Kesihatan

Dexchlorpheniramine maleate

Dexchlorpheniramine maleate (dexchlorpheniramine maleate) adalah ubat antihistamin yang merupakan ramuan ubat Celestamine.

Ubat ini adalah turunan chlorpheniramine maleate (CTM). Ubat ini pertama kali dipatenkan pada tahun 1962 dan mula dilesenkan untuk penggunaan perubatan pada tahun 1959.

Berikut adalah maklumat lengkap mengenai ubat dexchlorpheniramine maleate, faedah, cara penggunaan, dos dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa dexchlorpheniramine maleate?

Dexchlorpheniramine maleate adalah ubat antihistamin yang digunakan untuk merawat bersin, hidung berair, gatal-gatal, mata berair gatal, ruam, gejala alergi lain dan selesema.

Ubat ini biasanya boleh didapati dalam bentuk tablet. Walau bagaimanapun, ia sering dijumpai sebagai gabungan ubat selsema dan batuk dalam bentuk sirap. Ubat ini sering digabungkan dengan phenylpropanolamine untuk merawat keradangan pada selsema dan batuk.

Apakah fungsi dan faedah ubat dexchlorpheniramine maleate?

Dexchlorpheniramine maleate berfungsi sebagai agen yang menyekat kesan histamin kimia yang berlaku secara semula jadi di dalam badan.

Ubat ini adalah antagonis reseptor histamin H1. Satu kajian mendapati bahawa dexchlorpheniramine mempunyai nilai Ki 20 ​​hingga 30 mikrometer untuk reseptor asetilkolin muscarinic.

Dalam dunia kesihatan, ubat ini mempunyai manfaat untuk merawat beberapa masalah dengan keadaan berikut:

Rinitis alergi

Ubat ini dapat melegakan simptom alergi, seperti rhinorrhea, bersin, kerengsaan oronasopharynx, laserasi, mata merah, kerengsaan, dan gatal-gatal.

Biasanya, ubat ini digunakan dalam kombinasi tetap dengan agen lain, seperti acetaminophen, dextromethorphan, guaifenesin, ibuprofen, phenylephrine, pseudoephedrine.

Urtikaria

Urtikaria adalah gangguan alergi dengan gejala kemerahan kulit, lebam, dan gatal-gatal. Ruam merah yang muncul di kulit sering berselang.

Gangguan ini termasuk dalam salah satu keadaan alahan dan biasanya menjadi lebih baik dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, gejala urtikaria akut mungkin memerlukan rawatan beberapa antihistamin.

Beberapa antihistamin disyorkan untuk merawat urtikaria, termasuk dexchlorpheniramine maleate. Untuk keadaan akut urtikaria mungkin memerlukan kombinasi dengan ubat lain yang mempunyai prestasi terapi yang lebih kuat.

Artritis reumatik

Rheumatoid arthritis adalah gangguan keradangan kronik yang boleh mempengaruhi fungsi sendi. Pada sesetengah orang, keadaan ini boleh merosakkan pelbagai sistem badan, termasuk kulit, mata, paru-paru, jantung, dan saluran darah.

Tidak seperti kerosakan pada osteoartritis, artritis reumatoid boleh mempengaruhi lapisan sendi. Ini menyebabkan pembengkakan yang akhirnya boleh menyebabkan hakisan tulang dan kecacatan sendi.

Keradangan yang berkaitan dengan rheumatoid arthritis dapat diatasi dengan dexchlorpheniramine dalam kombinasi dengan dexamethasone. Penggunaan ubat ini tidak boleh berada di luar pengawasan doktor. Ini untuk mengawal gejala dan mengurangkan risiko jangka panjang.

Jenama dan harga Dexchlorpheniramine maleate

Ubat ini mempunyai izin pengedaran untuk penggunaan perubatan di Indonesia dan telah digunakan secara meluas sebagai ubat bebas yang terhad. Anda boleh membeli ubat ini tanpa preskripsi doktor.

Ubat ini jarang dipasarkan sebagai ubat tunggal seperti chlorpheniramine maleate (CTM). Ubat ini sering dijumpai sebagai ubat gabungan dengan ubat selesema dan batuk.

Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan pelbagai jenama dan harganya berbeza-beza, seperti berikut:

 • Mexone 0.5mg. Penyediaan tablet yang mengandungi dexamethasone 0.5 mg dan dexchlorpheniramine maleate 2 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 299 / tablet.
 • Tablet Meclovel. Penyediaan tablet yang mengandungi betametason 0,25 mg dan dexchlorpheniramine maleate 2 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 3,569 / tablet.
 • Tablet yang dituduh. Penyediaan tablet mengandungi 0.5 mg dexamethasone dan 2 mg dexchlorpheniramine maleate. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 1,916 / tablet.
 • Tablet kortamin. Penyediaan tablet mengandungi betametason 0,25 mg dan dexchlorpheniramine maleate 2 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 4,283 / tablet.
 • Graphachlor 4 mg. Persediaan tablet mengandungi dexamethasone dan dexchlorpheniramine maleate yang boleh anda dapatkan dengan harga IDR 380 / tablet.
 • Tablet Dextamine. Penyediaan tablet mengandungi 0.5 mg dexamethasone dan 2 mg dexchlorpheniramine maleate. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp.2.356 / tablet.
 • Sirap kortamin 60 ml. Penyediaan sirap mengandungi betametason 0,25 mg dan dexchlorpheniramine maleate 2 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 71,617 / sebotol.
 • Tablet Histachlor 2mg. Persediaan tablet mengandungi dexchlorpheniramine maleate yang boleh anda dapatkan dengan harga IDR 2,209 / helai.
 • Tablet forte intunal. Persediaan tablet mengandungi parasetamol 500 mg, phenylpropanolamide HCl 15 mg, dexchlorpheniramine maleate 2 mg, dextromethorpan HBr 15 mg, dan GG 50 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga IDR 4,215 / jalur yang mengandungi 4 tablet.

Bagaimana cara mengambil ubat dexchlorpheniramine maleate?

Gunakan dexchlorpheniramine maleate tepat seperti yang dinasihatkan oleh doktor atau ahli farmasi anda. Sekiranya anda tidak memahami arahan penggunaan pada bungkusan preskripsi, tanyakan kepada ahli farmasi atau doktor anda untuk mengelakkan penyalahgunaan.

Dexchlorpheniramine boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Untuk persediaan ubat yang dimaksudkan untuk rematik, ia mesti diambil sebaik sahaja makan.

Sekiranya anda mengalami gangguan gastrousus, minum ubat ini dengan makanan.

Anda dinasihatkan untuk mengambil ubat ini apabila anda tidak melakukan aktiviti, terutama yang memerlukan kewaspadaan seperti memandu.

Jangan hancurkan, kunyah, atau ubah bentuk tablet dexchlorpheniramine yang dilapisi filem. Ambil ubat ini pada masa yang sama dengan air.

Untuk memastikan anda mendapat dos yang tepat, ukur bentuk sirap dengan sudu atau cawan pengukur khas. Elakkan menggunakan sudu dapur untuk mengelakkan pengambilan ubat yang salah.

Sekiranya anda tidak mempunyai alat pengukur dos, tanyakan kepada ahli farmasi anda di mana anda boleh mendapatkannya. Lebih baik menggoncang sirap terlebih dahulu untuk memastikan larutan ubat benar-benar bercampur.

Jangan sekali-kali mengambil lebih banyak ubat ini daripada yang ditetapkan oleh doktor anda. Tablet dan sediaan sirap biasanya diambil setiap 4 hingga 6 jam mengikut keperluan (empat hingga enam kali sehari).

Simpan dexchlorpheniramine setelah digunakan pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari langsung. Pastikan penutup botol ubat ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Berapakah dos dexchlorpheniramine maleate?

Dos dewasa

 • Dos biasa: 2mg setiap 4-6 jam.
 • Dos maksimum: 12mg setiap hari.

Dos anak

 • Umur 2-5 tahun: 0.5mg setiap 4-6 jam
 • Umur 6-12 tahun: 1mg setiap 4-6 jam
 • Umur melebihi 12 tahun adalah sama dengan dos dewasa.

Adakah dexchlorpheniramine maleate selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori ubat B.

Kajian penyelidikan pada haiwan eksperimen tidak menunjukkan risiko kesan sampingan janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada manusia dan wanita hamil masih belum mencukupi. Penggunaan harus dilakukan setelah berunding dengan doktor terlebih dahulu.

Ubat ini terbukti dapat diserap dalam susu ibu jadi disarankan untuk berunding dengan profesional perubatan sebelum menggunakannya.

Apakah kemungkinan kesan sampingan dexchlorpheniramine maleate?

Kesan sampingan penggunaan dadah mungkin timbul akibat penyalahgunaan dadah atau kerana tindak balas tertentu dari tubuh pesakit. Berikut adalah risiko kesan sampingan daripada penggunaan dexchlorpheniramine maleate:

 • Reaksi alergi terhadap dexchlorpheniramine, seperti kesukaran bernafas, ruam, kemerahan kulit, bengkak bibir, lidah, atau muka, dan tekak gatal.
 • Kemurungan CNS (sistem saraf pusat)
 • Gangguan mata, seperti mydriasis atau mata kering.
 • Gangguan gastrointestinal yang dicirikan oleh mulut kering, mual, muntah, atau cirit-birit.
 • Gangguan sistem saraf, seperti penenang, sakit kepala, pening, kekeliruan, halusinasi, atau kejang.
 • Gangguan saluran ginjal dan saluran kencing, seperti pengekalan kencing.
 • Gangguan vaskular, seperti hipotensi.

Kesan sampingan dexchlorpheniramine yang lain, tidak biasa berlaku. Sekiranya gejala kesan sampingan muncul selepas anda mengambil ubat ini, anda harus berhenti menggunakannya dan berjumpa dengan doktor anda sekali lagi.

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas anda mengambil ubat ini termasuk:

 • Mengantuk, keletihan, atau pening
 • Sakit kepala
 • Mulut kering
 • Kesukaran membuang air kecil
 • Pembesaran prostat.

Amaran dan perhatian

Jangan minum ubat ini jika anda telah mengambil monoamine oxidase inhibitor (MAOI) seperti isocarboxazid, phenelzine, atau tranylcypromine dalam 14 hari terakhir. Interaksi ubat berbahaya boleh berlaku dan boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Jangan gunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alahan sebelumnya terhadap ubat ini, atau ubat klorpheniramine lain.

Beritahu doktor anda mengenai sebarang masalah perubatan yang pernah anda alami, terutamanya:

 • Glaukoma atau peningkatan tekanan pada mata
 • Sakit gastrik
 • Pembesaran prostat, masalah pundi kencing, atau kesukaran membuang air kecil
 • Hipertiroidisme
 • Hipertensi dan sebarang jenis masalah jantung
 • Asma

Ubat ini tidak menunjukkan risiko bahaya pada bayi yang belum lahir. Walau bagaimanapun, jangan minum ubat ini tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda hamil.

Bayi sangat sensitif terhadap kesan antihistamin, dan kesan sampingan yang serius boleh berlaku pada bayi yang disusui. Ubat ini tidak digalakkan jika anda menyusukan bayi. Jangan minum ubat ini tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor semasa anda menyusukan bayi.

Sekiranya anda berusia lebih dari 60 tahun, anda mungkin lebih berisiko mengalami kesan sampingan daripada menggunakan ubat ini. Anda mungkin memerlukan dos yang lebih rendah daripada dos biasa.

Berhati-hatilah semasa memandu, mengendalikan mesin, atau melakukan aktiviti berbahaya yang lain. Dexchlorpheniramine boleh menyebabkan pening atau mengantuk. Elakkan aktiviti ini setelah anda mengambil ubat ini.

Sebaiknya elakkan alkohol semasa anda mengambil ubat ini. Alkohol boleh meningkatkan rasa mengantuk dan pening semasa anda mengambil dexchlorpheniramine maleate.

Berunding dengan ahli farmasi sebelum mengambil ubat batuk, selsema, alergi, atau insomnia. Produk mungkin mengandungi ubat yang serupa dengan dexchlorpheniramine yang boleh menyebabkan overdosis antihistamin.

Sebelum mengambil ubat ini, beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat berikut:

 • Ubat untuk kegelisahan atau gangguan tidur seperti alprazolam, diazepam, lorazepam, chlordiazepoxide, temazepam, atau triazolam.
 • Ubat untuk kemurungan seperti amitriptyline, doxepin, nortriptyline, fluoxetine, sertraline, atau paroxetine.
 • Ubat lain yang dapat mengurangkan kewaspadaan, mengantuk, atau relaks.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!