Kesihatan

Mengalami Gejala Kehamilan, Tetapi Hasil Pek Ujian Negatif? Ternyata inilah penyebabnya!

Sebilangan wanita mengalami gejala kehamilan pek ujian sebenarnya menunjukkan hasil negatif. Berikut adalah beberapa sebab yang perlu anda ketahui.

Mengalami gejala kehamilan, tetapi hasilnya pek ujian negatif, apakah puncanya?

Mengalami keletihan, payudara yang bengkak, dan haid telah berlalu 5 hari sememangnya merupakan gejala atau tanda-tanda seseorang hamil. Tetapi adakah ia pasti?

Melancarkan penjelasan dari Garis Kesihatan, bahawa hanya ada satu cara untuk mengetahuinya iaitu dengan melakukan ujian kehamilan.

Tetapi ada juga yang mengalami gejala kehamilan dan melakukannya pek ujian hasilnya adalah negatif. Ternyata ada banyak sebab mengapa anda merasa hamil tetapi berakhir dengan tanda tolak, berikut adalah 10 sebab seperti yang dilaporkan dari halaman Garis Kesihatan:

Melakukan ujian terlalu awal

Anda harus tahu bahawa kit ujian kehamilan mungkin menunjukkan hasil yang negatif, walaupun anda hamil, anda tahu. Ini disebabkan oleh hCG yang tidak muncul sepenuhnya dalam air kencing. Keadaan ini disebut hasil negatif palsu.

Ini kerana, tidak semua wanita yang sudah hamil akan mempunyai tahap hCG yang sama dalam air kencing mereka.

Itulah sebabnya negatif palsu pada ujian kehamilan, jadi sangat disarankan agar anda menunggu waktu yang tepat agar tahap hCG dalam air kencing dapat dibaca pek ujian.

Cuba uji semula seminggu selepas pemeriksaan pertama.

Tetapi perlu diingat juga, jika anda mengambil ujian terlalu jauh dari tarikh jangkaan anda, anda tidak akan mempunyai cukup hormon kehamilan dalam air kencing anda untuk mencetuskan keputusan positif pada ujian tersebut.

Minum air terlalu banyak

Apabila anda minum terlalu banyak air, ia boleh menyebabkan badan terlalu terhidrat. Semakin mencairkan air kencing, semakin sedikit hCG akan ada dan semakin kecil kemungkinannya mendapat hasil positif pek ujian.

Oleh itu, ingatlah bahawa jangan mengurangkan penggunaan air anda sepenuhnya, jangan minum terlalu banyak pada malam sebelumnya atau pada waktu pagi semasa menjalani ujian kehamilan.

Cara penggunaan yang salah pek ujian

Walaupun ujian ini kelihatan cukup mudah, lebih baik jika anda melakukan ujian kehamilan jangan mengabaikan semua arahan pada pembungkusan.

Dan walaupun kebanyakan ujian kehamilan dirancang untuk berfungsi dengan cara asas yang sama, anda masih perlu mengambil ujian kehamilan yang berbeza.

Sekiranya anda tidak membuang air kecil di sebelah kanan jalur ujian, jangan meletakkan ujian ke bawah dan menghadap ke atas, atau jika anda membiarkannya terlalu lama sebelum menguji, hasilnya mungkin tidak tepat.

Anda membeli alat pek ujian yang rosak

Sama seperti produk yang dihasilkan secara besar-besaran, ujian kehamilan boleh tiba di kedai yang rosak, kadaluarsa, terdedah kepada suhu yang terlalu tinggi atau terlalu rendah semasa penghantaran, atau tidak berfungsi.

Oleh itu, sangat disyorkan untuk melakukan ujian kehamilan dengan beberapa jenama pek ujian berbeza. Tujuannya adalah untuk mengukur seberapa tepat keputusan yang ditunjukkan adalah sama ada anda hamil atau tidak.

Terdapat gangguan pada keadaan kehamilan

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara di atas, menurut penjelasan dari halaman Garis Kesihatan hasil negatif pek ujian Ia juga boleh disebabkan oleh beberapa gangguan semasa kehamilan, seperti:

Kehamilan ektopik

Keadaan ini berlaku apabila telur yang disenyawakan menanam di suatu tempat di luar rahim. Tetapi kehamilan seperti ini tidak akan bertahan lama, kerana plasenta tidak akan tumbuh sebagaimana mestinya, dan tahap hCG tidak selalu meningkat ke tahap yang dapat dikesan.

Mengalami ovulasi

Ovulasi yang berlaku sekitar pertengahan kitaran biasanya tidak mempunyai banyak gejala kehamilan yang sama dengan haid, tetapi anda masih boleh mengalami kelembutan payudara, kekejangan ringan, dan kadang-kadang loya kerana rahim melepaskan telur bulanannya.

Baca juga: Kegagalan ovulasi dapat menurunkan kemungkinan anda hamil, mengenali sebab & tanda!

Kesan sampingan pengambilan ubat

Sekiranya anda menghadapi masalah hamil dan sedang menjalani rawatan kesuburan, ingat bahawa ubat-ubatan ini dirancang, sebahagiannya, untuk meningkatkan tahap hormon.

Terapi yang meningkatkan progesteron atau menyekat estrogen boleh menyebabkan gejala yang meniru PMS dan kehamilan, termasuk mual, kembung, payudara lembut, dan perubahan mood.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!