Kesihatan

Jangan Abaikan! Platelet Rendah Boleh Berbahaya untuk Tubuh yang anda tahu

Bahaya platelet rendah boleh berlaku jika masalah ini dibiarkan tanpa rawatan perubatan, anda tahu! Perlu diingat, apabila darah anda tidak mencukupi, tubuh anda tidak dapat membentuk gumpalan untuk menghentikan pendarahan.

Oleh itu, sangat berbahaya jika kulit yang rosak atau cedera tidak dapat sembuh kerana platelet rendah. Baiklah, untuk lebih jelasnya, mari lihat penjelasan berikut mengenai bahaya platelet rendah.

Baca juga: Di Sebalik Pelbagai Manfaat Vitamin D, Bolehkah Ini Menurunkan Risiko Jangkitan dan Mencegah COVID-19?

Apa itu trombosit?

Platelet atau juga dikenali sebagai plalet adalah sel darah yang bertanggungjawab untuk proses pembekuan. Sekiranya dinding saluran darah rosak, platelet akan bergegas ke lokasi itu, kemudian membentuk gumpalan untuk menyekatnya sehingga pendarahan berhenti.

Sekiranya bilangan platelet rendah, pendarahan mungkin berlangsung lebih lama. Sementara itu, jika kadarnya berlebihan, dapat menyebabkan pembekuan darah yang tidak normal yang dapat memicu berbagai penyakit serius.

Punca platelet rendah

Kiraan platelet yang rendah, yang disebut trombositopenia, berlaku apabila parasnya kurang dari 150,000 per mikroliter darah. Setiap platelet hanya hidup sekitar 10 hari, maka tubuh akan memperbaharuinya secara berterusan dengan proses pengeluaran di sumsum tulang.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan penurunan jumlah platelet dalam badan, termasuk:

1. Platelet terperangkap

Platelet yang terperangkap dalam limpa dapat menyebabkan penurunan kadar di banyak bahagian tubuh yang lain. Limpa adalah organ kecil seukuran kepalan tangan yang terletak tepat di bawah tulang rusuk kiri berhampiran perut.

Organ ini berfungsi untuk melawan jangkitan dan menyaring bahan yang tidak digunakan dalam darah. Nah, limpa yang membesar dapat menyebabkan penumpukan platelet di dalamnya, lalu menjebaknya. Ini menjadikan platelet yang beredar menjadi berkurang.

Pembesaran limpa itu sendiri boleh dicetuskan oleh pelbagai faktor, iaitu:

 • masalah jantung, seperti sirosis dan hepatitis
 • trombositopenia pencairan, berlaku akibat pendarahan teruk dan transfusi sel darah merah dalam masa yang singkat
 • Trombositopenia palsu (pseudothrombocytopenia), yang merupakan keadaan yang disebabkan oleh penggumpalan platelet
 • Trombositopenia neonatal, yang merupakan keadaan platelet rendah kongenital, disebabkan oleh masalah genetik yang agak jarang berlaku.

2. Pengeluaran platelet menurun

Pengeluaran platelet yang menurun dapat mempengaruhi tahap platelet yang beredar ke seluruh badan. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh masalah dengan sumsum tulang, di mana platelet dihasilkan.

Dalam beberapa kes, keadaan yang sama juga boleh mempengaruhi pembebasan sel darah merah (eritrosit) dan sel darah putih (leukosit). Berikut adalah beberapa faktor yang boleh mengganggu sumsum tulang dalam menghasilkan komponen darah:

 • Kanser: Beberapa jenis barah dapat menurunkan kemampuan sumsum tulang untuk menghasilkan sel darah, terutama jika sel yang tidak normal telah menyebar ke kelenjar getah bening
 • Pengambilan alkohol: Dalam jangka masa panjang, bahan yang terdapat dalam alkohol boleh dibawa ke sumsum tulang dan mempengaruhi kinerjanya
 • Kekurangan folat: Vitamin B12 atau juga dikenali sebagai folat memainkan peranan penting dalam menyokong pembentukan sel darah di sumsum tulang.

Baca juga: Jangan Meremehkan! Berikut adalah 5 Punca Leukosit Tinggi dalam Badan

jangkitan virus

Virus ini boleh menyerang mana-mana bahagian badan, termasuk kawasan penting seperti sumsum tulang. Jangkitan virus yang sering menyebabkan penurunan pengeluaran komponen darah (platelet, eritrosit, dan leukosit) termasuk:

 • Rubella
 • Beguk
 • Cacar air (varicella)
 • Hepatitis C
 • HIV

Anemia aplastik

Anemia aplastik adalah istilah umum yang merujuk kepada keadaan ketika sumsum tulang gagal menghasilkan sel darah (eritrosit, leukosit, dan platelet). Keadaan ini, juga dikenali sebagai pancytopenia, dipengaruhi oleh banyak perkara, termasuk:

 • Dadah: Dadah yang boleh menyebabkan penurunan fungsi sumsum tulang termasuk fenitoin (untuk sawan) dan valproat (untuk epilepsi).
 • Kemoterapi: Rawatan barah menggunakan dos ubat yang sangat tinggi.

3. Kerosakan platelet

Pemusnahan platelet secara besar-besaran boleh menyebabkan penurunan tahap di seluruh badan. Penyebab platelet rendah ini dapat dipengaruhi oleh banyak perkara, baik yang berkaitan dengan masalah imun dan gangguan bukan imun, seperti:

Kesan ubat

Beberapa ubat boleh menyebabkan reaksi imunologi terhadap platelet, yang kemudian dapat memicu kerosakan sel darah. Ubat ini termasuk:

 • Antibiotik jenis sulfonamide dan rifampin
 • Ubat penyitaan karbamazepin (Tegretol, Tegretol XR, Equetro, Carbatrol)
 • Ubat untuk gangguan irama jantung (aritmia) seperti digozin (Lanoxin)
 • Kuinin ubat malaria (Quinerva, Quinite, QM-260)
 • Penghilang rasa sakit seperti paracetamol atau acetaminophen (Tylenol)
 • Ubat penipisan darah seperti heparin

Purpura trombositopenia idiopatik

Penyebab platelet rendah seterusnya adalah idiopatik thrombocytopenia purpura (ITP). Keadaan ini berlaku apabila sistem imun menyerang platelet, menyebabkannya hancur. Dalam keadaan yang teruk, ITP sebenarnya dapat menurunkan tahap platelet ke tahap yang sangat rendah.

Pada orang dewasa, ITP sering menjadi komplikasi penyakit kronik dan jangka panjang yang lain. Semasa pada kanak-kanak, biasanya bermula dengan jangkitan virus.

Penyakit autoimun

Selain purpura trombositopenia idiopatik, terdapat beberapa penyakit imun lain yang boleh menyebabkan pemusnahan platelet. Mekanismenya sama, iaitu sistem imun menyerang sel darah yang sihat.

Dari banyak penyakit imun, lupus dan rheumatoid arthritis adalah dua gangguan kesihatan yang boleh menyebabkan keadaan ini.

Bakteria dalam darah

Salah satu penyebab platelet rendah yang jarang diketahui adalah pencemaran bakteria dalam darah. Sekiranya bakteria masuk ke dalam darah, maka ia boleh menyebabkan kerosakan pada platelet. Lama kelamaan, ini boleh mempengaruhi tahap platelet dalam badan.

Baca juga: Mengenali Penyakit Autoimun: Punca, Gejala, dan Rawatan

Apakah bahaya platelet rendah yang perlu diketahui?

Keadaan darah yang rendah dalam platelet. Foto: //specialty.mims.com

Thrombocytopenia boleh berkisar dari ringan hingga teruk, bergantung pada penyebabnya.

Seseorang yang mempunyai bilangan platelet rendah biasanya akan mengalami gejala yang cukup ketara.

Beberapa simptom, seperti lebam mudah, pendarahan dangkal ke kulit, bintik-bintik ungu kemerahan muncul, darah dalam air kencing, keletihan, dan limpa yang membesar.

Bagi sesetengah orang, gejala boleh merangkumi pendarahan berat dan boleh membawa maut jika tidak ditangani dengan segera. Nah, berikut adalah beberapa bahaya platelet rendah di dalam badan yang perlu anda ketahui.

Kehilangan darah yang berlebihan

Sekiranya anda mengalami trombositopenia yang teruk, anda mungkin menghadapi risiko lebam dan pendarahan berlebihan. Bahkan kecederaan terkecil atau kecederaan ringan boleh mengancam nyawa.

Perlu diingat, risiko pendarahan paling serius apabila jumlah platelet turun di bawah 10,000 hingga 20,000 per mikroliter. Sekiranya platelet jatuh ke tahap yang sangat rendah, maka kemungkinan tubuh mula berdarah secara dalaman termasuk melalui sistem pencernaan.

Bahaya platelet rendah mengalami anemia

Platelet adalah salah satu daripada tiga jenis sel darah merah yang dihasilkan oleh sumsum tulang. Nah, jumlah platelet yang rendah dapat menyumbang kepada jumlah sel darah merah umum.

Apabila jumlah sel darah merah dikurangkan, maka tubuh cenderung mengalami anemia.

Anemia bermaksud tubuh tidak mendapat oksigen yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik. Kadang-kadang, anemia juga ringan atau sementara dan dalam kes lain penyakit ini boleh menjadi kronik, menyebabkan kecacatan, dan mengancam nyawa.

Gangguan sistem imun

Bahaya platelet rendah di dalam badan adalah bahawa ia boleh mengganggu sistem imun. Jangkitan seperti virus imunodefisiensi manusia atau HIV boleh menyebabkan jumlah platelet turun terlalu rendah.

Leukemia, yang merupakan barah sumsum tulang, juga dapat menyebabkan tubuh tidak menghasilkan platelet yang mencukupi. Di samping itu, banyak keadaan lain yang boleh merosakkan platelet sehingga tidak berkesan di dalam badan.

Bahaya platelet rendah termasuk menyebabkan komplikasi teruk

Perlu difahami, jumlah platelet yang rendah boleh mengancam nyawa dan mencetuskan masalah pendarahan di otak. Walaupun masalahnya sangat jarang berlaku, terdapat beberapa kes yang memerlukan rawatan segera.

Trombositopenia yang teruk dan teruk biasanya dapat dirawat jika penyebabnya terkawal. Atas sebab ini, jika anda merasakan gejala platelet rendah, segera berjumpa doktor untuk mengelakkan komplikasi yang lebih teruk.

Baca juga: Ketahui Gejala Diabetes Jenis 1 Lebih Awal, Mari Juga Lihat Cara Mengubatnya!

Bagaimana merawat platelet rendah?

Rawatan untuk mengelakkan platelet rendah berbahaya dijalankan bergantung kepada keparahan dan keadaan badan. Sekiranya keadaan itu dianggap ringan, maka doktor boleh menangguhkan rawatan dan hanya akan melakukan pemantauan.

Doktor juga boleh mencadangkan untuk mencegah bahaya platelet rendah dengan mengelakkan beberapa perkara. Seperti menghindari senaman, menghindari aktiviti yang berisiko tinggi menyebabkan pendarahan, dan mengehadkan pengambilan alkohol.

Selain itu, orang dengan platelet rendah mungkin perlu menghentikan atau menukar ubat yang dapat mempengaruhi platelet, seperti aspirin dan ibuprofen. Sekiranya jumlah platelet yang rendah lebih teruk, mungkin memerlukan rawatan perubatan, seperti:

 • Transfusi darah atau platelet
 • Mengubah ubat-ubatan yang menyebabkan jumlah platelet menurun
 • Gunakan steroid dan globulin imun.

Untuk mempercepat peningkatan jumlah platelet dalam badan, anda juga perlu mengambil kortikosteroid. Ubat ini berguna untuk menyekat antibodi agar platelet dalam badan tidak rendah.

Doktor pada amnya juga akan mengesyorkan penggunaan ubat-ubatan yang berguna untuk menekan sistem imun. Sekiranya keadaan semakin teruk, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan untuk membuang limpa.

Makanan untuk meningkatkan tahap platelet

Selain rawatan perubatan, anda boleh melakukan rawatan di rumah untuk meningkatkan tahap platelet dalam badan, iaitu dengan makan makanan berkhasiat. Berikut adalah beberapa makanan yang dapat membantu meningkatkan dan melindungi platelet:

 • Folat: Vitamin B penting ini dapat menyokong pengeluaran sel darah di sumsum tulang. Folat boleh didapati dalam makanan seperti sayur-sayuran hijau gelap, kekacang, dan hati sapi.
 • Vitamin C: Selain dapat meningkatkan daya tahan tubuh, vitamin C juga dapat melindungi platelet dari kerosakan. Vitamin C mudah dijumpai dalam makanan seperti brokoli, kubis, kiwi, paprika, jeruk, dan strawberi.
 • Vitamin D: Nutrien ini berperanan penting dalam menyokong sumsum tulang dalam menghasilkan platelet. Vitamin D terdapat dalam makanan seperti kuning telur, tuna dan salmon, susu, yogurt, dan jeruk. Tubuh juga dapat memproses vitamin D dari sinar matahari.
 • Vitamin K: Petikan Berita Perubatan Hari Ini, Vitamin K dapat membantu meningkatkan kadar platelet dan meminimumkan risiko pendarahan. Nutrien ini mudah diperoleh dari makanan seperti brokoli, sayur lobak, bayam, kangkung, kacang soya, dan labu.
 • Besi: Sama seperti folat, zat besi penting untuk pengeluaran sel darah di sumsum tulang. Anda boleh mendapatkannya dari hati sapi, tiram, kacang, coklat gelap, dan tahu.

Nah, itulah tinjauan mengenai penyebab platelet rendah dan bahaya untuk kesihatan. Agar tahap platelet terjaga dan tidak mudah rosak, selalu makan beberapa makanan yang telah disebutkan, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!