Kesihatan

Atasi Kulit Kering Kering dengan 8 Langkah Ini

Mengatasi kulit bersisik kering bukanlah perkara yang mudah. Keadaan ini disebabkan oleh kelembapan kulit yang berkurang. Punca boleh sangat berbeza. Bermula dari kekurangan pengambilan cecair badan, memilih produk kecantikan yang salah, kesan buruk dari sinar UV dll.

Walaupun, anda tidak perlu risau, berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi kulit kering yang bising.

1. Mandi air suam

Sekiranya anda merasakan kulit anda sangat kering dan bersisik, cubalah menggunakan air suam untuk mandi. Air suam membantu kulit untuk berehat sehingga kelembapan pada kulit akan dihasilkan.

Tetapi, anda mesti mandi air suam tidak terlalu lama (tidak lebih dari 5-10 minit). Selain mandi, anda juga boleh memampatkan kulit dengan air suam, anda tahu.

2. Gunakan sabun pembersih

Sebilangan sabun pembersih akan memberi kesan yang agak keras, seperti kulit kering dan ketat setelah menggunakannya.

  • Basuh tangan anda dengan kerap. Sumber Foto: //www.theactivetime.com/

Gunakan sabun pembersih yang tidak mengandungi natrium lauril sulfat, kerana bahan-bahan ini dapat mengurangkan kelembapan kulit anda. Pilih juga produk sabun yang bebas dari wangian dan pewarna dan mempunyai label pelembap.

3. Gunakan jeli petroleum

Petroleum jelly dikenali sebagai kunci kelembapan kulit. Untuk kulit kering, penggunaan bahan ini sangat digalakkan. Petroleum jelly akan berfungsi sebagai humektan yang akan menutup kelembapan ke dalam kulit.

Walaupun teksturnya melekit dan tebal, bahan-bahannya akan menembusi kulit dengan sempurna. Sekiranya anda menghadapi masalah mencari jeli petroleum, maka cubalah alternatif lain seperti badam, zaitun, atau minyak kelapa.

4. Rendam dengan susu

Susu utuh mengandungi pelbagai vitamin, lemak, dan asid laktik. Bahan-bahan ini berfungsi sebagai pencuci muka dan mengawal kelembapan kulit. Sekiranya kulit kering dan mengelupas, cuba rendam kulit dengan susu keseluruhan.

Anda juga boleh menggunakan kain lap untuk memampatkan kawasan kulit. Biarkan kulit yang telah dibasuh dengan susu selama 10 minit. Selepas itu, gosokkan kulit dengan gerakan bulat. Lakukan rawatan ini secara berkala agar kulit tidak kering lagi.

5. menggunakan topeng muka

Sekiranya anda mencuba rawatan dengan topeng, anda harus mengelakkannya mengelupas muka bertekstur kasar. Pilih topeng muka yang mempunyai tekstur halus untuk mengekalkan kelembapan kulit.

Dengan menggunakan topeng semula jadi. Foto: //pixabay.com

Masker madu boleh dijadikan pilihan untuk mengatasi masalah kulit bersisik kering. Madu kaya dengan vitamin E sehingga berkesan untuk merawat kelembapan wajah. Sapukan madu tulen ke kawasan muka dan biarkan selama 10-15 minit.

Selepas itu, bilas dengan air bersih. Selain menggunakan madu. Anda boleh menambah alpukat ke dalam campuran. Alpukat sangat disyorkan untuk mengawal kelembapan dan menghaluskan kulit.

6. Jangan lupa pelindung matahari

Kesan sinar UV juga menjadi salah satu penyebab kulit kering dan bersisik. Anda boleh mencegah kerosakan kulit dengan menggunakan pelindung matahari. Pelindung matahari dengan SPF-30 akan sangat membantu kulit anda dari bahaya sinar UV.

7. Lakukan rawatan perubatan

Sekiranya keadaan kulit anda sangat kering, anda mesti segera berjumpa doktor kulit. Anda akan mendapat preskripsi dalam bentuk krim seperti modulator imun, kortikosteroid, dan sebagainya. Krim ini juga berfungsi sebagai anti-alergi.

Secara amnya, krim juga akan digabungkan dengan pelembap yang berfungsi untuk menghilangkan rasa gatal, kemerahan, dan bengkak akibat kulit kering.

8. Gunakan pelembap

Humidifier adalah alat yang berfungsi untuk menjaga kelembapan bilik. Udara dalaman yang tidak mempunyai kelembapan boleh menyebabkan kulit kering. mengikut Sekolah Perubatan Harvard, anda boleh menyesuaikan kelembapan hingga 60 peratus dengan alat ini.

Selain menjalankan rawatan di atas, pastikan pengambilan cecair badan mencukupi agar kelembapan kulit sentiasa terjaga.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found