Kesihatan

Tetrasiklin

Tetracycline (tetracycline) adalah kelas ubat antibiotik yang dibuat separa sintetik dari chlortetracycline. Chlortetracycline adalah antibiotik kelas tetrasiklin yang pertama kali ditemui dari Streptomyces aureofaciens.

Tetrasiklin telah biasa digunakan untuk merawat beberapa masalah berjangkit. Kini, ubat ini telah dimasukkan ke dalam Senarai Ubat-ubatan Penting Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat tetrasiklin, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa tetrasiklin?

Tetracycline adalah antibiotik yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria pada kulit, saluran pernafasan, saluran kencing, alat kelamin, kelenjar getah bening, dan organ tubuh yang lain.

Ubat ini juga sering diberikan untuk merawat jerawat yang teruk, jangkitan gonore, sifilis, klamidia, dan penyakit berjangkit lain. Dalam merawat jangkitan serius, tetrasiklin biasanya digabungkan dengan ubat lain.

Anda kini boleh mendapatkan Tetrasiklin dalam penyediaan ubat generik. Umumnya, ubat ini boleh didapati sebagai sediaan oral yang diminum.

Apa fungsi dan faedah ubat tetrasiklin?

Tetrasiklin berfungsi sebagai agen antibakteria yang mempunyai spektrum luas dan bersifat bakteriostatik (membunuh bakteria). Ubat ini berfungsi dengan menghalang sintesis protein bakteria.

Anda boleh menggunakan sebatian kuning ini untuk merawat jangkitan berikut:

Jangkitan saluran pernafasan

Fungsi utama tetrasiklin adalah untuk merawat jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh Mycoplasma pneumoniae.

Tetracycline juga digunakan untuk rawatan jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, atau Klebsiella. Biasanya ubat ini diberikan untuk merawat masalah bronkitis akut dan kronik, serta radang paru-paru.

Namun, sekarang penggunaannya semakin berkurang kerana masalah risiko rintangan. Anda boleh menggunakan ubat ini untuk jangkitan bakteria jika ujian perubatan menunjukkan bahawa bakteria yang menyebabkannya mudah terdedah.

Jerawat

Jerawat atau jerawat yang teruk memerlukan rawatan sehingga tidak bertambah buruk. Beberapa rawatan yang disyorkan adalah krim seperti isotretinoin dan tretinoin.

Rawatan oral juga boleh diberikan untuk menyokong terapi ubat maksimum. Anda boleh mengambil tetrasiklin oral untuk merawat jerawat keradangan sederhana hingga teruk selepas cadangan doktor.

Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan untuk merawat jerawat yang tidak berkaitan dengan keradangan. Jerawat ringan juga tidak memerlukan antibiotik untuk menyokong rawatan.

Aktinomikosis

Tetrasiklin juga boleh digunakan untuk merawat aktinomikosis yang disebabkan oleh Actinomyces israelii. Penyakit ini sering dicirikan oleh penampilan abses yang disertai dengan nanah di mulut, paru-paru, payudara, atau saluran pencernaan.

Kumpulan tetrasiklin yang sering diberikan secara lisan untuk merawat jangkitan aktinomikosis adalah ubat doxycycline atau tetracycline. Walaupun sebenarnya jangkitan ini jarang dijumpai.

Amebiasis

Tetrasiklin dapat diberikan sebagai tambahan untuk merawat amebiasis atau disentri amuba. Beberapa pakar perubatan dunia mengesyorkan ubat ini sebagai ubat pelengkap dalam merawat disentri yang disebabkan oleh diabetes Entamoeba.

antraks

Tetrasiklin dapat digunakan sebagai alternatif untuk doxycycline untuk mencegah (profilaksis) perkembangan antraks. Dadah boleh diberikan setelah diketahui bahawa seseorang telah terkena spora Bacillus anthracis.

Rawatan awal yang disukai sebenarnya adalah ciprofloxacin atau doxycycline. Ini kerana keberkesanannya lebih baik daripada tetrasiklin. Walau bagaimanapun, tetrasiklin boleh digunakan sebagai ubat pengganti jika doxycycline parenteral tidak tersedia.

Brucellosis

Doxycycline atau tetracycline biasanya disyorkan sebagai rawatan untuk brucellosis. Demam yang sangat menular disebabkan oleh pengambilan susu yang tidak dipasteurisasi atau daging yang tidak dimasak dari haiwan yang dijangkiti.

Biasanya rawatan dengan tetrasiklin digabungkan dengan agen anti-infeksi lain, seperti streptomycin, gentamicin, atau rifampicin. Kombinasi ini diberikan terutamanya untuk jangkitan teruk atau apabila terdapat komplikasi, misalnya endokarditis, meningitis, atau osteomielitis.

Jangkitan Burkholderia

Tetrasiklin mungkin disyorkan untuk merawat jangkitan kelenjar yang disebabkan oleh Burkholderia mallei. Walaupun sampai sekarang masih memerlukan data yang lebih memadai untuk rawatan jangkitan ini.

Beberapa doktor mengesyorkan agar streptomisin digunakan bersama dengan tetrasiklin, kloramfenikol, atau imipenem. Doxycycline adalah tetrasiklin pilihan untuk rawatan melioidosis yang disebabkan oleh B. pseudomallei terdedah.

Jangkitan klamidia

Tetracycline boleh digunakan untuk merawat jangkitan uretra, endoserviks, atau rektum yang tidak disebabkan oleh Chlamydia trachomatis. Walau bagaimanapun, doxycycline adalah tetrasiklin pilihan untuk jangkitan ini, termasuk rawatan jangkitan klamidia pada pesakit dengan gonorea.

Ia juga digunakan untuk rawatan limfogranuloma venereum (jangkitan genital, inguinal, atau anorektal) yang disebabkan oleh C. trachomatis. Untuk kes jangkitan teruk, doktor biasanya akan mengesyorkan ubat parenteral untuk rawatan awal.

Jangkitan Helicobacter pylori dan penyakit ulser duodenum

Tetracycline boleh digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh Helicobacter pylori dan ulser duodenum aktif atau riwayat ulser duodenum. Ubat ini biasanya digabungkan dengan metronidazole, bismuth subsalicylate, dan antagonis reseptor histamin H2.

Sekiranya selepas 14 hari rawatan tidak berjaya, anda harus berjumpa doktor lagi. Biasanya rawatan akan diulang tanpa kombinasi dengan metronidazole.

Malaria

Tetrasiklin dapat diberikan untuk mengobati malaria tanpa komplikasi yang disebabkan oleh Plasmodium falciparum atau P. vivax. Ubat ini terutama diberikan apabila bakteria diketahui tahan terhadap klorokuin.

Bagi kes malaria yang teruk disebabkan oleh P. falciparum, oleh itu tetrasiklin digunakan bersamaan dengan quinidine gluconate. Rawatan diberikan dengan suntikan intravena sebagai rawatan awal dan kemudian boleh beralih ke persediaan oral apabila peningkatan gejala dicapai.

Jangkitan kolera

Tetracycline dan doxycycline adalah ubat pilihan untuk merawat jangkitan kolera yang disebabkan oleh Vibrio cholerae. Mereka juga digunakan sebagai ubat pelengkap dalam resusitasi cairan dan elektrolit pada kolera sederhana hingga teruk.

Jenama dan harga Tetracycline

Ubat ini telah beredar di Indonesia dengan beberapa jenama yang boleh anda dapatkan di farmasi. Jenama tetrasiklin yang biasa digunakan, seperti Super Tetra, Ramatetra, Trifacyclin, Tetrasanbe, dan lain-lain.

Anda mungkin memerlukan preskripsi doktor untuk ubat ini, terutamanya untuk persediaan parenteral. Berikut ini adalah maklumat mengenai jenama ubat tetrasiklin dan harganya:

Ubat generik

 • Tetrasiklin 500 mg. Persediaan tablet generik dihasilkan oleh PT Phapros dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 845 / tablet.
 • Tetrasiklin 500 mg cap. Kapsul generik yang dihasilkan oleh PT Kimia Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 1,883 / kapsul.
 • Tablet tetrasiklin 250 mg. Persediaan tablet generik dihasilkan oleh Bernofarm dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 1,195 / tablet.

Ubat paten

 • Tablet suprabiotik 500 mg. Persediaan tablet untuk merawat pelbagai jangkitan termasuk jerawat yang dihasilkan oleh Zenith Pharmasi Factory. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 1.042 / tablet.
 • Tetrin 250mg dan 500mg caps. Anda boleh mendapatkan kapsul yang dihasilkan oleh Interbat dan mendapatkannya dengan harga Rp 1,584 dan Rp 2,312 / tablet.
 • Cr 5g yang diselaraskan. Persediaan krim topikal untuk dermatitis mengandungi hidrokortison asetat dan tetrasiklin hidroklorida. Ubat ini dihasilkan oleh Ifars dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 7.921 / tiub.
 • Supertetra 250mg cap. Anda boleh mendapatkan kapsul yang dihasilkan oleh Darya Varia Laboratories dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 1.610 / tablet.
 • Tetrasanbe 500 mg. Anda boleh mendapatkan kapsul yang dihasilkan oleh Sanbe Farma dengan harga IDR 732 / tablet.
 • Salap Trifacycline 15g. Anda boleh mendapatkan salap untuk merawat jangkitan dermatitis dengan harga Rp 13.900 / tiub.

Bagaimana cara mengambil ubat tetrasiklin?

Baca dan ikuti arahan mengenai cara minum dan dos yang ditetapkan oleh doktor. Jangan mengambil jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Ubat tersebut harus diminum semasa perut kosong, sekurang-kurangnya 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan.

Jangan minum ubat ini dengan susu atau produk tenusu lain, kecuali jika doktor memberitahu anda untuk melakukannya. Produk tenusu boleh menyukarkan ubat untuk diserap oleh badan.

Sekiranya anda mengambil suntikan oral, goncangkan penggantungan oral dengan baik sebelum anda mengukur dosnya. Ukur ubat dengan sudu pengukur atau alat pengukur dos lain yang disertakan bersama ubat. Sekiranya anda tidak mempunyai alat pengukur dos, tanyakan kepada ahli farmasi anda mengenainya.

Sekiranya anda akan menjalani pembedahan, beritahu pakar bedah terlebih dahulu bahawa anda menggunakan tetrasiklin. Anda juga harus menjalani ujian perubatan berkala semasa menggunakan ubat ini dalam jangka masa panjang.

Ambil ubat sehingga dos yang ditetapkan selesai walaupun anda merasa anda sedang pulih. Menghentikan ubat sementara dos ubat masih ada boleh menyebabkan ketahanan bakteria.

Simpan ubat tetrasiklin pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik setelah digunakan.

Buang ubat yang tidak digunakan setelah tarikh luput pada label bungkusan telah berlalu. Mengambil tetrasiklin yang telah tamat tempoh boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang.

Berapakah dos tetrasiklin?

Dos dewasa

Konjungtivitis bakteria dan trachoma

Dos ubat sebagai ubat topikal: digunakan secara nipis pada kantung konjungtiva. Tempoh rawatan untuk konjungtivitis bakteria adalah maksimum 7 hari dan 6 minggu untuk trachoma.

jangkitan bakteria terdedah

 • Dos biasa: 250-500mg diambil setiap 6 jam.
 • Dos dan jangka masa rawatan berbeza-beza bergantung pada jenis jangkitan.

jerawatvulgaris (jerawat), Rosacea

Dos biasa: 250-500mg diambil setiap hari sebagai dos tunggal atau dibahagi sekurang-kurangnya 3 bulan.

Brucellosis

Dos biasa: 500mg diambil 4 kali sehari selama 3 minggu bersama dengan streptomisin.

Uretritis nongonokokus dan jangkitan genital yang tidak rumit

Dos biasa: 500mg diambil 4 kali sehari selama 7 hari.

Sifilis

 • Dos biasa: 500mg diambil 4 kali sehari.
 • Tempoh rawatan: 15 hari untuk sifilis kurang dari 1 tahun atau 30 hari untuk sifilis lebih dari 1 tahun (kecuali neurosifilis).

Jangkitan kulit kecil

Dos sebagai salap yang mengandungi 3% tetrasiklin dapat disapu ringan ke kawasan yang dijangkiti 1 hingga 3 kali sehari.

Dos anak

jangkitan bakteria terdedah

Umur lebih dari 8 tahun: 25-50mg per kg berat badan setiap hari diberikan dalam dos terbahagi setiap 6 jam.

Adakah tetrasiklin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) termasuk tetrasiklin dalam kategori kategori ubat D.

Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa ubat ini boleh menimbulkan risiko bahaya pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, penggunaan ubat boleh diberikan sebagai tambahan kepada risiko untuk keadaan yang mengancam nyawa tertentu.

Tetrasiklin juga diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan dimakan oleh ibu yang menyusu.

Apakah kesan sampingan ubat tetrasiklin yang mungkin?

Berhenti menggunakan ubat dan hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan berikut:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Muncul lecet, mengelupas, dan ruam merah yang teruk
 • Demam, menggigil, sakit badan, dan gejala selesema muncul
 • Kulit pucat atau kuning, mudah lebam atau pendarahan
 • Tanda-tanda jangkitan baru.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan tetrasiklin, termasuk:

 • Mual, muntah, cirit-birit, sakit perut, atau hilang selera makan
 • Tompok atau luka putih muncul di mulut atau bibir
 • Lidah bengkak, menghitam atau sukar menelan
 • Muncul luka atau bengkak di kawasan dubur atau alat kelamin
 • Gatal atau keputihan pada faraj.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap tetrasiklin atau ubat serupa seperti doxycycline, lymecycline, minocycline, atau oxytetracycline.

Beritahu doktor anda mengenai sejarah penyakit tertentu yang pernah anda alami, terutamanya:

 • penyakit hati
 • Penyakit buah pinggang ringan hingga sederhana
 • Lupus eritematosus sistemik (penyakit autoimun yang menyebabkan keradangan)
 • Myasthenia gravis (gangguan kelemahan otot).

Sekiranya anda mengambil tetrasiklin untuk merawat gonorea, doktor anda mungkin memerintahkan ujian untuk melihat sama ada anda juga mempunyai sifilis atau penyakit kelamin lain.

Beritahu doktor anda sebelum menggunakan tetrasiklin jika anda hamil atau menyusu. Ubat ini membawa risiko kesan buruk pada janin dan boleh mempengaruhi bayi yang disusui.

Tetrasiklin dapat menjadikan pil kawalan kelahiran kurang berkesan. Tanya doktor anda mengenai alternatif untuk kawalan kelahiran bukan hormon (kondom, diafragma dengan spermisida) untuk mencegah kehamilan.

Ubat tetrasiklin tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 8 tahun. Ubat ini boleh menyebabkan perubahan warna gigi kekal dan juga boleh mempengaruhi pertumbuhan pada kanak-kanak.

Interaksi tetrasiklin dengan ubat lain

Jangan mengambil tetrasiklin jika anda mengambil ubat berikut:

 • Methoxyflurane (ubat untuk menyekat rasa sakit dan sensasi kesakitan)
 • Ubat yang digunakan untuk merawat jerawat, seperti acitretin, isotretinoin, tretinoin

Beritahu doktor atau ahli farmasi anda sebelum mengambil tetrasiklin jika anda juga mengambil ubat berikut:

 • Antibiotik penisilin contohnya amoksisilin.
 • ubat untuk kolesterol tinggi, misalnya kolestiramin, kolestipol
 • Atovaquone (ubat malaria)
 • Ubat penipisan darah, contohnya warfarin
 • Lithium (ubat gangguan mood)
 • Digoxin (ubat penyakit jantung)
 • Methotrexate (ubat untuk merawat barah atau rheumatoid arthritis)
 • Ubat untuk merawat migrain, seperti ergotamin, metisergide
 • Sucralfate
 • Ubat untuk merawat cirit-birit, seperti kaolin-pektin, bismut, bisacodyl.

Ubat ini tidak boleh diminum bersama antasid, multivitamin, tablet kalsium, zat besi atau julap yang mengandung magnesium. Ubat ini dapat mengurangkan keberkesanan tetrasiklin. Ambil tetrasiklin sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum atau 4 jam selepas mengambil antasid.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found