengubati impetigo yang disebabkan oleh Staphylococcus aureus dan Streptococcus pyogenes. Walaupun sebenarnya impetigo mungkin mengehadkan diri.

Rawatan antibiotik mupirocin biasanya ditunjukkan untuk mengurangkan jangka masa gejala dan merebak ke orang lain. Ubat anti-infeksi topikal umumnya digunakan untuk rawatan yang kurang teruk.

Untuk penyakit yang teruk dan banyak luka muncul, antibiotik sistemik disyorkan. Atas sebab ini, doktor biasanya akan menentukan corak penentangan tempatan S. aureus dan S. pyogenes sebelum memutuskan rawatan.

Anda harus berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda menghadapi masalah jangkitan ini, terutama pada kanak-kanak dan bayi.

Jangkitan kulit sekunder

Mupirocin juga digunakan sebagai rawatan topikal untuk luka kulit traumatik yang timbul akibat jangkitan sekunder, seperti laserasi, jahitan, lecet. Ubat ini juga digunakan dalam jangkitan sekunder yang disebabkan oleh S. aureus dan S. pyogenes.

Mupirocin juga telah digunakan untuk rawatan topikal jangkitan kulit primer atau sekunder yang lain, termasuk:

 • Ecthyma
 • ekzema
 • Folliculitis
 • Furunculosis
 • dermatitis atopik
 • Epidermolisis bulosa
 • Kecederaan kecil

Mupirocin topikal mungkin berkesan dan disyorkan untuk merawat jangkitan kulit dangkal primer atau sekunder kecil. Ia juga berkesan terutamanya untuk jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang mudah diserang.

Di samping itu, ubat ini mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada terapi anti-infektif sistemik sehingga disukai oleh beberapa pakar perubatan di seluruh dunia.

Walau bagaimanapun, beberapa pakar lain menyatakan bahawa ubat anti-infeksi oral atau parenteral yang sesuai harus digunakan untuk rawatan jangkitan kulit bernanah. Jadi, mungkin tidak disarankan untuk jangkitan yang disertai dengan nanah pada abses, selulitis, ecthyma, erysipelas, furuncles, jangkitan luka.

jangkitan hidung Staphylococcus aureus

Salap Mupirocin untuk penggunaan intranasal telah dilabel oleh USAPentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) untuk merawat kolonisasi hidung MRSA pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Ubat intranasal digunakan terutamanya untuk melegakan S. aureus tahan methicillin (MRSA). Kadang kala jangkitan ini disebut ORSA apabila: S. aureus tahan terhadap oksasilin.

Mupirocin hidung juga telah digunakan pada pesakit yang berisiko tinggi mendapat jangkitan staphylococcal. Rawatan diberikan terutamanya kepada pesakit pembedahan, pesakit barah, pesakit dialisis, atau pesakit di unit perawatan intensif.

Beberapa bukti dari kajian menunjukkan bahawa penggunaan mupirocin intranasal untuk pesakit yang berisiko mendapat jangkitan S. aureus dapat mengurangkan kadar jangkitan keseluruhan.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini mungkin tidak berkesan untuk pembasmian S. aureus di hidung secara kekal selepas terapi anti-infeksi intranasal atau sistemik. Mupirocin hanya berkesan digunakan untuk mengurangkan gejala penularan dari S. aureus pada pesakit pembawa yang berisiko tinggi mendapat jangkitan.

Jenama dan harga Mupirocin

Mupirocin telah diedarkan dan digunakan secara meluas di Indonesia. Ubat ini tergolong dalam kumpulan ubat keras jadi anda memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat mupirocin yang telah beredar dan harganya:

Ubat generik

 • Salap Mupirocin 2% 10gr. Penyediaan salap generik yang dihasilkan oleh PT Etercon Pharma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 43,847 / tiub.
 • Mupirocin 2% cr 5gr. Penyediaan krim generik yang dihasilkan oleh PT Etercon Pharma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 24,784 / tiub.

Ubat paten

 • Pyrotop 2% cr 5gr. Persediaan krim untuk bisul, impetigo, atau keradangan folikel rambut. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 52,678 / tiub.
 • Pibaksin 2% salap 10gr. Penyediaan salap yang dihasilkan oleh PT Sanbe Farma untuk merawat jangkitan kulit. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 59.460 / tiub.
 • Bactoderm cr 2% 10gr. Persediaan krim untuk jangkitan akut pada kulit yang dihasilkan oleh Ikapharmindo. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 93,385 / tiub.
 • Pyrotop cr 10gr. Persediaan krim untuk merawat jangkitan sekunder pada kulit dan luka yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 83,733 / tiub.
 • Salap Bactoderm 2% 10gr. Persediaan salap untuk jangkitan kulit primer akut. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 78.925 / tiub.

Bagaimana anda mengambil mupirocin?

Baca dan ikuti arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan ubat preskripsi. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Ubat topikal tidak boleh diminum. Gunakan hanya pada kulit. Bilas segera dengan air jika ubat masuk ke mata, hidung atau mulut. Basuh tangan sebelum dan selepas menggunakan ubat topikal.

Bersihkan dan keringkan kawasan kulit yang terkena sebelum anda menggunakan ubat. Gunakan kapas atau kain kasa untuk mengoleskan salap atau krim seperti yang diarahkan.

Jangan sapukan salap ke kawasan kulit yang besar. Sapukan sebilangan kecil ubat ke kawasan kulit yang diingini. Penggunaan ubat boleh digunakan 3 kali sehari selama 10 hari.

Gunakan kain kasa steril untuk menutup kulit yang dirawat. Jangan menutup kawasan yang dirawat dengan pembalut, bungkus plastik, atau penutup lain yang tidak membenarkan peredaran udara.

Hubungi doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik dalam 3 hingga 5 hari, atau jika keadaan kulit anda bertambah buruk.

Gunakan ubat ini untuk jangka masa yang panjang seperti yang ditetapkan. Gejala boleh bertambah baik sebelum jangkitan sembuh sepenuhnya. Jangan hentikan penggunaan sebelum rawatan penuh kerana dikhuatiri akan berlaku ketahanan terhadap antibiotik.

Simpan ubat pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik setelah digunakan. Jangan membekukan salap atau krim. Pastikan ubat ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Berapakah dos mupirocin?

Dos dewasa

Pembasmian penjajahan Staphylococcus aureus pada hidung

Dos sebagai salap hidung 2% digunakan pada setiap lubang hidung 2-3 kali sehari selama 5-7 hari.

Jangkitan kulit sekunder

 • Dos sebagai krim 2% boleh disapu ke kawasan yang terkena dengan menerapkannya tiga kali sehari sehingga 10 hari sesuai dengan tindak balas klinikal pesakit.
 • Rawatan dinilai semula selepas 3-5 hari jika tidak ada tindak balas klinikal.

Jangkitan kulit akibat bakteria dan impetigo

Dos sebagai salap 2% boleh disapu ke kawasan yang terkena disapu 2-3 kali sehari sehingga 10 hari mengikut tindak balas klinikal.

Dos anak

Dos untuk kanak-kanak berumur lebih dari satu tahun boleh diberikan dos yang sama dengan dos dewasa.

Adakah mupirocin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

FDA telah menyenaraikan mupirocin sebagai ubat kehamilan B. Ini bermaksud bahawa kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Ia juga tidak diketahui sama ada ubat ini dapat diserap dalam susu ibu sehingga tidak disyorkan untuk ibu menyusu. Penggunaan ubat boleh dilakukan setelah anda berjumpa dengan doktor lebih lanjut, terutamanya ketika anda hamil atau menyusu.

Apakah kesan sampingan mupirocin yang mungkin?

Berhenti menggunakan ubat dan berjumpa doktor jika kesan sampingan berikut berlaku selepas anda menggunakan ubat ini:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, pening, degupan jantung yang cepat, berdehit, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Sakit perut yang teruk
 • Cirit-birit berair atau berdarah
 • Gatal-gatal yang teruk, ruam, atau kerengsaan lain pada kawasan kulit yang dirawat
 • Melepuh atau mengelupas kulit yang tidak normal
 • Tanda-tanda jangkitan kulit baru.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan mupirocin termasuk:

 • Kulit terasa terbakar dan menyengat
 • Gatal
 • Sakit atau sengatan pada kulit.

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan mupirocin jika anda mempunyai sejarah alergi sebelumnya terhadap ubat ini.

Untuk memastikan mupirocin topikal selamat digunakan, beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit buah pinggang.

Jangan berikan mupirocin topikal kepada kanak-kanak tanpa arahan doktor. Persediaan krim tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah usia 3 bulan. Untuk salap boleh digunakan pada kanak-kanak berumur sekurang-kurangnya 2 bulan.

Tidak diketahui sama ada ubat ini akan membahayakan bayi yang belum lahir atau menyusui. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau menyusu.

Ubat antibiotik boleh menyebabkan cirit-birit, yang mungkin merupakan tanda jangkitan baru. Sekiranya anda mengalami cirit-birit berair atau berdarah, segera hubungi doktor anda. Jangan gunakan ubat antidiare kecuali doktor anda memberitahu anda untuk melakukannya.

Elakkan penggunaan mupirocin secara topikal ke mata, mulut, atau hidung. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan hidung mupirocin di hidung. Persediaan topikal hanya untuk kulit.

Elakkan menggunakan ubat lain di kawasan yang anda rawat dengan mupirocin topikal kecuali jika doktor memberitahu anda untuk melakukannya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik dalam di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found