Kesihatan

Prosedur bahagian C dan Julat Kos

Bahagian caesar adalah prosedur pembedahan yang digunakan untuk melahirkan bayi melalui sayatan di perut dan rahim. Mengapa kelahiran caesar diperlukan?

Bersalin secara caesar umumnya dielakkan sebelum 39 minggu kehamilan sehingga anak mempunyai masa yang tepat untuk berkembang di rahim. Walau bagaimanapun, kadang-kadang masalah lain termasuk komplikasi boleh timbul sehingga kelahiran caesar mesti dilakukan sebelum 39 minggu.

Baca juga: Penyakit Influenza: Jenis Virus untuk Pencegahan Yang Boleh Dilakukan

Apakah prosedur dan proses untuk pembedahan caesar?

Prosedur atau proses pembedahan caesar. Foto: ttps: //www.researchgate.net

Sebelum melakukan pembedahan caesar, anda perlu mempersiapkan diri dengan berbincang dengan pakar anestesi mengenai kemungkinan risiko komplikasi. Penyedia penjagaan kesihatan biasanya akan mengesyorkan ujian darah tertentu sebelum pembedahan.

Ujian ini akan memberikan maklumat mengenai jenis darah anda dan tahap hemoglobin yang merupakan komponen utama sel darah merah. Selain itu, beberapa prosedur pembedahan juga perlu diketahui, termasuk:

Persediaan untuk pembedahan caesar

Apabila anda telah memutuskan untuk melakukan pembedahan caesar, maka beberapa persiapan untuk pembedahan caesar mesti dilakukan. Nah, beberapa sediaan caesar yang biasanya disarankan sebelum pembedahan caesar, termasuk:

Di rumah

Penyedia perkhidmatan kesihatan anda mungkin meminta anda mandi dengan sabun antiseptik pada malam sebelum dan pagi.

Jangan mencukur rambut kemaluan dalam 24 jam kerana ini dapat meningkatkan risiko jangkitan setelah operasi. Sekiranya rambut kemaluan perlu dicabut, biasanya rambut akan dipotong oleh kakitangan pembedahan sebelum pembedahan.

Di hospital

Sebelum bahagian C, perut biasanya akan dibersihkan dan tiub atau kateter akan dimasukkan ke dalam pundi kencing untuk mengumpulkan air kencing. Garis intravena atau IV juga akan diletakkan di urat tangan untuk memberi cecair dan ubat.

Pentadbiran anestesia

Sebilangan besar pembedahan dilakukan di bawah anestesia wilayah, yang hanya mematikan bahagian bawah badan, yang membolehkan anda tetap terjaga sepanjang operasi.

Dalam keadaan kecemasan, anestesia umum mungkin diperlukan, tetapi anda tidak dapat melihat, merasakan, atau mendengar apa-apa semasa bahagian C.

Semasa prosedur operasi

Setelah persiapan pra operasi dilakukan, doktor akan mula memotong perut dan rahim sebagai saluran kelahiran bayi. Sebilangan prosedur biasanya dilakukan, dalam bentuk:

Sayatan perut

Pada mulanya, doktor akan membuat sayatan melalui dinding perut dan ini biasanya dilakukan secara mendatar berhampiran garis rambut kemaluan. Walau bagaimanapun, doktor juga boleh membuat sayatan secara menegak dari tepat di bawah butang perut ke bahagian atas tulang kemaluan.

Doktor kemudian membuat sayatan lapisan demi lapisan melalui lemak dan tisu penghubung untuk memisahkan otot perut untuk memasuki rongga perut.

Sayatan rahim

Sayatan rahim biasanya dibuat secara melintang di bahagian bawah atau disebut sayatan melintang rendah. Jenis sayatan rahim lain boleh digunakan bergantung pada kedudukan bayi di rahim dan sama ada terdapat komplikasi seperti plasenta previa.

Membawa bayi

Setelah membuat beberapa sayatan di atas, langkah seterusnya adalah mengeluarkan bayi dari rahim. Doktor biasanya akan segera membersihkan mulut dan hidung bayi dari cecair yang kemudian mengepit dan memotong tali pusat.

Plasenta dikeluarkan dari rahim dan sayatan ditutup dengan jahitan. Sekiranya anda mengalami anestesia serantau, anda dapat mendengar dan melihat bayi anda sebaik sahaja bersalin.

Selepas prosedur pembedahan

Setelah pembedahan selesai, doktor biasanya akan mencadangkan tinggal di hospital selama beberapa hari. Oleh kerana kesan anestetik hilang, anda disarankan untuk minum banyak cecair dan bersenam berjalan untuk membantu mencegah sembelit dan trombosis urat dalam.

Pasukan penjagaan kesihatan juga akan memantau pemotongan tanda-tanda jangkitan. Sekiranya anda mempunyai kateter pundi kencing, kemungkinan akan dikeluarkan secepat mungkin.

Anda juga boleh meminta bantuan perunding laktasi untuk mengajar anda bagaimana meletakkan diri dalam penyusuan sehingga bayi anda merasa selesa. Di samping itu, doktor juga akan menasihati anda untuk melakukan perkara-perkara berikut semasa proses pemulihan.

Apa yang perlu dilakukan untuk membantu proses pemulihan

Gunakan ubat penahan sakit. Salah satu kesan sampingan dari pembedahan caesar adalah kesakitan yang akan bertahan lama. Selain mengambil ubat penahan sakit yang telah diberikan oleh doktor anda, anda juga boleh menggunakan pelindung pemanasan untuk menghilangkan rasa sakit selepas pembedahan.

Elakkan hubungan seks. Anda tidak boleh melakukan hubungan seks, sekurang-kurangnya enam minggu selepas pembedahan. Ini dilakukan untuk mengelakkan kesan sampingan bahagian caesar dalam bentuk jangkitan.

Cuba berehat. Menjadi ibu yang baru tentu akan sibuk menjaga bayi dan juga memikirkan untuk memberi susu ibu yang mencukupi. Tetapi anda juga memerlukan banyak rehat dan kelonggaran untuk membantu pemulihan selepas pembedahan.

Hubungi doktor sekiranya diperlukan

Setelah dibenarkan pulang, anda mungkin mengalami beberapa kesan sampingan pembedahan caesar yang tidak diingini seperti:

  • Mengalami pendarahan berat
  • Rasa sakit semakin teruk
  • Sakit payudara dengan demam
  • Pelepasan berbau busuk
  • Pendarahan dengan pembekuan darah yang besar
  • Sakit ketika membuang air kecil
  • Tanda-tanda jangkitan, seperti demam tinggi, kemerahan, bengkak, atau keluar dari sayatan pembedahan

Sekiranya anda mengalami ini, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Baca juga: Bukan hanya sayur-sayuran segar, ternyata terdapat banyak faedah timun yang perlu anda ketahui!

Jenis anestesia yang digunakan

Terdapat pelbagai pilihan untuk anestesia semasa pembedahan atau pembedahan. Untuk mendapatkan anestesia yang anda mahukan, anda perlu membincangkannya dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Terdapat beberapa pilihan anestetik untuk pembedahan caesar, termasuk penggunaan anestesia umum, blok epidural, atau blok tulang belakang. Apabila anestesia umum digunakan, pesakit biasanya akan tidur untuk pembedahan.

Adapun blok epidural atau tulang belakang, hanya bahagian bawah badan yang kebas. Semasa blok epidural ini, doktor akan menyuntik ubat kebas ke ruang tulang belakang dengan atau tanpa tiub yang dapat memberikan ubat tambahan jika diperlukan.

Untuk anestesia dengan penyumbatan tulang belakang, doktor biasanya akan menyuntik ubat itu terus ke cecair tulang belakang. Pastikan anda merujuk penggunaan anestetik ini sebelum pembedahan untuk mengelakkan masalah yang tidak diingini.

Berapa lama masa pembedahan caesar?

Sekiranya anda tertanya-tanya berapa lama pembedahan caesar, biasanya sekitar 45 minit sehingga bayi diusir dari rahim. Selepas itu, doktor masih memerlukan masa tambahan untuk menjahit rahim dan menutup sayatan pembedahan.

Tetapi Moms perlu tahu bahawa berapa lama pembedahan caesar, bergantung pada keadaan lain yang mungkin berlaku. Dalam keadaan tertentu, operasi perlu dilakukan dengan lebih cepat. Lebih kurang 15 hingga 20 minit sehingga bayi dilahirkan.

Gejala selepas pembedahan caesar

Beritahu doktor anda sekiranya anda mempunyai simptom yang boleh menunjukkan jangkitan atau komplikasi lain. Beberapa gejala ini termasuk demam, sakit yang semakin teruk, pendarahan vagina meningkat, dan pembengkakan pada bahagian caesar.

Di samping itu, gejala lain boleh merangkumi sakit di payudara, keputihan yang berbau busuk, hingga sakit ketika membuang air kecil. Bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai soalan tambahan mengenai bahagian C.

Risiko komplikasi bahagian caesar

Bahagian caesar mempunyai risiko atau kesan sampingan, salah satunya adalah komplikasi. Beberapa masalah yang mungkin dialami termasuk jangkitan luka, kehilangan darah, pembekuan darah, kecederaan pada organ seperti usus atau pundi kencing, dan reaksi terhadap ubat.

Bukan hanya itu, wanita juga boleh mengalami endometritis, yang merupakan jangkitan pada lapisan rahim. Risiko kepada bayi, termasuk kecederaan pembedahan dan kesukaran bernafas seperti tachypnea sementara atau sindrom gangguan pernafasan.

Petua untuk mempercepat pemulihan pasca-sesar

Pemulihan fizikal dan emosi selepas pembedahan caesar memerlukan masa lebih lama untuk melahirkan secara vagina. Biasanya, diperlukan sekitar tiga hingga empat hari di hospital dan sekurang-kurangnya empat hingga enam minggu untuk kembali normal.

Nah, untuk mempercepat proses pemulihan selepas pembedahan caesar, anda boleh melakukan beberapa petua. Cara memulihkan keadaan selepas pembedahan caesar yang dapat dilakukan, seperti berikut:

Jangan memegang barang berat

Untuk mengelakkan kesakitan pada parut, maka sekurang-kurangnya selama beberapa minggu jangan memegang apa-apa kecuali bayi. Semasa berpelukan atau menyusu, letakkan bayi di atas sayatan untuk melindungi kawasan sakit.

Cukup rehat

Rehat yang mencukupi selepas sesar diperlukan untuk mempercepat pemulihan. Untuk itu, minta orang lain atau pasangan untuk membawa bayi atau mengurus kerja rumah sambil membiarkan badan anda berehat.

Perhatikan sayatan

Penyembuhan sayatan C-bagian dapat dipercepat dengan menjaga luka bersih dan memakai seluar longgar yang tidak merengsakan perut.

Gatal dan menarik sayatan dan mati rasa adalah perkara biasa, tetapi anda perlu menjaga agar parut tidak menjadi lebih teruk.

Lakukan senaman Kegel

Latihan Kegel dapat membantu mempercepat penyembuhan parut. Latihan ini boleh mempengaruhi otot-otot dasar pelvis. Di samping itu, anda juga harus mengelakkan seks selama empat hingga enam minggu.

Berapakah kos pembedahan caesar?

Kos operasi caesar di Indonesia cukup bervariasi, mulai dari IDR 11,000,000 hingga lebih dari IDR 50,000,000 tergantung dari rumah sakit dan kelas bilik rawatan.

Dikutip dari halaman BPJS-kis.info, biaya penghantaran biasa yang ditanggung oleh BPJS adalah Rp. 600.000, dan peserta mungkin tidak akan dikenakan biaya tambahan.

Sementara itu, peserta yang mengalami kelainan dalam proses kelahiran dan memerlukan pembedahan akan dirujuk ke hospital yang telah bekerjasama dengan BPJS. Kos ditanggung oleh BPJS, seperti berikut.

  • Kos pembedahan caesar rendah. Untuk kelas 3 harganya Rp5.257.900, kelas 2 Rp.6.285.500, dan kelas 1 Rp.7.333.00.
  • Bahagian caesar sederhana. Untuk kelas 3 adalah IDR 5,780,000, kelas 2 adalah Rp 6,936,000, dan kelas 1 adalah 8,092,000.
  • Bahagian caesar berat. Untuk kelas 3 harganya Rp 7.915.000, kelas 2 Rp.9.498.300, dan kelas 1 Rp11.081.400.

Perlu juga digarisbawahi bahawa jika anda ingin mendapatkan perkhidmatan melahirkan dengan BPJS, anda mesti melengkapkan beberapa syarat. Syarat yang mesti dipenuhi adalah dalam bentuk kad kesihatan BPJS, kad keluarga, kad pengenalan, buku kesihatan ibu dan anak, dan rujukan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found