Kesihatan

Penting untuk Reproduksi Lelaki, Ketahui Fungsi Kelenjar Prostat!

Prostat adalah kelenjar otot seukuran aprikot. Kelenjar ini boleh terkena penyakit yang mempengaruhi kesuburan lelaki. Apakah fungsi kelenjar prostat?

Kelenjar prostat terletak di hadapan rektum, tepat di bawah pundi kencing. Beratnya sekitar 1 ons (30 gram) dan mengelilingi uretra, tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing ke zakar. Kelenjar ini penting untuk berfungsi dengan baik sistem pembiakan lelaki.

Apakah fungsi utama kelenjar prostat?

Terdapat beberapa fungsi kelenjar prostat yang perlu anda ketahui, termasuk:

  • Mengeluarkan cecair prostat, salah satu komponen air mani
  • Menghasilkan cecair yang bersama dengan sel sperma dari testis, serta cecair dari kelenjar lain, yang kemudian membentuk air mani
  • Otot prostat memastikan bahawa air mani ditekan ke dalam uretra dan kemudian dikeluarkan semasa ejakulasi

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, prostat juga mengeluarkan cecair yang menjaga sperma hidup sambil melindungi mereka dan kod genetik yang mereka bawa. Prostat berkontraksi semasa ejakulasi dan mengalirkan cecairnya ke dalam uretra.

Semasa ejakulasi, sperma bergerak di sepanjang dua tiub, yang disebut vas deferens. Mereka membawa berjuta-juta sperma dari testis (di mana ia dibuat) ke vesikel mani. Vesikel mani melekat pada prostat dan menambahkan cecair tambahan ke air mani sebelum dihantar ke uretra.

Prostat itu sendiri berkontrak semasa ejakulasi, menutup jurang antara pundi kencing dan uretra dan mengeluarkan air mani dengan cepat.

Inilah yang membuat lelaki tidak dapat membuang air kecil dan ejakulasi pada masa yang sama.

Fungsi lain dari kelenjar prostat

Dilaporkan NCBI, inilah fungsi kelenjar prostat untuk mengetahui dengan lebih mendalam.

Pengeluaran cecair untuk simen

Satu bahagian air mani dihasilkan di prostat. Air mani (air mani) itu sendiri adalah cecair yang membawa sel sperma yang dilepaskan oleh organ seksual pada lelaki.

Bersama dengan sel sperma dari testis, cairan dari vesikel mani dan rembesan yang dikeluarkan oleh kelenjar berukuran kacang di bawah prostat (kelenjar bulbourethral), cairan prostat kemudian membentuk air mani. Semua cecair ini dicampurkan bersama di dalam uretra.

Rembesan prostat penting untuk fungsi sel sperma yang betul dan juga untuk kesuburan lelaki. Cecair susu nipis mengandungi banyak enzim seperti antigen khusus prostat (PSA). Enzim ini menjadikan simen lebih nipis.

Menutup uretra ke pundi kencing semasa ejakulasi

Semasa ejakulasi, otot sfinkter prostat dan pundi kencing menutup uretra ke pundi kencing untuk mengelakkan air mani memasuki pundi kencing. Semasa membuang air kecil, otot zon tengah menutup saluran prostat sehingga air kencing tidak dapat masuk.

Metabolisme hormon

Di dalam prostat, hormon testosteron (hormon lelaki) diubah menjadi bentuk aktif secara biologi, DHT (dihydrotestosteron).

Keadaan yang mempengaruhi kesihatan prostat

Walaupun mempunyai fungsi penting, fungsi prostat yang terganggu juga boleh menyebabkan beberapa masalah perubatan. Dilaporkan Web MD, berikut adalah beberapa syarat berikut:

1. Pembesaran prostat

Keadaan ini adalah keadaan di mana kelenjar prostat tumbuh menjadi ukuran yang tidak sihat. Peluang lelaki untuk menghidap keadaan ini meningkat seiring bertambahnya usia.

Namun, hanya kira-kira separuh lelaki yang mengalami prostat yang membesar memerlukan rawatan. Keadaan ini tidak menyebabkan barah prostat, walaupun kedua-duanya biasa berlaku pada lelaki yang lebih tua.

2. Kanser prostat

Kanser prostat adalah barah yang paling biasa pada lelaki (selain barah kulit). Kanser prostat sendiri mempunyai pertumbuhan yang perlahan. Seperti prostat yang membesar, risiko kanser prostat juga meningkat seiring bertambahnya usia.

Penyebab sebenar kanser prostat tidak diketahui, tetapi beberapa faktor telah dikaitkan dengan keadaan ini, seperti sejarah keluarga.

Baca juga: Kanser Prostat: Gejala, Punca, dan Rawatan yang Perlu Anda Ketahui

3. Prostatitis

Prostatitis adalah keradangan atau jangkitan prostat yang lebih biasa pada lelaki muda atau pertengahan umur.

Itulah beberapa fungsi kelenjar prostat yang anda tahu. Menjaga kesihatan prostat sangat penting bagi lelaki. Sekiranya terdapat masalah dengan kelenjar prostat, anda harus segera menghubungi doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!