Kesihatan

Zakar menyentuh rahim semasa melakukan hubungan seks, adakah ia berbahaya atau tidak?

Berhubungan seks sehingga zakar menyentuh rahim ternyata menjadi keseronokan yang dikatakan oleh beberapa orang dapat menghasilkan orgasme yang kuat. Bentuk rangsangan ini kerana zakar menyentuh rahim dikenali sebagai penembusan serviks.

Tetapi sayangnya, seperti yang dilaporkan oleh halaman kesihatan baru-baru ini, istilah penembusan serviks sering dianggap mengelirukan kerana serviks sebenarnya adalah organ yang tidak dapat ditembusi.

Proses rangsangan ketika zakar menyentuh rahim

Serviks adalah tiub kecil seperti lubang yang melewati bahagian tengah dan menghubungkan vagina ke rahim. Kecuali semasa melahirkan anak, saluran ini tidak akan terbuka dan terlalu kecil sehingga zakar tidak dapat menembusi.

Walau bagaimanapun, rangsangan boleh berlaku ketika zakar menyentuh atau menggosok leher rahim yang menyebabkan sensasi yang menyenangkan bagi sesetengah orang.

Apabila wanita terangsang dan terangsang secara seksual, vagina akan memanjang dan menarik serviks ke atas dan ke luar. Akibatnya, rangsangan serviks biasanya tidak dapat dicapai hanya dengan jari dan memerlukan penembusan oleh zakar atau penggunaan mainan seks.

Adakah berbahaya jika zakar menyentuh rahim?

Rangsangan yang berlaku disebabkan oleh rangsangan ketika zakar menyentuh rahim adalah aktiviti yang cukup selamat sepanjang anda dan pasangan tetap berhubungan.

Kenapa? kerana sangat penting bagi seorang wanita untuk berkomunikasi dengan pasangannya tentang apa yang terasa baik dan adakah dia selesa dengan jenis penembusan ini.

Berhati-hati dengan kecederaan

Komunikasi ini sangat penting agar semangat semasa melakukan hubungan seks dapat dicapai. Sebabnya, yang dilaporkan dari laman kompas.com, salah satu penyebab umum wanita mengalami lebam serviks adalah semasa hubungan seks di mana zakar menyentuh rahim terlalu keras.

Akibatnya, wanita boleh mengalami kesakitan yang teruk, pendarahan hingga kekejangan. Di samping itu, ada juga rasa sakit yang berkaitan dengan perut, dan ketidakselesaan semasa melakukan hubungan seks. Malahan gejala ini dapat bertahan selama seminggu.

Ahli terapi seks Louise Mazanti, di halaman kompas.com, mengesyorkan agar setiap pasangan memastikan ada rangsangan yang cukup sebelum melakukan hubungan seks.

"Apabila serviks dilonggarkan dan dirangsang, maka organ akan terbuka, yang bermaksud zakar dapat menembus serviks dengan lancar," kata Louise.

Mencapai orgasme serviks

Melaporkan dari laman thearousalproject.com, walaupun serviks tidak begitu terkenal dengan G-spot atau kelentit kelentit, ia juga boleh menjadi sangat sensitif ketika dirangsang.

Memang, sensasi rangsangan serviks dan ketika orgasme berlaku terasa berbeza dengan rangsangan klitoris, kerana mereka bertindak balas terhadap dua sistem saraf yang berbeza.

Walau bagaimanapun, sebilangan wanita mengatakan bahawa mereka mengalami kekejangan yang kuat dan perasaan senang yang merebak ke seluruh badan ketika mengalami orgasme serviks ini.

Perkara yang perlu diberi perhatian untuk merangsang serviks

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum zakar menyentuh rahim dan merangsang serviks untuk menimbulkan rangsangan pada wanita, berikut adalah beberapa perkara yang diringkaskan oleh medicalnewstoday:

Mulakan dengan perlahan

Penting bagi pasangan untuk memulakan secara perlahan dan menunggu sehingga gairah wanita tercapai sepenuhnya sebelum mencuba rangsangan serviks.

Perlahan dan beri badan anda peluang untuk menyesuaikan diri dengan sensasi yang lebih mendalam. Bentukkan intensiti atau tekanan secara beransur-ansur, dan berhenti atau perlahan mengikut keperluan.

Berkomunikasi secara terbuka

Sekiranya anda mencuba rangsangan serviks dengan pasangan, pastikan untuk menyampaikan apa yang terasa baik dan yang tidak enak semasa melakukannya.

Semasa rangsangan dan rangsangan seksual, serviks akan bergerak ke atas dan ke arah hadapan badan. Kerana saluran vagina menjadi lebih panjang apabila dirangsang, hanya alat kelamin atau alat kelamin yang biasanya cukup panjang untuk mencapai serviks.

Jangan lupa bersenang-senang

Cuba terus bersenang-senang dan bermain-main dengan kedudukan yang berbeza. Anda juga boleh menggunakan pelincir jika perlu. Tetapi masih penting untuk selalu berkomunikasi mengenai perasaan anda ketika cuba merangsang serviks.

Itulah penjelasan mengenai zakar yang menyentuh rahim yang perlu anda ketahui, terus melakukan aktiviti seks dengan selamat dan selesa, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.