Kesihatan

Kekurangan oksigen di otak boleh membahayakan, apa simptom dan rawatannya?

Kekurangan oksigen di otak biasanya dikenali sebagai hipoksia serebrum. Ini boleh menjadi sangat berbahaya kerana otak adalah organ penting untuk kelangsungan hidup seseorang.

Lalu apakah perkara-perkara yang boleh menyebabkan kekurangan oksigen di otak? Adakah ini dapat dicegah? Jadi bagaimana jika anda sudah mengalaminya? Mari lihat ulasan penuh di bawah!

Apa kekurangan oksigen di otak?

Keadaan ini berlaku apabila otak tidak mendapat pengambilan oksigen dalam jumlah yang sepatutnya. Ini boleh berlaku walaupun aliran darah ke otak terus berjalan seperti biasa.

mengikut Berita Perubatan Hari Ini, keadaan termasuk keadaan kecemasan kerana boleh mengancam nyawa seseorang.

Punca kekurangan oksigen di otak

Terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi faktor berlakunya hipoksia serebrum. Secara umum, yang paling biasa adalah akibat lemas, mencekik, dan serangan jantung.

Untuk Garis Kesihatan, penyebab lain gangguan ini adalah:

 1. Hipotensi atau tekanan darah yang sangat rendah
 2. Komplikasi anestesia semasa prosedur pembedahan
 3. Keracunan karbon monoksida
 4. Perjalanan ke kawasan tanah tinggi melebihi 8,000 kaki
 5. Kemalangan otak
 6. Masalah kesihatan lain yang menyebabkan kesukaran bernafas, seperti serangan asma

Baca juga: Menghidap Asma? Ketahui Beberapa Faktor Yang Menyebabkan Asma Berulang Di Sini

Gejala kekurangan oksigen di otak

Hipoksia serebrum boleh dicirikan oleh gejala ringan hingga teruk. Ini semua bergantung pada jumlah kekurangan dan jangka masa otak tidak menerima oksigen yang diperlukannya. Gejala ringan termasuk:

 1. Kehilangan ingatan sementara
 2. Kesukaran menggerakkan bahagian badan tertentu
 3. Kurang tumpuan
 4. Sukar untuk memutuskan sesuatu

Harap maklum bahawa sel otak boleh mati jika kekurangan oksigen selama 5 minit. Oleh itu, gejala di atas akan bertambah buruk sekiranya otak kekurangan oksigen lebih lama. Gejala kekurangan oksigen di otak yang termasuk teruk adalah:

 1. Koma
 2. Kejang
 3. otak mati

Sekiranya kematian otak, murid mata tidak dapat bertindak balas terhadap cahaya dan penghidapnya tidak dapat bernafas tanpa alat bantu. Namun, jantung terus mengepam darah ke organ lain di dalam badan.

Baca juga: Mempunyai Sejarah Anemia? Mari Ketahui Senarai Buah Penambah Darah!

Siapa yang lebih berisiko mengalami gangguan ini?

Pada dasarnya setiap orang mempunyai risiko menghidap gangguan ini. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kategori orang yang berisiko lebih besar, termasuk:

Atlet dan profesion tertentu

Sukan seperti tinju, menyelam, atau mendaki gunung, adalah aktiviti yang berisiko tinggi untuk mendedahkan pelakunya kepada hipoksia serebrum.

Orang yang mempunyai profesi seperti ahli bomba terdedah kepada risiko gangguan ini.

Pesakit dengan penyakit tertentu

Beberapa jenis penyakit seperti asma, serangan jantung, hipotensi, gangguan paru-paru, atau sakit otot, juga sangat mudah membuat seseorang terkena gangguan ini.

Rawatan kekurangan oksigen di otak

Keadaan ini mesti diatasi dengan segera agar aliran oksigen dapat segera memasuki otak. Langkah rawatan akan bergantung kepada sebab dan keparahan kejadiannya.

Contohnya, jika anda mengalami ini kerana mendaki gunung, anda disarankan untuk segera kembali ke dataran rendah. Dalam kes-kes tertentu yang lebih teruk, secara amnya pegawai perubatan akan menggunakan alat pernafasan untuk mengatasi keadaan ini.

Selain merawat otak, biasanya jantung juga merupakan organ yang mendapat perhatian khusus dalam keadaan ini.

Baca juga: Senarai Antibiotik untuk Ubat Tifoid di Farmasi, Ingin Tahu Apa?

Bolehkah hipoksia serebrum dicegah?

Anda boleh mencegah perkara ini berlaku dengan memantau keadaan kesihatan anda secara berkala. Berjumpa doktor jika tekanan darah anda terlalu rendah, dan siapkan alat sedut sepanjang masa sekiranya anda mempunyai riwayat asma.

Elakkan pergi ke kawasan dengan ketinggian tertentu. Sekiranya anda tidak terkena api, lakukan dengan segera bantuan pernafasan atau CPR sebelum keadaan anda bertambah buruk.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found