Kesihatan

Untuk Menjadikannya Lebih Berkilau, Inilah 8 Cara Mengatasi Rambut Kering Dan Bercabang

Agar penampilan rambut anda lebih berkilau secara semula jadi, terdapat beberapa cara untuk mengatasi hujung kering dan pecah yang boleh dilakukan. Baik dengan ramuan rumah dan vitamin rambut.

Tetapi yang paling penting, anda harus terlebih dahulu mengenal pasti punca kering dan pecah sehingga anda dapat memilih rawatan yang terbaik.

Cara mengatasi hujung kering dan pecah

Cara mengatasi rambut kering dan bercabang menjadi satu unit yang tidak dapat dipisahkan. Terdapat beberapa cara untuk menangani perkara ini, iaitu:

Gunakan perapi rambut

Menggunakan perapi rambut dapat membantu rambut menjadi sihat dan melindungi rambut dari hujung yang pecah. Gunakan perapi rambut selepas anda mencuci rambut dengan syampu.

Keringkan rambut dengan perlahan

Apabila rambut anda basah, anda harus mengeringkannya dengan perlahan dan lembut. Selain itu, anda juga boleh mengeringkan rambut dengan hanya membalutnya dengan tuala.

Elakkan penggunaan berlebihan pengering rambut kerana dapat merosakkan struktur rambut dengan cepat, menjadikannya lebih kering.

Sikat rambut dengan lembut

Sentiasa cuba menyisir rambut anda dengan perlahan dan lembut menggunakan sisir yang fleksibel atau bergigi lebar.

Potong rambut dengan kerap

Sekiranya rambut anda terlalu kering dan berpecah, anda mungkin perlu memilih gaya rambut baru dan memangkas hujungnya.

Walaupun rambut anda tidak terlalu panjang, hujung yang terpisah dapat membuat rambut anda sukar digayakan. Keadaan ini menyumbang untuk menjadikannya terasa kering atau kasar. Jadi, potong rambut dengan kerap, ya.

Gunakan topeng rambut

Melakukan rawatan menggunakan topeng rambut atau topeng rambut dapat membantu mengekalkan atau memulihkan kelembapan rambut.

Kini terdapat banyak produk topeng rambut yang boleh anda dapatkan di farmasi dan kedai kecantikan. Pilih yang sesuai dengan keadaan rambut anda.

Rawatan dengan bahan semula jadi

Selain melalui produk topeng rambut, anda juga boleh menggunakan rawatan topeng rambut semula jadi yang boleh anda gunakan dengan mudah. Beberapa bahan semula jadi yang boleh anda buat topeng rambut adalah:

 • Alpukat
 • Lidah Buaya
 • Pisang
 • Minyak kelapa

Ambil makanan tambahan vitamin

Pengambilan vitamin A, vitamin C, biotin, zat besi dan mineral menyumbang untuk menjadikan rambut lebih sihat.

Pengambilan omega-3 dan antioksidan

Beberapa produk laut yang mengandungi omega-3 dipercayai dapat menjaga rambut anda daripada menipis dan menjadikan rambut lebih bersinar.

Beberapa produk laut yang mengandungi omega-3, seperti:

 • Salmon
 • Tiram
 • Ikan kembung
 • Tuna
 • Sardin

Selain omega-3, anda juga boleh mempertimbangkan untuk menggunakan lebih banyak antioksidan untuk melawan tekanan oksidatif. Tekanan oksidatif dapat menjadikan rambut kelihatan lebih kering dan lebih berpecah.

Beberapa makanan yang kaya dengan antioksidan adalah:

 • Walnut
 • kacang merah
 • Lubereri
 • Brokoli
 • Tomato

Penyebab hujung kering dan pecah

Rambut kering berlaku apabila rambut anda tidak mendapat atau mengekalkan kelembapan yang mencukupi. Ini mengakibatkan kekurangan kilauan dan menjadikan rambut anda kusam.

Faktor penyebab rambut kering

Pelbagai faktor boleh menyebabkan rambut kering, termasuk keadaan persekitaran, tabiat penjagaan rambut, dan kesihatan fizikal.

Faktor persekitaran

Beberapa keadaan persekitaran yang boleh menyebabkan rambut kering termasuk:

 • Hidup dalam iklim kering dan panas
 • Menghabiskan banyak masa di bawah sinar matahari atau angin
 • Kerap berenang di air yang mengandungi bahan kimia seperti klorin atau garam

Faktor rawatan

Tabiat penjagaan rambut yang menyumbang kepada rambut kering termasuk:

 • Mencuci rambut terlalu kerap
 • Menggunakan produk syampu, perapi, atau penggayaan dengan bahan yang keras
 • Menggunakan pengeriting rambut elektrik atau pelurus rambut

Faktor kesihatan

Faktor kesihatan yang mempengaruhi kemampuan rambut mengekalkan kelembapan:

Anorexia nervosa

Mengalami anoreksia nervosa atau gangguan makan boleh menyebabkan kekurangan nutrisi yang menyebabkan rambut kering dan rapuh.

Hipoparatiroidisme

Mengalami hipoparatiroidisme atau kelenjar paratiroid di leher yang menghasilkan hormon paratiroid yang terlalu sedikit. Manakala kekurangan hormon paratiroid dapat menurunkan kadar kalsium dalam darah.

Kalsium adalah nutrien utama untuk rambut yang sihat, serta tulang, gigi, dan tisu lain.

Hipotiroidisme

Mempunyai hipotiroidisme menjadikan kelenjar tiroid tidak menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi. Rambut kering dan rapuh adalah salah satu gejala awal keadaan ini.

Punca pecahan hujung

Apabila rambut menjadi kering, potensi pecahan hujung sangat besar.

Hujung pecah berlaku apabila hujung rambut menjadi kering, rapuh, dan kusam, menyebabkannya berpecah menjadi dua atau lebih bahagian.

Ini umumnya disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari, kebiasaan mengubah gaya rambut atau penggunaan produk rambut tertentu.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai cara mengatasi hujung kering dan pecah, sila berjumpa dengan doktor kami melalui Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!