Kesihatan

Adakah terdapat lebam di pergelangan tangan? Ayuh, lihat apa yang menyebabkannya!

Lebam di pergelangan tangan sering dianggap bukan masalah besar. Kerana biasanya lebam yang muncul hanya berkaitan dengan gigitan serangga atau sengatan.

Sebenarnya, benjolan di pergelangan tangan boleh muncul kerana keadaan perubatan tertentu. Walau bagaimanapun, benjolan ini lebih kerap bersifat jinak atau bukan barah sehingga tidak berbahaya.

Punca ketulan pada pergelangan tangan

Berikut adalah beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan benjolan di pergelangan tangan:

Punca benjolan di pergelangan tangan:

1. Cyst

Beberapa jenis sista berpotensi menyebabkan ketulan pada pergelangan tangan, seperti kista ganglion dan kista epidermoid.

Kista Ganglion

Melancarkan Perkhidmatan Kesihatan Nasional, kista ganglion biasanya muncul di sendi di dalam badan. Walau bagaimanapun, kes yang paling biasa berlaku di pergelangan tangan, terutamanya di bahagian belakang pergelangan tangan, lengan bawah dan jari.

Kista Ganglion sering dianggap tidak berbahaya, tetapi kadang-kadang boleh menyakitkan. Kista Ganglion dapat bervariasi dalam ukuran dari ukuran kacang hingga ukuran bola golf. Gejala itu sendiri mudah dilihat dan terasa seperti lebam halus di bawah kulit.

Kista ganglion biasanya mengandungi cecair tebal seperti jeli yang disebut cecair sinovial.

Untuk sista ganglion yang tidak menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan, ia boleh dibiarkan tanpa rawatan walaupun memerlukan masa yang lama.

Kista epidermoid

Kista ini adalah jenis sista kulit yang paling biasa. Jenis ini, juga disebut sebaceous, dicirikan oleh penampilan benjolan di bawah kulit yang dipenuhi keratin dan jinak.

Kemunculan sista ini disebabkan oleh sel-sel kulit mati yang terperangkap di dalam kulit sehingga membentuk benjolan.

Kista ini boleh muncul di mana sahaja di badan, biasanya nodul tepat di bawah kulit dan sering mempunyai titik pusat yang kelihatan. Ukuran sista ini boleh berkisar antara beberapa milimeter hingga beberapa sentimeter dengan diameter yang berbeza-beza.

Dilancarkan dari Perpustakaan Perubatan Nasional (NLM), sista epidermoid dicirikan oleh adanya titik hitam di bahagian tengah benjolan. Selain itu, apabila pecah, sista ini akan mengeluarkan cecair kuning pekat dan mempunyai bau yang tidak menyenangkan.

Sama seperti sista ganglion, kebanyakan kes sista epidermoid tidak memerlukan rawatan khas. Walaupun begitu, anda masih perlu berjumpa doktor untuk mengelakkan kista ini menjadi besar dan menjadi berbahaya.

2. Lipoma

Melancarkan dari mayoclinic.org, lipoma mempunyai bentuk lembut dan mudah ditekan dengan jari anda. Lipoma dicirikan oleh penampilan ketulan berisi lemak yang biasanya tumbuh dengan perlahan. Selalunya berkembang antara kulit dan lapisan otot.

Biasanya lipoma muncul di mana-mana bahagian badan. Walau bagaimanapun, ia paling biasa di kawasan leher, ketiak dan pergelangan tangan. Lipoma bukan sejenis barah dan biasanya tidak berbahaya. Secara umum, kes lipoma tidak memerlukan rawatan khas.

Namun, jika ia menjadi merah dan membesar sehingga menyebabkan rasa tidak selesa, anda boleh mengubatinya dengan beberapa jenis ubat. Rujuk doktor untuk mendapatkan rawatan maksimum.

3. Ketuat

Seperti diketahui, ketuat adalah salah satu penyebab timbulnya ketulan pada pergelangan tangan. Ketuat adalah pertumbuhan kulit jinak (bukan kanker) yang muncul apabila virus menjangkiti lapisan atas kulit.

Virus yang menyebabkan ketuat disebut human papillomavirus (HPV). Ketuat boleh disebarkan melalui sentuhan dengan kulit yang mempunyai ketuat atau sesuatu yang menyentuh ketuat.

Ciri ketuat biasanya berwarna sama dengan kulit dan terasa kasar dan kecil menonjol seperti daging yang tumbuh. Dalam beberapa kes, terdapat juga coklat kehitaman dan kemerahan.

Seperti penyebab lain, ketuat biasanya tidak memerlukan rawatan khas. Namun, kerana ketuat dapat merebak dan menular, ada baiknya merawat ketuat dengan menggunakan salap yang mengandungi asid salisilat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!