Kesihatan

Sering dianggap remeh, ternyata ini adalah penyebab eosinofil rendah

Apabila eosinofil rendah, ini boleh menjadi tanda bahawa sesuatu berlaku di dalam badan. Penyebab utama eosinofil rendah boleh disebabkan oleh dua sebab.

Berikut adalah penerangan mengenai penyebab eosinofil rendah dan cara mengatasinya.

Apa itu eosinofil?

Eosinofil adalah sejenis sel darah putih. Dilaporkan dari Garis KesihatanSel darah putih adalah bahagian penting dalam sistem imun. Mereka sangat penting untuk melindungi tubuh dari serangan bakteria, virus, dan parasit.

Sumsum tulang dalam badan menghasilkan lima jenis sel darah putih yang berbeza, salah satunya adalah eosinofil. Setiap sel darah putih hidup dari beberapa jam hingga beberapa hari dalam aliran darah.

Eosinofil disimpan dalam tisu di seluruh badan, dan bertahan hingga beberapa minggu. Sumsum tulang terus menambah bekalan sel darah putih dalam badan.

Fungsi eosinofil merangkumi beberapa faktor, seperti pergerakan ke kawasan yang meradang, bahan yang memerangkap, membunuh sel, aktiviti anti-parasit dan bakterisida, membantu reaksi alergi segera, dan memodulasi tindak balas keradangan.

Tahap eosinofil normal

Sekiranya anda tidak tahu, tahap normal eosinofil pada orang dewasa ialah 500 eosinofil per mikroliter (mcl) darah. Walau bagaimanapun, pada kanak-kanak, tahap eosinofil boleh berbeza-beza, bergantung pada usia mereka.

Anda perlu tahu bahawa apabila eosinofil melebihi 500 eosinofil per mcl darah, maka anda mengalami keadaan yang disebut eosinofilia, yang terbahagi kepada tiga jenis:

  • Ringan (500-1500 eosinofil per mcl darah)
  • Sederhana (1,500-5,000 eosinofil per mcl darah)
  • Berat (5,000 lebih banyak eosinofil per mcl darah)

Tahap eosinofil rendah dan kesannya

Sebaliknya, jika tahap eosinofil jauh di bawah 500 eosinofil per mcl darah, dapat disimpulkan bahawa tubuh anda mengalami keadaan kekurangan eosinofil.

Ini kesan sampingan yang manaanda perlu tahu sama ada tahap eosinofil rendah. Iaitu, fungsi sistem ketahanan badan akan terganggu.

Sekiranya tahap eosinofil rendah disertai dengan penurunan tahap sel darah putih yang lain, itulah yang perlu anda perhatikan. Kerana, ini boleh menjadi tanda masalah pada sumsum tulang.

Sebaiknya pergi ke doktor secepat mungkin untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Apa yang menyebabkan tahap eosinofil rendah?

Pencetus tahap eosinofil rendah disebabkan oleh dua perkara utama yang perlu diperhatikan. Yaitu, penyalahgunaan alkohol dan pengeluaran kortisol yang berlebihan (hormon stres).

Kedua-dua perkara ini sering diremehkan, walaupun merupakan pencetus utama penurunan tahap eosinofil. Berikut adalah penjelasan mengapa kedua-dua perkara ini boleh menyebabkan tahap eosinofil rendah.

1. Penyalahgunaan alkohol

Anda perlu tahu bahawa semasa menyalahgunakan alkohol, ia juga dapat menurunkan kadar sel darah putih yang lain. Apabila tahap eosinofil dan sel darah putih lain menurun, fungsi sistem kekebalan tubuh untuk melawan jangkitan akan terganggu.

2. Hormon kortisol yang berlebihan

Apabila jenis hormon ini berlebihan, ia boleh menyebabkan penurunan kadar eosinofil. Secara amnya, pengeluaran hormon kortisol yang berlebihan boleh disebabkan oleh sindrom Menghanyutkan.

sindrom Menghanyutkan Ini juga dikenali sebagai hypercortisolism, boleh membuat seseorang mengalami peningkatan kadar hormon kortisol dalam jangka masa panjang. Ini boleh disebabkan oleh penggunaan ubat kortikosteroid.

Bukan hanya dua pencetus utama di atas, seseorang juga boleh mengalami eosinofil rendah ketika bangun tidur. Kerana, tahap eosinofil rendah adalah perkara biasa pada waktu pagi. Sementara itu, pada waktu malam, tahap eosinofil akan meningkat.

Tetapi apabila penyalahgunaan alkohol atau pengeluaran hormon kortisol yang berlebihan tidak terbukti menjadi pencetus utama di sebalik penurunan kadar eosinofil di dalam badan. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa eosinofil rendah yang anda alami adalah normal, tidak perlu dibimbangkan.

Baca juga: Sel Darah Putih yang berlebihan: Punca dan Bahaya bagi Tubuh

Cara mengatasi eosinofil rendah

Untuk mengatasi tahap eosinofil rendah, anda boleh melakukan perkara berikut:

  • Kurangkan pengambilan alkohol
  • Elakkan menyimpan minuman beralkohol di rumah
  • Sekiranya anda ingin mengambil alkohol, sangat disarankan untuk mencatatnya dalam jurnal supaya lebih mudah bagi anda untuk mengukur tahap alkohol yang telah dimakan.
  • Atasi sindrom ini dengan segera Menghanyutkan kerana ia mencetuskan tahap eosinofil yang rendah.
  • Terapi sinaran untuk rawatan sindrom menggegarkan.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!