Kesihatan

Sakit Perut: Punca, Karakteristik, dan Rawatan

Ulser perut boleh disebabkan oleh bakteria atau penggunaan ubat-ubatan tertentu dalam jangka panjang. Ulser perut juga mempunyai ciri-ciri yang perlu diketahui. Jadi, apa ciri ulser gastrik dan bagaimana rawatannya? Lihat penjelasan lengkap di sini.

Baca juga: Asid Perut Menyebabkan Berat Badan, Inilah Sebabnya!

Menyedari keadaan luka perut

Ulser perut atau dalam dunia perubatan yang dikenali sebagai ulser peptik adalah keadaan apabila terdapat luka pada lapisan perut, esofagus bawah, atau bahkan di atas usus kecil.

Keadaan ini berlaku apabila asid perut mengikis lapisan pelindung saluran pencernaan. Anda perlu tahu bahawa terdapat tiga jenis ulser gastrik, iaitu: ulser gastrik, ulser esofagus, dan ulser duodenal.

Sekiranya berlaku ulser gastrik atau ulser peptik, ini berlaku apabila luka atau bisul berkembang di perut. Sementara itu, ulser esofagus atau ulser esofagus berlaku apabila ulser berkembang di esofagus.

Sementara itu, pada ulser duodenal atau ulser duodenum, ini berkembang di bahagian atas usus kecil yang dikenali sebagai duodenum (duodenum).

Sebelum mengetahui ciri-ciri ulser gastrik, ketahui terlebih dahulu penyebabnya

Anda harus tahu bahawa keadaan ini bukan hanya berlaku, tetapi disebabkan oleh beberapa faktor. Walaupun penyebab utama ulser perut termasuk:

1. Bakteria

Bakteria Helicobacter pylori (H. pylori), biasanya tinggal di lapisan lendir yang berfungsi melindungi tisu yang melapisi perut dan usus kecil.

Selalunya H.pylori tidak menimbulkan masalah, tetapi dalam beberapa kes, ia dapat meningkatkan pengeluaran asid dan memecah lapisan lendir pelindung. Akibatnya, ia menyebabkan kerengsaan saluran pencernaan.

Pada dasarnya, tidak diketahui dengan tepat bagaimana H.pyolri merebak. Walau bagaimanapun, disebutkan bahawa bakteria ini dapat disebarkan dari orang ke orang melalui hubungan rapat atau bahkan melalui makanan dan air.

2. Penggunaan jangka panjang ubat anti-radang bukan steroid (NSAID)

Penggunaan aspirin atau NSAID jangka panjang, seperti ibuprofen dan naproxen, juga boleh merengsakan lapisan perut dan usus kecil.

Anda perlu tahu bahawa penggunaan NSAID jangka panjang dapat mengelakkan tubuh menghasilkan bahan kimia yang membantu melindungi dinding dalam perut dan usus kecil daripada asid perut yang berlebihan.

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab yang disebutkan di atas, gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok atau pengambilan alkohol juga dapat meningkatkan risiko sakit perut.

Sementara itu, makanan pedas tidak menyebabkan keadaan ini, tetapi boleh memburukkan lagi gejala dan menyukarkan proses pemulihan.

Ciri-ciri ulser perut

Anda harus tahu bahawa apabila keadaan ini berlaku, ia boleh menyebabkan gejala atau ciri tertentu. Walaupun gejala atau ciri ulser gastrik termasuk:

 • Sensasi panas di perut
 • Perasaan kenyang atau kembung sebagai ciri ulser gastrik
 • Kerap bersendawa
 • Pedih ulu hati atau sensasi terbakar di dada
 • Mual
 • Tidak bertoleransi terhadap makanan berlemak

Dipetik dari halaman Klinik MayoCiri khas ulser gastrik atau bisul adalah sakit di perut yang terasa seperti terbakar. Asid perut boleh menjadikan kesakitan lebih teruk. Kesakitan mungkin menjadi lebih teruk dengan makan atau pada waktu malam.

Baca juga: Adakah Anda Menghidap Asid Perut? Cuba Elakkan 7 Makanan Ini

Ciri-ciri lain dari ulser gastrik

Dalam kes yang jarang berlaku, ulser gastrik boleh menyebabkan gejala yang lebih serius. Berikut adalah beberapa ciri ulser perut yang juga perlu diperhatikan.

 • Pening dan muntah
 • Terdapat darah di dalam najis atau najis hitam
 • Kesukaran bernafas
 • Pengurangan berat
 • Perubahan selera makan

Kesan yang boleh disebabkan sekiranya keadaan ini tidak diubati

Ulser perut perlu dirawat dengan segera. Kerana jika tidak dirawat, ulser perut dapat menyebabkan komplikasi serius, seperti:

 • Pendarahan dalaman
 • Berlubang atau lubang pada lapisan perut atau usus kecil yang boleh menyebabkan jangkitan
 • barah perut

Untuk mengelakkan komplikasi ini, penting bagi anda untuk merawat ulser perut dengan segera.

Rawatan ulser perut

Rawatan ulser gastrik bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya disebabkan oleh jangkitan H. pylori, rawatan mungkin termasuk kombinasi antibiotik untuk membunuh bakteria dan perencat pam proton (PPI) untuk mengurangkan asid perut.

Tetapi, jika tidak disebabkan oleh jangkitan bakteria, satu-satunya rawatan termasuk PPI untuk mengurangkan asid perut, sehingga membantu proses pemulihan.

Selain itu, penyekat asid Ia juga dapat membantu mengurangkan asid perut dan kesakitan yang ditimbulkannya. Bukan hanya itu, rawatannya juga boleh merangkumi ubat-ubatan yang dapat mengurangkan gejala ulser peptik.

Itulah beberapa maklumat mengenai ciri ulser gastrik dan maklumat lain. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!