Kesihatan

Ini adalah senarai makanan ketika anda mengalami cirit-birit yang boleh anda makan dan mesti dielakkan

Satu hidangan boleh membuat anda cirit-birit. Perut sakit, najis berubah seperti air, kadang-kadang disertai dengan mual dan muntah. Salah satu cara untuk mengatasi ini adalah dengan memilih makanan dengan cermat semasa cirit-birit.

Walaupun gangguan kesihatan ini cenderung sembuh dengan sendirinya. Namun, memilih makanan yang tepat untuk cirit-birit dapat mempercepat proses pemulihan, anda tahu.

Baca juga: Adakah Anda Sering Mengalami Cirit-Birit? Makluman Boleh Merupakan Ciri-ciri Sindrom Usus Gatal

Makanan yang disyorkan untuk cirit-birit

Pisang adalah salah satu makanan yang boleh dimakan semasa cirit-birit. Sumber gambar: Freepik.com

Melaporkan dari medicalnewstoday.com, anda disarankan untuk memilih makanan yang mudah dicerna, dan rasa hambar dalam 24 jam pertama sejak gejala cirit-birit muncul.

Ini supaya nutrien makanan dapat membantu menyerap lebihan air yang terdapat di dalam najis.

Makanan hambar

Memandangkan keadaan usus semasa cirit-birit, sangat mudah merengsa. Beberapa jenis makanan hambar di bawah berkesan untuk memulihkan sistem pencernaan:

 1. Bijirin hangat yang diperbuat daripada oat atau oat
 2. Bubur nasi
 3. Pisang
 4. Epal Sos
 5. Nasi putih tanpa tambahan
 6. Roti Bakar
 7. Ayam bakar tanpa lemak
 8. Kentang rebus, dan
 9. Biskut yang rasanya hambar

Beberapa petua tambahan, cuba makan dalam bahagian kecil tetapi dengan kerap. Ini supaya usus tidak berfungsi terlalu keras semasa mencerna makanan.

Probiotik

Pada dasarnya, probiotik dapat membantu prestasi sistem pencernaan dengan mengimbangi bilangan bakteria baik dan buruk di dalam usus.

Jadi makanan yang mengandungi probiotik seperti yogurt atau kefir dapat membantu dengan cirit-birit dengan cepat. Tetapi harus diingat bahawa dalam beberapa kes produk tenusu juga dapat mengganggu sistem pencernaan.

Oleh itu, jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap produk yang mengandungi susu, lebih baik memilih sumber probiotik yang lain. Contohnya, susu soya, kombuca, atau kubis parut.

Minuman semasa cirit-birit yang boleh diminum

Apabila anda mengalami cirit-birit, anda akan kerap buang air besar dan kehilangan banyak cecair. Oleh itu, penting untuk memastikan anda menyimpan pengambilan cecair dalam jumlah yang betul mengikut keperluan badan anda.

Jenis minuman selain air yang disyorkan diminum semasa cirit-birit adalah minuman yang mengandungi mineral dan elektrolit. Fungsinya adalah untuk menggantikan cecair badan yang hilang. Beberapa sumbernya adalah seperti berikut:

 1. Sup sup
 2. Air kelapa
 3. Air elektrolit, dan
 4. Minuman sukan

Baca juga: Mempunyai Masalah Pencernaan? Inilah cara menyahtoksin usus anda dengan mudah dan semula jadi

Makanan yang harus dielakkan semasa cirit-birit

Dilaporkan dari dailyhealth.com, terdapat beberapa jenis makanan yang dapat memasuki usus dengan cepat. Ini boleh membebankan sistem pencernaan dan memburukkan lagi gejala cirit-birit yang anda alami.

Oleh itu, adalah idea yang baik untuk tidak memakan makanan berikut:

Makanan pedas

Kandungan capsaicin yang banyak terdapat dalam makanan pedas sangat rentan untuk mengganggu sistem pencernaan. Jadi jika anda mengalami cirit-birit, jangan makan sos cili, cili, atau sos, okey?

Makanan bergoreng

Makanan jenis ini juga tidak digalakkan dimakan semasa cirit-birit. Lemak tambahan yang diperoleh dari proses menggoreng sangat sukar dicerna dan menjadikan usus lebih sensitif.

Makanan yang mengandungi gula tiruan

Gula yang masuk ke usus besar dapat menjadikan bakteria jahat di dalamnya tumbuh lebih cepat. Sudah tentu ini akan membuat cirit-birit menjadi lebih teruk.

Makanan yang mengandungi pemanis tiruan juga mempunyai kesan pencahar yang dapat membuat najis bergerak dengan mudah di dalam usus.

Makanan berserat tinggi

Semasa cirit-birit, kandungan serat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran harus dielakkan kerana dapat menjadikan sistem pencernaan lebih aktif.

Dalam keadaan normal, ini mungkin sesuatu yang baik, tetapi apabila mengalami cirit-birit, ia akan menyukarkan badan untuk pulih.

Minuman yang tidak boleh diminum semasa cirit-birit

Bukan hanya makanan, minuman seperti soda, kopi, dan teh tidak boleh diminum semasa cirit-birit kerana ia boleh mengganggu pencernaan lebih banyak lagi.

Minuman yang enak misalnya, selain memburukkan lagi cirit-birit, juga boleh membuat perut kembung dan kram. Susu juga perlu dielakkan kerana pada sesetengah orang yang tidak bertoleransi laktosa, minuman itu boleh membuat gejala cirit-birit menjadi lebih teruk.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.