Kesihatan

Alat Picit Blackhead, Adakah Terdapat Kesan Sampingan?

Alat pemerasan komedo telah banyak digunakan kerana senang, tetapi jangan salah sangka, alat ini juga mempunyai kesan sampingan, anda tahu! Ya, ada banyak cara untuk menghilangkan komedo, salah satunya menggunakan pembersih vakum.

Cara membersihkan komedo di wajah mesti dilakukan dengan betul kerana boleh menyebabkan jerawat sekiranya anda menekan butang yang salah. Nah, untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat penjelasan mengenai faedah alat pemerasan komedo dan kesan sampingan berikut.

Baca juga: 5 Manfaat Menyusukan Ibu untuk: Menurunkan Berat Badan untuk Mencegah Depresi

Bagaimana alat pemerasan komedo berfungsi?

Alat pemeras blackhead adalah salah satu media yang digunakan untuk membersihkan komedo pada wajah. Biasanya, kekuatan alat pemeras atau penghisap bintik hitam agak ringan dan berkesan untuk menghilangkan minyak dan kulit mati dari liang.

Blackheads disebabkan oleh pori-pori yang tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Penyumbatan kemudian akan teroksidasi oleh udara, menjadikannya gelap. Oleh itu, ia juga sering disebut sebagai komedo terbuka atau komedo.

Beberapa pembersih vakum komedo termasuk salah satu alat profesional yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah atau FDA. Menurut University of Utah, penyedotan pori dapat membantu merawat komedo yang longgar.

Walaupun menggoda, jangan sekali-kali memerah komedo, terutama dengan tangan yang tidak dicuci. Memerah komedo sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan kerosakan kulit termasuk penampilan tisu parut.

Pelaporan dari Healthline, pengelupasan dan penembusan biasanya akan dilakukan untuk memudahkan membersihkan komedo. Nah, ada beberapa teknik alternatif yang boleh dilakukan untuk membantu menghilangkan komedo, seperti berikut:

  • Gunakan pembersih di kaunter dengan asid salisilik. Asid salisilik itu sendiri berguna untuk memecah sel kulit mati dan minyak yang menyumbat liang.
  • Eksfoliasi dengan asid hidroksi beta atau BHA, seperti asid glikolik. Biasanya pembersihan ini dapat memudahkan komedo keluar dari liang pori.
  • Gunakan topeng muka. Topeng yang boleh digunakan untuk membersihkan bintik hitam adalah topeng tanah liat dan topeng arang.

Perlu juga diperhatikan untuk menggunakan produk wajah bukan komedogenik untuk mengelakkan risiko jerawat pada wajah. Untuk mengelakkan komedo kembali, anda diminta mencuci muka secara berkala setelah berpeluh.

Usahakan jangan tidur dengan alat solek kerana boleh mencetuskan penampilan bintik hitam kepada jerawat.

Adakah pemeras blackhead berkesan?

Penggunaan alat pemeras komedo ini mesti dipertimbangkan dengan betul, seperti kekuatan yang digunakan. Biasanya alat peras atau penyedut ini digunakan pada tahap sederhana sehingga tidak akan mencederakan kulit wajah.

Sekiranya anda ingin menggunakannya sendiri, maka anda boleh membelinya secara dalam talian dengan harga yang berpatutan. Walau bagaimanapun, beberapa doktor kecantikan juga mempunyai alat ini sehingga boleh menjadi pilihan anda apabila anda ingin menghilangkan komedo dengan berkesan.

Biasanya, pemeras komedo berkesan membersihkan jika anda memperhatikan langkah-langkah sebelum menggunakannya. Ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan agar komedo dapat dikeluarkan dengan berkesan dari kulit, termasuk:

mencuci muka

Perkara pertama yang perlu dilakukan ketika anda ingin menghilangkan komedo dengan berkesan adalah membersihkan wajah anda. Pembersihan muka boleh dilakukan dengan menggunakan sabun cuci yang digunakan kemudian diikuti dengan mengukus.

Wap ini bertujuan untuk membuka pori-pori wajah untuk memudahkan komedo keluar. Selain wap, anda juga boleh menggunakan produk yang mengandungi asid salisilat atau asid glikolik.

Penggunaan alat

Terdapat banyak alat pemerasan komedi di pasaran, tetapi anda tetap disarankan untuk melakukannya di klinik kecantikan atau pakar dermatologi. Juga, pastikan tidak berlebihan semasa menggunakannya kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya.

Apabila pori-pori wajah terbuka, maka segera gunakan alat untuk menghilangkan komedo. Sentiasa ingat untuk menggunakannya secara sederhana atau tidak terlalu ketat untuk mengelakkan risiko kesan sampingan.

Baca juga: Gejala HIV: Mulut Kering hingga Melepuh!

Kesan sampingan kerana penggunaan alat pemerah blackhead

Walaupun mudah dilakukan sendiri, penggunaan alat pemeras komedo ini mesti dipertimbangkan. Sekiranya tidak dilakukan oleh seseorang yang berpengalaman, ia boleh mencetuskan lebam atau disebut juga telangiectasias.

Telangiectasias adalah pecahnya saluran darah di wajah yang merupakan keadaan berbahaya. Saluran darah wajah yang rosak dapat dirawat dengan laser sehingga penampilannya dapat kembali normal.

Nah, untuk itu, ia perlu ditangani oleh orang profesional agar kesan sampingan yang lain tidak berlaku. Juga berbincang dengan doktor anda mengenai cara paling selamat untuk menghilangkan komedo yang degil.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!