Kesihatan

Methylprednisolone

Mengalami keradangan di dalam badan tentu menyebabkan pelbagai reaksi yang boleh mengganggu aktiviti harian. Ubat yang sering diresepkan untuk keadaan ini adalah methylprednisolone.

Rawatan yang betul juga perlu dilakukan agar reaksi keradangan tidak menjadi keadaan kronik.

Adakah anda tahu bagaimana ia berfungsi dan bagaimana menggunakan methylprednisolone? Mari lihat artikel berikut:

Untuk apa methylprednisolone?

Dilaporkan ubat-ubatan.comMethylprednisolone adalah ubat kortikosteroid yang berfungsi untuk mencegah pelepasan zat dalam tubuh yang menyebabkan keradangan.

Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh keadaan anda. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet dan juga terdapat dalam bentuk penggantungan atau penyelesaian.

Methylprednisolone 4 mg

Methylprednisolone 4 mg boleh didapati dalam bentuk tablet untuk diambil secara oral. Secara amnya, fungsi ubat ini sama, iaitu dapat membantu mengurangkan keradangan.

Methylprednisolone 4 mg berfungsi dengan menurunkan tindak balas sistem imun untuk mengurangkan bengkak, sakit, dan pelbagai reaksi alergi. Ubat ini adalah hormon kortikosteroid.

Methylprednisone 4 mg juga dapat digunakan dengan ubat lain untuk mengubati gangguan hormon. Walau bagaimanapun, methylprednisolone 4 mg tidak boleh diambil secara sembarangan dan harus diminum dengan preskripsi doktor.

Suntikan metilprednisolon

Suntikan atau suntikan metilprednisolon biasanya digunakan untuk merawat reaksi alergi yang teruk.

Ubat suntikan ini juga digunakan untuk mengobati multiple sclerosis (penyakit di mana saraf tidak berfungsi dengan baik), lupus, penyakit gastrointestinal, dan jenis arthritis tertentu.

Bukan hanya itu, suntikan metilprednisolon juga dapat digunakan untuk merawat keadaan tertentu yang dapat mempengaruhi darah, kulit, mata, sistem saraf, tiroid, ginjal, atau bahkan paru-paru.

Kadang kala, ubat ini digunakan bersama ubat lain untuk mengubati kadar kortikosteroid yang rendah.

Suntikan metilprednisolon hanya boleh dilakukan oleh profesional. Oleh itu, anda mungkin menerima suntikan ini di hospital atau kemudahan perubatan lain.

Apakah fungsi dan faedah metilprednisolon?

Seperti yang diketahui umum, methylprednisolone mampu merawat pelbagai keadaan.

Yang jelas, methylprednisolone adalah ubat yang digunakan untuk merawat pelbagai keadaan keradangan seperti arthritis, lupus, psoriasis, kolitis ulseratif, gangguan alergi, gangguan kelenjar (endokrin).

Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat merawat keadaan yang mempengaruhi kulit, mata, paru-paru, perut, sistem saraf, atau sel darah.

Methylprednisolone juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini, tetapi anda masih harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Petunjuk untuk methylprednisolone

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ubat ini, berikut adalah petunjuk untuk metilprednisolon.

Methylprednisolone adalah ubat kortikosteroid yang ditunjukkan dalam rawatan gangguan endokrin, gangguan reumatik, penyakit kolagen, penyakit dermatologi, keadaan alergi.

Petunjuk lain mengenai metilprednisolon adalah bahawa ia digunakan untuk penyakit mata, penyakit pernafasan, gangguan hematologi, penyakit neoplastik, penyakit gastrointestinal, dan keadaan yang mempengaruhi sistem saraf.

Ubat ini harus diambil dengan preskripsi doktor. Petunjuk metilprednisolon mesti dipertimbangkan untuk mengelakkan kesan sampingan yang boleh disebabkan.

Methylprednisolone boleh didapati dalam tablet 2 mg, 4 mg, 8 mg, 16 mg, 32 mg. Sementara itu, methylprednisolone 40 mg, 500 mg, dan 1000 mg boleh didapati dalam bentuk serbuk untuk penyelesaian suntikan.

Jenama dan harga Methylprednisolone

Methylprednisolone boleh didapati di bawah pelbagai tanda dagangan, seperti Medixon, Medrol, Mesol, Lexcomet, Hexilon, Intidrol, Medrol, dan sebagainya.

Harga methylprednisolone sendiri berbeza-beza, bergantung pada setiap farmasi. Namun, biasanya methylprednisolone dijual dengan harga Rp. 4.000 hingga Rp. 22,000 atau lebih. Harga berbeza untuk setiap farmasi.

Bagaimana methylprednisolone berfungsi?

Methylprednisolone tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil glukokortikoid. Kelas ubat ini adalah kumpulan ubat yang berfungsi dengan mengurangkan keradangan dan mengubah tindak balas imun badan.

Ubat ini akan membantu mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh keadaan anda.

Bagaimana cara mengambil methylprednisolone?

Ambil ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Anda boleh menggunakannya dengan makanan biasa atau air mineral. Sentiasa ikuti arahan dos dengan teliti. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor anda.

Jangan meningkatkan dos anda atau menggunakan ubat ini lebih kerap atau lebih lama daripada masa yang ditetapkan. Sekiranya anda tidak mengambil ubat seperti yang diarahkan, keadaan anda tidak akan menjadi lebih baik dan kesan sampingan juga dapat muncul.

Jangan berhenti mengambil ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda. Sekiranya anda berhenti secara tiba-tiba, anda mungkin mengalami gejala penarikan, yang dicirikan oleh penurunan berat badan, mual, sakit kepala, pening, dan sebagainya.

Dos dan peraturan penggunaan methylprednisolone

Dos ubat ini mesti disesuaikan dengan keadaan pesakit dan tindak balas badan terhadap rawatan. Sudah tentu, dos bagi setiap orang akan berbeza.

Berikut adalah dos yang disyorkan mengikut tujuan rawatan:

Dos methylprednisolone dewasa

1. Untuk mengatasi keradangan

Keradangan yang dapat diatasi dengan metilprednisolon adalah lupus. Anda yang menderita penyakit ini biasanya akan mengalami simptom yang berselang-seli. Ubat yang akan diberikan kepada anda dengan lupus biasanya berbentuk tablet dan suntikan.

Tablet untuk orang dewasa akan diberi dos 2-60 mg sehari, dibahagikan kepada 1 hingga 4 kali, ini bergantung pada jenis penyakit yang dirawat.

Manakala dos dewasa untuk ubat suntikan adalah 10-500 mg sehari.

2. Untuk mengatasi alahan dan asma

Selain mengatasi keradangan, methylprednisolone juga dapat digunakan untuk anda yang menderita alergi dan asma. Biasanya anda yang disyorkan mengambil tablet oral akan diberi dos dewasa 4-24 mg sehari.

Walau bagaimanapun, methylprednisolone dalam bentuk ubat suntikan, dos untuk orang dewasa adalah 40 mg. Dos untuk ubat ini biasanya bergantung pada tindak balas badan setiap orang.

3. Untuk merawat ruam kulit

Tidak seperti jenis ubat di atas, kali ini untuk merawat ruam kulit akibat reaksi keradangan, methylprednisolone akan diberikan dalam bentuk krim topikal.

Biasanya untuk orang dewasa 1 kali sehari sudah cukup untuk digunakan pada kawasan masalah.

Dos metilprednisolon kanak-kanak

Dos untuk setiap individu berbeza-beza, bergantung pada usia, keadaan yang harus dirawat, seberapa parah keadaannya, dan bagaimana reaksi pertama ketika mengambil ubat tersebut. Dos methylprednisolone pediatrik harus sangat berhati-hati.

Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah dos metilprednisolon kanak-kanak.

1. Untuk mengatasi keradangan

Dalam dos metilprednisolon pada kanak-kanak, doktor biasanya akan menetapkan dos yang lebih rendah untuk kanak-kanak. Dos pediatrik metilprednison untuk merawat keradangan adalah 0.5-1.7 mg / kg berat badan setiap hari. Dadah hanya boleh diberikan setiap 6-12 jam.

Itu berlaku untuk ubat oral dan juga dalam bentuk suntikan. Untuk maklumat lebih lanjut, anda harus berjumpa doktor.

2. Untuk mengatasi alahan dan asma

Berbeza dengan dos yang diberikan kepada orang dewasa, dos metilprednisolon untuk kanak-kanak adalah 1-4 mg / kgBW sehari. Dos ini hanya digunakan untuk ubat suntikan.

Untuk pentadbiran ubat oral, doktor akan menentukan dos mengikut keadaan yang akan dirawat. Sebaiknya tanya doktor anda mengenai perkara ini kerana setiap keadaan memerlukan rawatan yang berbeza.

3. Untuk merawat ruam kulit

Sama seperti dos pada orang dewasa, dos methylprednisolone pada anak akan diberikan dalam bentuk krim topikal sekali sehari di kawasan yang dijangkiti.

Kesan sampingan metilprednisolon

Setiap pengambilan ubat masih ada risiko kesan sampingan yang berlaku, walaupun tidak pasti anda akan mengalaminya. Dilaporkan ubat-ubatan.comSecara amnya, kesan sampingan yang boleh berlaku adalah dalam bentuk reaksi alahan.

Contohnya, pengekalan cecair (bengkak di tangan atau kaki), pening, sensasi berputar, perubahan pada haid, sakit kepala dan kembung perut.

Bukan hanya itu, terdapat beberapa reaksi lain yang akan anda rasakan dan setiap orang mengalami gejala yang berbeza.

 • Kemurungan hingga kejang
 • Najis berdarah atau hitam
 • Batuk berdarah
 • Pacreatitis
 • Penglihatan akan terganggu
 • Peningkatan berat badan yang drastik
 • Kalium rendah (kekeliruan, degupan jantung tidak teratur, dahaga teruk, kerap membuang air kecil, ketidakselesaan kaki, kelemahan otot dan rasa lumpuh)

Sekiranya anda mengalami beberapa reaksi di atas atau perkara lain, anda harus segera menghubungi doktor anda, supaya anda dapat mendapatkan rawatan yang tepat dengan segera.

Interaksi metilprednisolon dengan ubat lain

Ubat ini mungkin berinteraksi dengan ubat lain seperti vitamin, atau ubat-ubatan herba yang mungkin anda ambil. Ini tentu boleh membahayakan atau bahkan mencegah ubat itu berfungsi dengan baik di dalam badan.

Untuk mengelakkan kesan sampingan yang membawa maut, doktor anda harus memantau semua ubat yang anda ambil dengan berhati-hati.

Pastikan anda memberitahu doktor mengenai ubat, vitamin, atau ubat herba yang anda ambil.

Sama seperti mengambil ubat lain, anda harus tahu bahawa anda harus mengelakkan pengambilan methylprednisolone bersama dengan ubat lain seperti:

 • Cyclosporine yang akan membuat anda merasa kejang
 • Ketokonazol
 • Diuretik atau amfoterisin B meningkatkan risiko hipokalemia
 • Digoxin yang akan menyebabkan aritmia
 • Aspirin yang boleh mengganggu sistem pencernaan
 • Antibiotik makrolida, ketokonazol, eritromisin, rifampisin, dan kolestiramin barbiturat dan hormon estrogen
 • Vaksin segera, seperti vaksin selesema hidung, vaksin varicella (cacar air), dan vaksin campak, gondok, dan rubella (MMR)
 • Warfarin dan heparin, boleh menipiskan darah dan menyebabkan pendarahan berbahaya.

Bukan hanya beberapa ubat di atas, mungkin ada ubat lain yang tidak boleh diambil pada masa yang sama semasa mengambil methylprednisolone. Jadi, jangan lupa beritahu doktor, okey?

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil methylprednisolone

Agar ubat ini berfungsi dengan baik untuk merawat beberapa penyakit, disarankan agar methylprednisolone dalam bentuk tablet diambil setelah makan. Ini penting dilakukan untuk mengelakkan ulser perut.

Pastikan anda mengambil ubat ini dengan segelas air untuk menelan keseluruhan tablet. Methylprednisolone harus diambil pada dos yang ditetapkan oleh doktor dan harus ada selang waktu yang konsisten antara satu dos dan yang berikutnya.

Kemudian bagi anda yang lupa atau ketinggalan jadual pengambilan tablet methylprednisolone, sangat digalakkan mengambilnya dengan segera.

Tetapi harus diingat bahawa jika sudah hampir waktunya untuk mengambil ubat berikutnya, abaikan sahaja dan jangan menggandakannya untuk mengambilnya pada masa yang sama, oke?

Baca juga: Jangan Abaikan, Inilah 4 Ubat Tenggorokan Sakit di Farmasi yang Boleh Anda Pilih

Amaran dan amaran metilprednisolon

Methylprednisolone tidak boleh diambil secara sembarangan. Terdapat beberapa peringatan yang perlu dipertimbangkan sebelum mengambil ubat ini. Inilah peringatannya.

1. Wanita hamil

Dilaporkan perubatannewstoday.com, belum ada kajian yang dilakukan pada manusia untuk mengesahkan bahawa metilprednisolon boleh mempengaruhi kehamilan.

Bercakap dengan doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan semasa kehamilan jika manfaatnya melebihi risiko yang berpotensi.

2. Ibu menyusu

Methylprednisolone boleh masuk ke dalam susu ibu dan menyebabkan kesan sampingan pada bayi. Beritahu doktor mengenai keadaan anda sekiranya anda menyusu.

3. Warga emas

Buah pinggang orang dewasa yang lebih tua mungkin tidak lagi berfungsi dengan optimum. Ini boleh menyebabkan tubuh memproses ubat lebih lambat daripada yang sepatutnya. Akibatnya, lebih banyak ubat akan tinggal di dalam badan untuk jangka masa yang lebih lama.

Ini tentunya meningkatkan risiko kesan sampingan yang lebih tinggi. Sekiranya anda seorang tua, anda harus bertanya kepada doktor mengenai dos yang tepat.

Ubat ini akan diberikan mengikut keadaan badan, mungkin pada dos yang lebih rendah atau mungkin memerlukan jadual dos yang berbeza.

4. Kanak-kanak

Ubat ini jika diambil secara berlebihan dapat memperlambat pertumbuhan anak-anak. Doktor juga harus memantau ketinggian dan pertumbuhan anak secara berkala. Kanak-kanak harus menggunakan dos ubat yang paling efektif untuk mengurangkan risiko pertumbuhan yang perlahan.

Nah, itulah maklumat mengenai ubat methylprednisolone yang perlu anda fahami. Gunakan dengan betul hanya dengan preskripsi doktor, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!