Kesihatan

Perubatan Batu Urin Semula jadi dan Perubatan, Ini Daftar Lengkap!

Batu kencing boleh berlaku kerana pembentukan kristal yang menyerupai gumpalan di saluran kencing. Ini boleh disebabkan oleh penumpukan kalsium, asid urik, dan bahan lain. Untuk mengatasinya, anda boleh mengambil ubat kencing batu yang dijual bebas di farmasi.

Bukan hanya ubat, ada beberapa bahan semula jadi yang dapat digunakan untuk mengatasi masalah ini. Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Fahami 8 Punca Batu Ginjal yang Perlu Anda Ketahui

Ubat air kencing batu dijual di farmasi

Hampir semua ubat air kencing batu yang dijual di farmasi mempunyai cara kerja yang sama, iaitu untuk mencegah pembentukan kristal gumpalan dan membantu memecahkannya. Berikut adalah lima ubat kencing batu yang terdapat di farmasi:

1. Allopurinol

Ubat air kencing batu pertama adalah allopurinol. Allopurinol adalah ubat yang berfungsi untuk menurunkan kadar asid urik. Tahap yang tinggi dapat menyebabkan pembentukan kristal di sejumlah organ sistem kencing, yang seterusnya menghasilkan benjolan yang menyerupai batu.

Penggunaan ubat yang sama juga dapat memecahkan gumpalan ini. Petikan Garis Kesihatan, allopurinol adalah ubat yang tergolong dalam kelas inhibitor, berfungsi dengan menyekat enzim xanthine oxidase.

Di farmasi, ubat ini terdapat di bawah beberapa tanda dagangan, antaranya adalah Zyloprim dan Lopurin. Perhatikan peraturan untuk minum dan dos yang tertera pada bungkusan.

Ubat ini boleh menyebabkan rasa mengantuk, jadi tidak boleh diambil jika anda memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan tumpuan.

2. Ubat penahan sakit

Ibuprofen boleh digunakan untuk mengurangkan kesan kesakitan akibat batu karang. Sumber gambar: www. theconversation.com

Sebagai tambahan kepada allopurinol, anda perlu mengambil Nonsteroidal Anti-inflammatory Drugs (NSAIDs). Ubat-ubatan ini dapat menghilangkan rasa sakit dan sakit yang disebabkan oleh adanya batu di sistem kencing.

Beberapa ubat penghilang rasa sakit bebas adalah ibuprofen, acetaminophen, dan naproxen. Ubat ini boleh didapati di bawah beberapa tanda dagangan, seperti Advil, Tylenol dan Aleve.

Secara umum, NSAID berfungsi dengan menghalang pembebasan enzim tertentu di dalam badan. Kemudian, tekan pengeluaran hormon atau sebatian kimia yang bertanggungjawab untuk menimbulkan kesakitan atau kesakitan.

Baca juga: Tidak sama, ini adalah perbezaan antara Ibuprofen dan Paracetamol yang perlu anda ketahui

3. Kalium sitrat

Dilaporkan dari WebMD, Kalium sitrat adalah kandungan ubat yang dapat berfungsi untuk mengurangkan kadar asid dalam air kencing. Ini menghalang pembentukan kristal yang akhirnya menjadi ketulan seperti batu.

Ubat kencing batu semula jadi

Sebagai tambahan kepada ubat perubatan di atas, anda boleh menggunakan beberapa bahan semula jadi untuk mencegah atau memusnahkan gumpalan batu di saluran kencing. Bahan-bahan ini merangkumi:

  • Air. Pengambilan cecair yang mencukupi dapat mengekalkan tahap air kencing di dalam badan. Ini dapat mengelakkan pembentukan gumpalan kristal seperti batu di saluran kencing.
  • Cuti selasih. Kandungan asid asetik dalam daun selasih boleh memecahkan gumpalan seperti batu di saluran kencing. Bukan hanya itu, selasih juga dapat mengurangkan kesakitan yang disebabkan. Ini tidak dapat dipisahkan dari sebatian anti-radang yang terdapat di dalamnya.
  • Saderi. Sebatian aktif dalam saderi dipercayai dapat membersihkan racun yang menyumbang kepada pembentukan gumpalan kristal seperti batu. Selain itu, sayur ini juga dapat membantu menghancurkan batu tersebut, kemudian mengusirnya melalui air kencing.
  • Epal sider cuka. Sama seperti kemangi, cuka sari apel mengandungi asid asetik yang dapat memusnahkan batu ginjal. Bukan hanya itu, asid dapat menjadikannya larut sehingga mudah dikeluarkan dari badan.
  • Lemon. Lemon mengandung asid sitrik yang tinggi, yang dapat membantu mencegah pembentukan gumpalan kalsium seperti batu. Asid sitrik juga dapat memecah batu-batu ini untuk membuatnya lebih mudah dikeluarkan.

Itulah ubat kencing batu yang boleh anda dapatkan di farmasi atau ubat semula jadi. Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik, anda tidak perlu memikirkan untuk berjumpa doktor, okey!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!