Kesihatan

Berikut adalah beberapa ciri jantung yang sihat yang perlu anda ketahui

Seseorang yang mempunyai ciri-ciri jantung yang sihat biasanya mempunyai kebiasaan atau gaya hidup yang dijaga dengan baik. Nah, salah satu gaya hidup yang dimaksud adalah senaman teratur kerana dapat menyuburkan jantung dan meningkatkan aliran darah.

Di samping itu, tanda pasti bahawa jantung yang sihat dapat diperoleh jika anda makan makanan sihat yang betul. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ciri-ciri atau tanda-tanda hati yang sihat, berikut adalah penjelasan lengkap.

Baca juga: Di Sebalik Pelbagai Manfaat Vitamin D, Bolehkah Ini Menurunkan Risiko Jangkitan dan Mencegah COVID-19?

Apakah ciri-ciri jantung yang sihat yang perlu anda ketahui?

Ciri-ciri jantung yang sihat dapat dilihat melalui pemeriksaan keadaan kesihatan tubuh. Biasanya, anda dapat mengetahui pelbagai maklumat mengenai kesihatan organ tubuh, termasuk jantung, dengan berjumpa doktor.

Melaporkan dari Webmd, kesihatan kardiovaskular orang dewasa dapat diukur dengan kebiasaan yang mereka miliki, salah satunya tidak pernah merokok atau berhenti lebih dari setahun yang lalu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ciri jantung sihat yang perlu anda ketahui, seperti berikut:

Kadar degupan jantung

Ciri pertama jantung yang sihat adalah degupan jantung yang biasanya berkisar antara 60 hingga 100 denyutan seminit. Walau bagaimanapun, doktor biasanya lebih suka pesakit yang mempunyai jarak antara 50 hingga 70 denyutan.

Sekiranya anda berlatih atau bersenam secara teratur, degupan jantung per minit anda mungkin serendah 40. Ini secara amnya menunjukkan keadaan fizikal yang sangat baik sehingga senaman teratur dianjurkan.

Tekanan darah

Nombor tekanan darah seseorang dengan jantung yang sihat adalah di bawah 120/80. Nombor pertama, iaitu 120, adalah ukuran tekanan arteri di dalam badan. Nombor kedua, 80, mengukur tekanan otot jantung yang santai.

Sekiranya anda mempunyai tekanan darah di atas 130/80, ini bermakna tekanan darah anda terlalu tinggi. Tekanan darah tinggi ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius, seperti serangan jantung atau strok.

Tahap tenaga

Apabila jantung melakukan tugasnya dengan cekap, tubuh mendapat oksigen dan nutrien yang dibawa oleh darah. Ini akan memberi tenaga yang cukup untuk mengekalkan gaya hidup sihat dan aktif.

Tahap tenaga yang tinggi biasanya menunjukkan jika keadaan kesihatan jantung cukup baik. Namun, sebaliknya, jika badan sering merasa keletihan kronik, ia boleh menjadi tanda amaran masalah jantung.

Kolesterol

Tahap kolesterol yang sihat dalam darah penting untuk diketahui, termasuk fungsi pengeluaran sel. Terlalu banyak kolesterol LDL dalam aliran darah dapat membentuk penyumbatan, meningkatkan risiko strok dan penyakit kardiovaskular.

Untuk itu, agar keadaan kesihatan jantung dijaga dengan baik maka biasakan makan makanan yang sihat. Periksa juga tahap kolesterol dalam badan secara berkala dengan doktor.

Kadar pemulihan yang cepat

Keupayaan untuk pulih dengan cepat selepas senaman yang kuat adalah satu lagi tanda jantung yang sihat. Untuk mengetahuinya, anda boleh menguji diri anda dengan mengukur kadar degupan jantung anda sebaik sahaja bersenam dan setelah berehat sebentar.

Sebaik-baiknya, degupan jantung anda akan turun 20 kali atau lebih jika anda berada dalam keadaan sihat. Untuk mengetahui kesihatan jantung yang lain, maka anda boleh segera melakukan pemeriksaan berkala dengan pakar.

Pernafasan yang sihat

Keupayaan bernafas secara normal ketika berjalan dan dapat mengaturnya ketika berlari dengan cepat boleh menjadi tanda positif jantung yang sihat. Ini secara amnya menunjukkan bahawa sistem kardiovaskular beroperasi seperti biasa.

Tubuh akan membekalkan oksigen yang diperlukan sistem supaya nafas dapat dikawal dengan baik ketika berjalan dan berlari. Sekiranya pernafasan tidak dapat diatur dengan baik, ini menunjukkan bahawa kesihatan jantung tidak dalam keadaan baik.

Baca juga: Selamat dan Mudah, Mari Lihat Cara Mengecilkan Perut Yang Buncit Tanpa Bersenam!

Bagaimana menjaga kesihatan jantung?

Perubahan gaya hidup diketahui dapat membantu mencapai kesihatan jantung yang ideal. Hidup akan lebih selesa jika keadaan jantung tetap stabil dan normal. Nah, ada beberapa cara untuk menjaga kesihatan jantung yang perlu anda ketahui, iaitu:

Sentiasa aktif

Cara mendapatkan jantung yang sihat adalah dengan selalu bergerak aktif, termasuk bersenam. Lakukan sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk bersenam untuk meningkatkan kualiti hidup.

Makan makanan yang sihat

Makan makanan yang sihat adalah salah satu senjata terbaik untuk memerangi penyakit kardiovaskular. Oleh itu, amalkan makanan yang dapat menyihatkan jantung dan meningkatkan peluang hidup sihat.

Berhenti merokok

Seorang perokok mempunyai risiko penyakit kardiovaskular yang tinggi, termasuk serangan jantung. Untuk itu, cara terbaik yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan jantung adalah dengan berhenti merokok secepat mungkin.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!