Kesihatan

Bukan Ubat Rawak, Inilah Peraturan Penggunaan Diazepam

Sekiranya anda mudah tertidur, anda harus mula bersyukur dengan salah satu hadiah ini. Kerana beberapa orang di luar sana, perlu mengambil ubat tertentu seperti diazepam agar dapat tertidur.

Ubat ini adalah ubat penenang, yang mesti dibeli dengan preskripsi. Namun, kerana pengawasan yang kurang ketat, banyak orang membeli ubat ini di kaunter.

Sebilangan orang mengambil ubat ini untuk tujuan yang tidak sesuai, seperti ingin merasa bebas dari tekanan hidup yang mereka alami atau ingin bebas dari keadaan tertekan yang lain.

Apa itu diazepam

Diazepam adalah ubat benzodiazepin. Ubat ini berfungsi dengan mekanisme yang boleh mempengaruhi bahan kimia di otak.

Ubat ini tergolong dalam kelas ubat psikotropik yang boleh menyebabkan kebergantungan. Anda boleh mendapatkan ubat ini dalam bentuk tablet, cecair, supositoria (kapsul yang dimasukkan ke dalam dubur) dan suntikan.

Pembelian ubat ini mesti menggunakan preskripsi doktor, kerana jika digunakan dengan cuai ubat ini dapat menyebabkan overdosis dan boleh membawa maut.

Kegunaan diazepam

Ubat ini digunakan untuk merawat gangguan kecemasan, sindrom penarikan alkohol, atau kekejangan otot. Dalam dunia perubatan, diazepam digunakan sebagai penenang dan melegakan kekejangan otot.

Dalam kes tertentu, ubat ini juga boleh diberikan kepada seseorang sebelum pembedahan perubatan. Ubat ini dapat memberikan kesan yang menenangkan.

Mekanisme tindakan diazepam

Diazepam dapat meningkatkan aktiviti asid gamma aminobutyric (GABA), yang merupakan bahan kimia khas yang dapat menghantar isyarat ke seluruh sistem saraf di dalam badan.

Sekiranya badan anda tidak mempunyai GABA yang mencukupi, badan anda mungkin berada dalam keadaan lesu dan menyebabkan kegelisahan, kekejangan otot, atau kejang.

Semasa mengambil ubat ini, tubuh akan menghasilkan lebih banyak GABA yang dapat membantu mengurangkan kegelisahan dan kekejangan otot.

Dos Diazepam

Doktor akan menentukan dos yang tepat, dan ia telah disesuaikan dengan pelbagai keadaan, usia, dan status kesihatan seseorang. Penting untuk diingat bahawa diazepam harus diambil tepat seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Langkah berjaga-jaga sebelum mengambil diazepam

Kerana ubat ini digolongkan sebagai psikotropik, sangat penting bagi anda untuk memperhatikan amaran mengenai ubat ini, satu-satunya yang anda anggap menyalahgunakan dadah dan juga boleh membahayakan diri sendiri. Perkara yang perlu anda perhatikan seperti:

1. Baca panduan ubat

Lebih baik jika anda mendapat preskripsi untuk diazepam, baca dengan teliti maklumat mengenai cara menggunakannya. Anda juga boleh meminta doktor atau ahli farmasi anda semasa menebus preskripsi.

2. Perhatikan dosnya

Sekiranya anda mendapat diazepam dalam bentuk cair, berhati-hati ketika mengukur dos, kami mengesyorkan menggunakan alat pengukur yang disediakan di dalam kotak ubat. Jangan gunakan sudu besar, kerana jumlah yang anda tuangkan mungkin tidak sepadan.

3. Jangan berhenti rawatan secara tiba-tiba

Doktor biasanya akan menurunkan dos dengan perlahan, sebelum seseorang berhenti mengambil ubat ini.

4. Elakkan makan limau gedang

Elakkan mengambil ubat ini pada masa yang sama dengan limau gedang, kerana boleh melambatkan proses memproses ubat ini di dalam badan, yang dapat meningkatkan kesan sampingan ubat ini.

5. Jangan beli diazepam tanpa preskripsi

Diazepam hanya boleh digunakan dengan pengawasan doktor. Ubat ini digunakan hanya untuk waktu yang singkat. Jangan mengambil ubat ini selama lebih dari 4 bulan tanpa nasihat doktor.

6. Beritahu doktor mengenai keadaan kesihatan anda

Sekiranya anda mempunyai beberapa keadaan seperti gangguan otot, penyakit hati, masalah pernafasan seperti asma, alkoholisme dan ketagihan terhadap ubat benzodiazepin yang lain, beritahu doktor anda mengenai perkara ini semasa pemeriksaan.

Juga, beritahu doktor anda jika anda alah kepada diazepam atau ubat serupa seperti klonopin, xanax, dan ubat lain.

Diazepam untuk wanita hamil dan menyusui

Diazepam adalah ubat kehamilan kategori D. Ini bermaksud, ubat yang satu ini menunjukkan risiko kesan buruk pada janin ketika wanita hamil mengambil ubat ini.

Mengambil ubat ini semasa kehamilan boleh menyebabkan bayi dilahirkan dengan kelainan anatomi, kelemahan otot, masalah pernafasan dan makan dan suhu badan yang rendah.

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Diazepam boleh digunakan semasa kehamilan hanya jika manfaatnya melebihi risiko yang mungkin timbul pada janin.

Bagi anda yang menyusu, diazepam boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh menyebabkan rasa mengantuk, keletihan dan keengganan untuk makan pada anak yang disusui.

Kesan sampingan Diazepam

Sekiranya anda mengambil ubat ini dan merasakan beberapa kesan di bawah, anda tidak perlu risau kerana boleh menjadi kesan sampingan ubat ini.

Walau bagaimanapun, jika gejala ini tidak hilang dan bertambah buruk, anda harus segera berjumpa doktor. Beberapa gejala yang mungkin menjadi kesan sampingan termasuk:

 • Mengantuk
 • Keliru
 • Tidak dapat mengawal pergerakan
 • Gegaran

Sekiranya timbul kesan sampingan seperti kesukaran bernafas, menguning kulit dan mata, kesukaran mengingati perkara, halusinasi, khayalan dan gangguan keseimbangan. Ini adalah tanda untuk segera menghubungi doktor.

Cara menyimpan diazepam

Simpan ubat ini dalam bekas yang tertutup rapat, di luar jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik dan jauh dari haba dan kelembapan yang berlebihan. Jangan simpan ubat ini di bilik mandi atau di dalam peti sejuk, kerana berpotensi merosakkan kandungan ubat.

Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Untuk melindungi mereka dari keracunan dadah. Sekiranya produk telah melepasi tarikh luput, buang ubat mengikut arahan yang diberikan di bahagian maklumat ubat.

Anda juga boleh bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda tentang cara membuang ubat ini. Ingatlah, untuk selalu merosakkan bungkusan ubat sebelum membuangnya untuk mengelakkan penyalahgunaan oleh orang yang tidak bertanggungjawab.

Interaksi Diazepam dengan ubat lain

Interaksi adalah keadaan di mana satu bahan menghalang atau mengubah mekanisme tindakan ubat lain. Diazepam boleh berinteraksi dengan ubat, vitamin atau ubat herba lain.

Sebaiknya berkomunikasi dengan doktor anda sekiranya anda mengambil jenis rawatan lain. Ini dapat membantu doktor mempertimbangkan untuk menyesuaikan dos atau dos untuk mengelakkan interaksi.

Berikut adalah senarai ubat yang boleh menyebabkan interaksi dengan diazepam, termasuk:

1. Ubat asid perut

Ubat-ubatan ini dapat menyukarkan tubuh untuk menyerap diazepam. Sekiranya anda mengambil diazepam pada masa yang sama dengan ubat-ubatan ini, kemungkinan tahap diazepam dalam badan akan menurun. Ini boleh menyebabkan kesan terapi tidak dapat dicapai.

Dadah yang berkhasiat untuk mengatasi gangguan asid perut, termasuk:

 • Famotidine.
 • Omeprazole.
 • Pantoprazole.
 • Ranitidine.

2. Ubat alahan atau ubat sejuk

Mengambil ubat yang berkesan untuk mengurangkan gangguan alergi atau selsema bersama dengan diazepam, dapat meningkatkan risiko mengantuk. Dalam kes tertentu, ini juga boleh menyebabkan pernafasan menjadi perlahan atau bahkan berhenti.

Dadah yang dapat mengurangkan alergi dan selesema yang dimaksudkan termasuk:

 • Diphenhydramine.
 • Chlorpheniramine.
 • Promethazine.
 • Hidroksizin.

3. Antidepresan

Mengambil antidepresan tertentu bersama dengan diazepam dapat meningkatkan risiko kesan sampingan, seperti mengantuk. Antidepresan termasuk:

 • Amitriptyline.
 • Nortriptilin.
 • Doxepin.
 • Mirtazapine.
 • Trazodone.

4. Ubat antikulat

Ubat ini menyekat enzim yang memecah diazepam. Sekiranya anda mengambil dua ubat ini pada masa yang sama, tahap diazepam dalam badan dapat meningkat, berpotensi menyebabkan overdosis. Ubat antikulat termasuk:

 • Ketokonazol.
 • Fluconazole.
 • Itraconazole.

5. Ubat antipsikotik

Ubat antipsikotik adalah golongan ubat yang berkhasiat dalam mengawal dan mengurangkan gejala psikosis yang dapat dialami oleh orang yang mengalami gangguan jiwa. Mengambil ubat antipsikotik tertentu dengan diazepam dapat meningkatkan risiko mengantuk anda.

Ubat antipsikotik termasuk:

 • Haloperidol.
 • klorpromazin.
 • Quetiapine.
 • Risperidone.
 • Olanzapine.
 • Clozapine.

6. Ubat sakit bergerak

Mengambil ubat mabuk tertentu bersama dengan diazepam dapat meningkatkan risiko pernafasan lambat. Dadah yang termasuk dalam kumpulan ini adalah:

 • Meclizine.
 • Dimenhydrinate.

7. Ubat anti-sawan lain

Diazepam boleh digunakan dalam kombinasi untuk merawat kejang. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan berikut harus dielakkan semasa digunakan bersama.

Ini kerana ubat-ubatan di bawah boleh mempengaruhi enzim yang memecah diazepam. Beberapa ubat anti-sawan yang harus dielakkan ketika digunakan bersama-sama termasuk:

 • Fenobarbital.
 • Phenytoin.
 • Levetiracetam.
 • Carbamazepine.
 • Topiramate.
 • Divalproex.
 • Valproate.

8. Ubat batuk kering

Ubat ini dapat mempercepat proses membuang diazepam dari badan. Ini menyebabkan tahap diazepam menurun di dalam badan.

Sekiranya anda menjalani rawatan untuk batuk kering, anda harus berkomunikasi dengan doktor anda, untuk mengelakkan pemberian diazepam. Jenis ubat tuberkulosis yang dapat berinteraksi dengan diazepam termasuk:

 • Rifampisin.
 • Rifabutin.
 • Rifapentine.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya dos terlepas

Sekiranya doktor anda menetapkan diazepam dan anda terlupa mengambilnya, ambil segera setelah anda ingat.

Walau bagaimanapun, jika anda ingat hanya menghampiri masa untuk dos seterusnya, langkau dos yang tidak dijawab.

Jangan menggandakan dos untuk menebus dos yang tidak dijawab, kerana tindakan itu boleh menyebabkan anda berlebihan.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda berlebihan

Biasanya, gejala overdosis yang mungkin berlaku termasuk rasa mengantuk yang teruk, kehilangan keseimbangan atau koordinasi, kelemahan atau kelemahan otot, atau pengsan.

Sekiranya anda mengalami keadaan berlebihan, segera dapatkan bantuan perubatan untuk mendapatkan bantuan secepat mungkin.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!