Kesihatan

Wajah Kusam Bersinar Lagi, 8 Cara Ini adalah Kuncinya

Memiliki wajah yang bersih dan bersinar pastinya impian setiap wanita. Tetapi sayangnya, sebilangan orang mempunyai masalah kulit kusam. Adakah terdapat cara untuk mengatasi kulit wajah yang kusam untuk menjadikannya kembali bercahaya?

Menurut beberapa kajian, kulit kusam dapat dijumpai di kulit kering dan kulit berminyak. Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan beberapa cara, mulai dari mencuci muka secara berkala hingga terbiasa menjalani kehidupan yang sihat.

Baca Juga: Penting untuk Wanita Hamil: Cara Mencegah Bayi Meninggal di rahim

Cara mengatasi kulit wajah yang kusam

Kuncinya adalah bagaimana tabiat hidup anda, sama ada sihat atau tidak.

1. Cuci muka dengan kerap

Rajin menanggalkan solekan sebelum tidur. Foto: Shutterstock.com

Cuci muka dengan kerap menggunakan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda. Untuk wajah dengan kulit berminyak, cuci muka sekerap mungkin untuk menghilangkan minyak berlebihan.

Bagi kulit kering, cuci muka anda sekitar 2-3 kali sehari untuk mengelakkan lapisan minyak terhakis di wajah anda yang akan menjadikan wajah anda lebih kering dan kusam.

Masa yang paling penting untuk mencuci muka adalah sebelum tidur. Kotoran dari sisa solekan yang diambil semasa tidur boleh menyebabkan komedo dan jerawat. Bersihkan semua sisa solekan di wajah dan basuh dengan air hingga bersih.

2. Gunakan pelembap yang betul

Setiap jenis kulit mempunyai rawatan yang berbeza. Untuk mendapatkan kulit yang cerah dan sihat, gunakan pelembap yang betul agar kelembapan dan nutrien kulit terjaga.

Bagi anda yang mempunyai kulit kering, gunakan pelembap yang mengandungi gliserin, dimethicone, dan asid hyaluronik. Sementara itu, anda yang mempunyai kulit berminyak boleh menggunakan pelembap yang mempunyai tanda-tanda bukan komedogenik.

3. Gunakan topeng semula jadi

Dengan menggunakan topeng semula jadi. Foto: //pixabay.com

Wajah yang bebas dari kusam dan kilauan terang juga dapat diperoleh dengan menggunakan topeng semula jadi. Anda boleh membuat topeng semula jadi di rumah menggunakan tomato, betik, putih telur, atau bahan semula jadi yang lain.

Lakukan sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk mendapatkan nutrien yang mencukupi untuk kulit wajah. Topeng semula jadi bukan sahaja membuat wajah kelihatan lebih cerah, tetapi juga dapat mengelakkan wajah daripada terkena bahan kimia yang terdapat pada topeng buatan kilang.

4. Cara mengatasi kulit wajah yang kusam dengan pengelupasan secara berkala

Kulit kita tumbuh semula setiap hari sehingga timbunan kulit mati di permukaan kulit sangat penting untuk dibersihkan sehingga kulit kelihatan lebih bersih dan lebih cerah. Untuk membersihkan timbunan sel kulit mati, terkelupas secara berkala.

Pengelupasan akan membantu menghilangkan sel kulit mati, mengurangkan kedutan pada wajah, mencegah pori-pori tersumbat pada kulit, mencerahkan kulit, dan membantu kulit mendapat nutrisi yang mencukupi.

Anda boleh mengelupas diri di rumah dengan menggunakan kopi bubuk yang dicampur dengan madu.

5. Gandakan air putih

Minum banyak air. Foto: //www.gaia.com

Tahukah anda bahawa aktiviti harian boleh menyebabkan kulit menyerap banyak toksin? Hubungan kami dengan pelbagai jenis pencemaran menjadikan tubuh mudah tercemar racun di mana sahaja. Toksin ini boleh menyebabkan kulit menjadi kusam.

Untuk mengatasinya, anda harus mengambil air sebanyak mungkin. Air dapat membantu tubuh terhidrat dengan betul sehingga lebih mudah bagi tubuh untuk mengeluarkan toksin melalui air kencing dan peluh.

6. Makan makanan yang sihat

Untuk mendapatkan kulit yang sihat dan cerah, anda tidak hanya memerlukan penjagaan luaran. Anda mesti membekalkan nutrien yang mencukupi kepada tubuh.

Makan makanan yang sihat dan seimbang. Betik, bayam, labu, jingga, blueberry dan brokoli adalah beberapa contoh makanan yang baik untuk kulit.

7. Bersenam dengan tekun

Senaman juga dapat mengatasi kulit wajah yang kusam. Foto: //pixabay.com

Selain memberikan nutrien penting untuk kulit dari luar dan dari dalam, perkara lain yang mesti dilakukan untuk mendapatkan kulit yang cerah adalah rajin bersenam.

Lakukan senaman sekurang-kurangnya 3-5 kali seminggu selama 30 minit. Anda tidak perlu melakukan senaman berat, hanya berlari atau latihan ringan cukup baik.

Dengan bersenam, badan akan berpeluh yang juga akan melembapkan kulit dan membuang toksin dari badan.

8. Cara mengatasi kulit wajah yang kusam dengan berhenti merokok

Berhenti merokok. Sumber gambar: //www.discovermagazine.com/

Sekiranya anda seorang perokok aktif, segera hentikan kebiasaan buruk itu. Merokok boleh menyebabkan kulit menjadi kusam kerana kekurangan oksigen dan masuknya racun.

Tabiat merokok akan menyebabkan kulit menjadi lebih tua daripada yang tidak merokok.

Memang ada banyak cara lain untuk mengatasi kulit kusam. Tetapi jika anda masih mengalami masalah kulit kusam, cubalah berjumpa doktor.

Rujuk keadaan kesihatan anda dengan perkhidmatan Doktor Baik. Doktor yang dipercayai kami akan menjawab setiap soalan yang anda ajukan.